Recepten
Hanneke Koper-de Leur
Recepten
10/17/2015
2 min
2

Appelmoes

10/17/2015
2 min
2

Drie jaar geleden kochten we een appelboompje bij een tuincentrum in de buurt. Een beetje in een opwelling. We kozen een golden delicious omdat we die appel lekker vinden.

Wij hadden weinig tuinier ervaring en de appelboom werd onze eerste eetbare tuinproject. Het jaar erna werd dit uitgebreid met een hele moestuin, maar dat is een ander verhaal.

Geduld

Het eerste jaar bloeide de appelboom een beetje en gaf ook een beetje appels. Sappige lekkere appels, vonden de vogels, de wespen, de pissebedden en de oorwurmen. Het merendeel van de appels was al aangegeten toen het pluktijd was. Jammer maar niks aan te doen.

In het tweede jaar had ons appelboompje maar vier bloemen en de appels die daaruit ontstonden haalde de herfst niet. Geen appeltjes dus dat jaar.

Maar dit jaar heeft de boom ons terug betaald voor ons geduld. In de lente was de boom een witte wolk van bloemetjes en ondanks dat er vele appels uit vielen en aan gegeten waren, bleven er nog heel veel over. Afgelopen weekeinde was het dan eindelijk pluktijd voor onze appels. Samen met A en Q gingen we aan de slag om al die appels uit de boom te halen. Ik de bovenste, A de middelste en Q de onderste.

De oogst

Zo plukten we wel 6 emmers vol met appels. Oké niet allemaal even gaaf maar zeer bruikbaar. Q was na emmer twee er trouwens wel klaar mee want hij had per ongeluk een spin mee geplukt en die vertrouwde het niet meer.

Ook bij deze oogst waren veel appels wel aangedaan, met name door oorwurmen. Wist je trouwens dat die zich een weg eten via het onderkantje van de appel naar het klokhuis. Ik weet niet wat ze daar verder doen maar de appel raakt er nauwelijks door aangetast. Alleen de pitje lijken uit gehold te zijn.

Appelmoes

A stopte met helpen bij het schillen van de appels. Het idee dat er eventueel een oorwurm uit te voorschijn kon komen was voor haar de druppel. Gelukkig wilde oma wel helpen.

appelmoes

Nadat alle appels, ja alle, geschild waren hebben we appelmoes gemaakt. Een kilo appels met 100 gram suiker. Voor de smaak kookte we een kaneelstokje mee. Klein beetje water erin en koken tot de appelstukjes zacht zijn. Daarna draai je de appels door een moeszeef en je appelmoes is klaar.

Bewaren

Natuurlijk moet de moes wel bewaard kunnen worden dus ik had wat weckpotten gesteriliseerd.

Gelukkig wilde A en Q wel weer helpen met de appels door de moeszeef draaien. We eindigde met ruim 7,5 liter appelmoes. Net als appeltaart is het warm ook heerlijk dus de eerste moes werd dezelfde middag al opgegeten. En hij was heerlijk.

Maar 7,5 liter is wel heel veel appelmoes. Daarom werden de oma’s en mijn zus ook verblijdt met een pot.

Nog een leuke tip

Een bevriend food-blogger maakte voor mij een heerlijk, gezond recept voor muffins met appelmoes.

Reacties
Categorieën