23 mei 2015 
1 min. leestijd

Moestuin; de eerste oogst

Eindelijk! Iets later dan de AH aangeeft, maar we kunnen oogsten! De allereerste eigen gekweekte groenten zijn klaar. Eigenlijk al een paar dagen, maar we zochten nog een goed moment om de eerste oogst ook te kunnen eten. En dat was deze week.
Voor het eten van de eerste oogst, moet je natuurlijk ook eerst oogsten, en ook daar hadden we de tijd voor nodig. Er waren deze week eerst de nodige speelafspraken, dus ik moest even geduld hebben tot A kon helpen.

Radijsjes

Ja natuurlijk zijn de radijsjes de eerste die geoogst kunnen worden. Dat klopt helemaal met de beschrijving van de AH. Alleen duurde het iets langer dan de 4 weken na het verpotten. Ik vermoed nog steeds dat het komt, omdat ze het buiten toch een beetje koud hadden gekregen. Maar het wachten is beloond. We hebben nu radijs.

Na de oogst

De reden dat de radijsjes toch even wat langer mochten wachten op hun oogst moment, kwam dus door speelafspraakjes. Ik wil de radijs dan namelijk ook zo vers mogelijk verwerken. Lijkt me toch zo jammer als ze uiteindelijk niet opgegeten worden…..
Na de oogst, eerst natuurlijk de foto’s met de oogst. Je kunt ook maar beter trots zijn op je eigen moestuin, dus dat moet uitgebreid vast gelegd worden.
Daarna hebben we de radijsjes ontdaan van hun blad, het restantje van de wortel onderop. En natuurlijk ging de radijs in bad. Knarsende radijsjes smaken toch minder lekker.Radijsjes oogst

In de sla

De kinderen zijn niet direct dol op radijs. Meestal heeft de radijs een scherpe smaak, die de kinderen niet lekker vinden. Om die reden combineerden we dit met sla. Hierdoor vallen de paar radijsjes niet op tussen de slablaadjes, komkommer en tomaat. In mooie plakjes geeft het de sla ook een mooi extra kleurtje.

De smaak

De smaak van onze radijsjes was prima. Niet te scherp, zodat iedereen, oké op T na, ze ook heeft gegeten. Maar toch proefde je prima de wat scherpere smaak van de radijs. De radijsjes uit het voorjaar zijn ook minder pittig van smaak, dan radijsjes uit de zomer. In het voorjaar bevatten ze meer water. Dus geef ze vooral genoeg water.

Een ander recept

Niet zo dol op radijs in de sla, of meer dan genoeg radijsjes? Op de blog van Diana las ik enige tijd geleden al een leuk recept voor een Moestuinmaaltje radijs.

Natuurlijk kun je ze ook gewoon als gezonde snack eten, staat leuk op tafel met komkommer, tomaatjes en andere rauwkost. Lekker sausje (dol op zelfgemaakte knoflooksaus) erbij. Oké dat laatste is iets minder gezond, maar wel lekker.

Hoe eten jullie radijsjes?

Linda
Door

Linda

op 23 May 2015

Ziet er goed uit hoor, vorig jaar hier ook geprobeerd maar helemaal aangevreten door slakken. Op naar het volgende

Marijke
Door

Marijke

op 25 May 2015

Brr opgegeten door slakken. Ik denk dat het scheelt dat ze in potten staan bij mij. Moeten de slakken eerst een eind omhoog klimmen

marjon1911
Door

marjon1911

op 23 May 2015

De eerste oogst is altijd leuk zeker wanneer het goed gelukt is. Wij eten zelf ook geen radijsjes maar in de sla is het inderdaad prima. Wij hebben geen radijsjes.... maar de eerste aardbei uit onze moestuin is ook een feit.

Marijke
Door

Marijke

op 25 May 2015

Ik zag je foto op IG inderdaad. Was een mooie aardbei. Hier zijn de aardbeien nog niet zover

Tips voor papa's
Door

Tips voor papa's

op 23 May 2015

Leuke blog! Wij zijn nog druk aan het kweken, niet allemaal van AH, maar ook van de Boerenbond. Ander leuk recept met radijsjes is bijv door ze te marineren in azijn: lekker fris en de radijsjes worden iets minder scherp, maar blijven wel knapperig!

Tips voor papa's
Door

Tips voor papa's

op 23 May 2015

Foto's van onze kweek/plantjes heb ik vandaag trouwens op m'n twitter gepost ?

Marijke
Door

Marijke

op 25 May 2015

Dank je wel voor je compliment! En je recept klinkt goed! Ga ik onthouden

Reactie plaatsen