04 juni 2015 
3 min. leestijd

6 tips om de Avondvierdaagse leuk te houden

Ja ik ben van de structuur en orde. Heerlijk. En zo ging het vroeger (man ik ben ook al zo oud) met de Avondvierdaagse ook.
Opgroeiend in de jaren 80 waar het bij mij op de basisschool een uitzondering was als je tussen de middag overbleef op school. Waar het een uitzondering was als je moeder ook werkte. Moeders die daarom ook alle tijd hadden voor activiteiten op school, en andere activiteiten. Waaronder de avondvierdaagse.

Er liepen altijd minimaal 2 juffen of meesters mee en 2 ouders. 4 begeleiders op een hele groep. En de regels waren helder. Je blijft achter de vooroplopende ouder of juf. En je loopt niet achter de hekkensluitende juf of ouder. Het tempo zat er goed in, en we zongen onderweg vast minimaal 1x de volledige versie van een potje met vet….

De chaos van de avondvierdaagse

Vorig jaar liep ik voor het eerst mee met A en haar school. Zelfde dorp, andere verzamelplaats, en nieuwe routes, want het dorp is aardig gegroeid de afgelopen jaren. Op de verzamelplek is het goed geregeld. Alle scholen hebben een eigen plek. En om de beurt mogen ze starten zodra de school is omgeroepen.Avondvierdaagse_start

En daarna gaat het los. Een sliert kinderen en ouders, met kinderwagens, loopfietsen, rennende kinderen, dreinende kinderen, vallende kinderen, van bijna 5 km lang. Een grote chaos. AAAAHHHHHHH. Werkelijk alles loopt door elkaar. Nu snap ik waarom er per kind vanuit school verplicht een begeleider per kind mee moet. Je kunt hier geen overzicht houden en met vier begeleiders 1 groep veilig laten lopen. Dus je moet je eigen kind in de gaten houden. Minder structuur dan vroeger en met de hele groep van school tegelijk finishen zat er ook niet in. Maar naast de chaos is het gewoon heel erg gezellig met alle kinderen en de andere ouders.

Hoe kun je van deze vier vermoeiende dagen een feest maken?

1. Makkelijk en licht eten
De start van de 5km is bij ons om 18:00 uur. De tijd waarop we meestal aan tafel gaan. Dus we moeten (veel) eerder eten. Dat betekent een aanpassing in het menu. Er is nog niet veel trek en met een overvolle maag is het ook niet fijn lopen.
Suggesties: soep met brood, hartige taart, snelle en simpele pasta, pannenkoeken, omelet.

2. Lekkere schoenen
Voor de avondvierdaagse hoef je geen echte wandelschoenen te hebben. Normale schoenen, sneakers of gympen voldoen prima. Doe wel schoenen aan die goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Geen slippers of hakken. Die lopen niet comfortabel en om steeds op verloren slippers te wachten tussen al die andere mensen die achter je aan komen….. en dat scheelt ook open geschaafde voeten aan stoepranden, opstaande tegels en wat je nog meer aan obstakels kunt tegenkomen.

3. Neem niet teveel mee
Je moet het maar dragen onderweg. Bij ons krijgen de kinderen de eerste dag een tasje. En onderweg krijgen ze een pakje drinken en een appel. Dat hoef je zelf dus niet mee te nemen. Extra jassen, regenkleding, en snoep en drinken. Het is allemaal ballast onderweg. Ik kan nu nog wel eens het een en andere onderop de kinderwagen gooien, maar anders loop je er toch maar mee te sjouwen. Ja jij als mama. De kinderen willen het al snel kwijt bij een ander.

4. Wat doet het weer?
Kijk van te voren nog even naar de voorspellingen op de korte termijn. Een regenponcho meeslepen als je hem nodig hebt, geen probleem. Als het droog blijft en 30 graden, niet nodig. En dan kan het dikke vest ook wel thuisblijven. Zie ook punt 3

5. Een snoepje voor onderweg
Lekker en een goede afleiding op momenten dat de tocht even tegenzit of zwaar wordt. Maar iedereen sleept massa’s snoep mee. Dus maak het niet te gek, anders lopen ze 5km lang te snaaien.

6. Heb geen haast
Je bent niet de enige die deze 5 km wil volbrengen. En de 5km lopers lopen niet snel. Inclusief het oponthoud bij de start en de controlepost bent je tussen de 1,5 en 2 uit onderweg. vondvierdaagse_controlepostEn bereid je voor op lastige inhaaltechnieken, langsscheepse kinderen (sommige lopen makkelijk de afstand 2x) en geniet gewoon van de prachtige wandeling door je eigen woonplaats.

Lopen jouw kinderen al de avondvierdaagse?

koperdeleur
Door

koperdeleur

op 04 Jun 2015

Wij lopen dit jaar voor het eerst de 10 km, das best een eind. Mijn kinderen hebben altijd een eigen rugzak met daarin, regenjas, water en snoepjes. Van het laatste een beperkte hoeveelheid! Ze moeten dit zelf dragen, ik doe het niet. Maar ze zijn gewend om met rugzak te lopen en ze klagen hier eigenlijk nooit over. Zelf heb ik ook een rugzak mee. Ook voor mij water en een regenjas maar verder ook reserve-veters, ehbo spullen, zonnenbrand, anti-muggenspul en after-bite spul. Een rol toiletpapier, blarenpleisters, een handdoekje, en nog wat andere spulletjes. Maar wij lopen dan ook regelmatig in de bergen dus dan slepen we ook de hele zooi mee.

Terugblik week #22 | MMopvrijdag
Door

Terugblik week #22 | MMopvrijdag

op 05 Jun 2015

[…] 6 tips om de Avondvierdaagse leuk te houden […]

Avondvierdaagse snacks – Mama's met thee
Door

Avondvierdaagse snacks – Mama's met thee

op 06 Jun 2016

[…] ik al dat het een grote chaos is, van start tot finish. Maar toch is het geweldig, als je de 6 tips om het leuk te houden ook maar even goed […]

Reactie plaatsen