23 maart 2020 
5 min. leestijd

Hoeveel wassen draaien jullie per week?

Nog niet zo lang geleden moesten wij dan ook echt een keer een nieuwe wasmachine. Op een of andere manier zijn wij heel zuinig op onze spullen, want de wasmachine was net als de meubels al zo’n 20 jaar oud. Maar hij deed het nog prima. Dus waarom zou je hem gaan vervangen?

Een oude wasmachine niet zuinig?

Ergens dacht ik wel eens, hmm zouden we die wasmachine niet moeten vervangen. Is zo’n oude wasmachine nog wel zuinig genoeg? Er zal immmers in de wasmachines in de loop van de 20 jaar toch wel een en ander verbeterd zijn. Maar aan de andere kant bleef ik het ook zonde vinden om een goed werkend apparaat te vervangen.

Maar toen begon de oude wasmachine het te begeven. Na het wassen liep er af en toe een klein beetje water onder de wasmachine vandaan….. een klein beetje maar. Maar toch.. een klein beetje wordt meer en dat heeft nog veel meer schade tot gevolg aan vloer, trap en plafonds. Dus gingen we op onderzoek uit.

Internet afgestruind naar een wasmachine die ons wel wat leek. Energie labels en andere eigenschappen vergeleken. En toch ook maar even naar de Mediamarkt. Ik vind het toch wel fijn om de wasmachines aan te raken en te voelen blijkbaar. En als je daar dan uitgebreid staat te kijken en te vergelijken, dan zie je door de bomen het bos helemaal niet meer…. en raakten we in gesprek met een kundige medewerker van de Mediamarkt.Hoe vaak wassen jullie per week

Ondanks dat je overal vindt dat een nieuwe wasmachine minder stroom verbruikt dan je oude model, en ook minder water en daardoor energiezuiniger is, hielp hij ons een beetje uit die droom.
Hoeveel minder water denk je dat een nieuwe wasmachine gebruikt? En dus ook hoeveel minder stroom om dit water te verwarmen en rond te pompen? Juist ja, dat is dus verwaarloosbaar. Je kan op een gegeven moment niet met minder water af. De was moet toch nat worden. En de temperatuur moet toch hetzelfde worden. Die besparing valt dus wel mee. Zoveel energiezuiniger zijn wasmachines dus niet geworden in de loop der tijd.
Wel een leuke verkoop truc. Ondanks dat het internet vol staat met het tegenovergestelde zit er toch zeker een kern van waarheid in wat deze meneer vertelde. Eigenlijk trok dit ons over de streep om dan toch een iets duurdere wasmachine aan te schaffen die hopelijk weer 20 jaar mee gaat. En niet een iets goedkopere voor zo’n 10 jaar.

Een nieuwe wasmachine

Gerustgesteld dat we dus niet te lang hadden gewacht, maar we nu toch echt een nieuwe nodig hadden, keken we naar diverse merken. Zoals hierboven aangegeven hebben we dan uiteindelijk voor een iets duurdere machine gekozen. En dan in de hoop dat hij weer 20 jaar meegaat. Hoe lang je wasmachine meegaat heeft niet te maken met de leeftijd van de wasmachine, maar wel met hoevaak je hem gebruikt. Een wasmachine gaat gemiddeld zo’n 3000 wassen mee. Afhankelijk van het merk, en je onderhoud. Kun je wel gelijk uitrekenen hoe lang jouw wasmachine mee gaat. En soms heb je geluk en soms pech natuurlijk. Het blijft een gemiddelde. Een mooi overzicht van gemiddelde levensduur en wasbeurten per merk zie je op Wassen.nl. Zij gaan hierbij uit van 3 wasbeurten per week.
Wij kozen uiteindelijk voor een Miele. En eigenlijk als enige reden dat deze een zeer solide ophangsysteem heeft van de wastrommel. Zit in 4 hoeken vast in plaats van in 2 zoals bij alle andere merken. En het zit vast met metaal inplaats van kunstof. En ook dat leek ons degelijker.Hoe vaak was jij per week
Verder kun je eigenlijk met alle machines hetzelfde en werd aan aan de overige voorwaarden die ik had voldaan. Zo wilde ik minimaal een trommel van 8kg. Met 4 personenen is dat geen overbodige luxe. Mijn oude was ingesteld op een 2 persoonshuishouden en was dus eigenlijk wat aan de kleine kant. En ik wilde een

Hoeveel wassen wij eigenlijk?

Naar aanleiding van die 3000 wasbeurten was ik wel nieuwsgierig hoeveel wij nu eigenlijk wassen per week. Dus hield ik dat een weekje bij. Het was een week waarin er nog gewoon gesport werd. Tennistrainingen, zwemles en de gymlessen gingen nog gewoon door.

Ik begon op zaterdag met wassen. De meeste wassen probeer ik in het weekend te doen, omdat ik er door de week ook minder tijd voor heb.
Eerst ging ons beddengoed in de wasmachine. Nu een een grotere machine heb, kan het onderlaken er ook goed bij. Voorheen vond ik dat altijd proppen en deed ik het apart. 1 200×200 hoeslaken, 2x een kussensloop en 2x 1 persoonsdekbedhoes.
Daarna waren de bedden van de kinderen aan de beurt. Wederom 2x een kussensloop en 2x 1 persoonsdekbedhoes. Maar dan met 2 1 persoonshoeslakens en de knuffels gaan dan ook altijd mee. Al zodra de kinderen een lievelingsknuffel hadden heb ik altijd een extra exemplaar kunnen bijkopen, dus dat is nooit een probleem geweest. Nu nemen die ook niet veel ruimte meer in, want T heeft het bekende nestle beertje als lievelingsknuffel dus die is niet zo groot.

Na de bedden waste ik een donkere was. Spijkerbroeken en verder voornamelijk donkere sokken, onderbroeken en kleding van T. Ook de sportkleding van A valt hier voor een groot deel onder. Zwart Adidas trainingspak, sportlegging en tennisrokje. Een machine vol lukt meestal prima als ik het op kleur combineer. Alleen spijkerbroeken, krijg ik hier geen machine van vol. Want T draagt ze bijvoorbeeld al niet.

Na de donkere was, heb ik een witte was gewassen. Handdoeken en sokken en ondergoed voornamelijk. Dingen die daarna ook over het algemeen in de wasdroger kunnen. Witte T-shirts voor ergens onder, dat soort dingen. Is handig om dit na de donkere was te doen, want omdat deze ook in de droger gaat, droogt de andere was sneller aan de lijn, door de warmte.

Dan is mijn wasrek wel vol, en de dag voorbij.

Zondag is dan voor de lichte en gekleurde fijne was. T-shirst, vesten, truien. Soms ook wel een enkel item dat eigelijk voor het etiket in de wolwas moet, maar dan moet het te lang wachten, en over het algemeen gaat het prima in de fijne was.

Al met al heb ik in het weekend dan 5 wassen gedraaid.
De laatste was van de week was ik meestal op woensdag of donderdag. De kinderen hebben dan beide de gymlessen gehad, T zijn zwemles en ook een aantal tennistrainingen of avonden zijn geweest. Deze was is dan meestal ook een combinatie was. Een paar sokken, zwembroek, handdoek, sportkleding, wat ondergoed. Vaak net goed genoeg voor een volle machine.

Gemiddeld zet ik dus de wasmachine 6x per week aan.Hoe vaak was jij per week

Hoe lang gaan wij met onze wasmachine doen?

Met 6 wassen per week, hebben wij dus ongeveer 312 wassen per jaar. En met een gemiddelde levensduur van 3000 wassen, komt dat neer op bijna 10 jaar. Nu zullen we dan vermoedelijk de 20 jaar niet gaan halen. De kleding van de kinderen wordt voorlopig alleen maar meer en niet minder. En groter, dus minder dan dit zal ik waarschijnlijk niet gaan wassen. Maar daar kunnen we nu dus alvast op voorsorteren.

Hoe vaak wassen jullie per week?

Reactie plaatsen