27 oktober 2020 
5 min. leestijd

Als het dan toch moet, hoe moet het dan; mondmasker

Wij waren er van de zomer al wat aangewend. In Frankrijk en Spanje mocht je toen ook alleen overal naar binnen met een mondkapje op. Sorry ik vind op een of andere manier dat een niet zo leuk woord. Dus ik gebruik liever het meer internationale woord masker. Zo zagen we dit ook in het Frans en Spaans. In Nederland was het lange tijd niet nodig, dus de mondmaskers die we over hadden, en daar hadden gekocht bleven lange tijd in de kast. Maar nu mogen we in Nederland ze ook uit de kast halen.

Wegwerp of duurzaam?

Toen we van de zomer naar Spanje gingen, namen we wegwerpmaskers mee. We hadden namelijk nog niet precies een idee wat ons te wachten stond. Een paar, de rest kopen we dan daar wel. En dat deden we. Een stoffen exemplaar. Na de vakantie was ik eigenlijk wel al klaar met de wegwerpcultuur van de maskers, en ik verwachtte ze wel vaker te moeten gebruiken. Een beetje duurzamer mocht dus wel.

Verkeerd gebruik

SCHULDIG met hoofdletters. Wij hebben ze ook verkeerd gebruikt. Zeker in het begin. Hele korte momenten waarop je ze op je gezicht moet zetten. Alleen binnen in de gemeenschappelijke ruimtes en dan weer af. In het restaurant en dan als je eten ging pakken op, en als je zat weer af. Nog een rondje buffet, weer op, weer af en zo door.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling van een masker, maar ja, anders gingen ze er met 3 personen wel heel hard doorheen. En de berg afval nog groter. Denk dat alleen al met het eten een dikke week in het hotel, 2x per dag, 3 personen, want T hoefde natuurlijk nog niet, had je bij goed gebruik al zo’n 50! maskers nodig. En dan reken ik nog niet mee, dat we er ook een op moesten zetten als we even door de gang liepen, van het zwembad naar de kamer of andersom……
Het voelde dan ook onmogelijk om de maskers op de juiste manier te gebruiken, dus ik snap het wel.

Terug in Nederland

Terug in Nederland bleven de gekochte katoenen exemplaren na een goede wasbeurt in de kast liggen. Hier werden we eerder gek aangekeken als je hem wel opdeed en de discussie werd in de politiek nog gevoerd en de maskers werden hier nog niet als zinvol ervaren.
Inmiddels is deze situatie veranderd en dragen we hier in openbare ruimtes ook een masker. De supermarkt, de bibliotheek, de gangen op school zijn hier recent voor mij als invalleerkracht en voor A aan toegevoegd. Niet dat het nu nu echt bewezen is, maar ik zie het maar als de Zwitserse kaas methode. Alle beetjes helpen, al is het maar in de bewustwording om meer afstand van elkaar te blijven houden.
Dit betekent dat we de laatste tijd weer op de wegwerp waren aangewezen. Dat ene stoffen masker uit Spanje moet toch echt veel vaker gewassen worden.

Juist gebruik van het mondkapje/masker

Gebruik van mondkapjesHoe gebruik je dan een mondkapje op de juiste manier?
Nou dat is vrij simpel. Je gebruikt hem maar 1x en je raakt hem alleen aan aan de elastieken en niet aan het gedeelte dat over mond EN neus gaat.
Na gebruik, direct weggooien, of wassen op 60 graden. Als je hem moet wassen, natuurlijk niet met je handen in je tas stoppen, maar even in een apart plastic zakje en bij de volgende keer een nieuwe opzetten. Alleen vasthouden aan de elastieken telt ook hier weer.
Dan heb je er wel een paar nodig. Zeker als je ze op school of op het werk ook in gemeenschappelijke ruimtes moet dragen. Dan heb je er meerdere per dag nodig.
Je kunt ze natuurlijk zelf maken. Zoals mijn moeder dat heel goed kan, en we mochten er ook een paar van haar ontvangen. Maar hebben er nu zoveel nodig…,
Gelukkig springen de webshops en winkels in Nederland hier ook goed op in. Er is genoeg keuze om bijvoorbeeld online je mondkapjes te kopen. Ik kreeg een paar mondkapjes opgestuurd om te reviewen.

Mondkapjes Zorgwereld

Herbruikbare mondkapjes/ maskers

De wasbare mondkapjes van Zorgwereld zijn uiteraard wasbaar, en dus heel vaak herbruikbaar. De wasmachine zal hier wel overuren gaan draaien. Daarnaast zijn ze one-size-fits-most (verstelbaar). Ook heel fijn, want dan kan iedereen gewoon een schoon mondkapje pakken uit de kast en hoeven we niet na te denken over wie welke kan gebruiken. T hoeft als 7 jarige niet, dus dat scheelt. Daarnaast zijn ze OEKO-TEX® gecertificeerd.

Ehh OEKO-TEX® gecertificeerd? Voor degene die dat net als ik even snel niet uit hun hoofd weten:

Het mondkapje is gemaakt van 100% natuurlijk, 2-laags katoen. Het is ecologisch, hypoallergeen en veilig. Onze herbruikbare mondkapjes voldoen aan de strenge OekoTex Standard, OekoTex Kids, OekoTex Newborns certificaten. Het textiel voldoet aan een aantal – voor hoogwaardige producten vastgestelde – strenge normen.

Weet je zeker dat je een kwaliteitsproduct krijgt.

En hoe bevallen deze mondkapjes?

Nou net zo beroerd als alle andere mondkapjes natuurlijk. Laten we eerlijk zijn, een mondkapje dragen we niet als accessoire, maar als noodzakelijk kwaad. En dat is prima. Wij dragen graag ons steentje bij aan de samenleving. Samen zorgen we ervoor dat we de druk op de zorg zo laag mogelijk houden en beschermen we mensen in de risicogroepen zoveel mogelijk. Oké even terug naar deze mondkapjes. Ze hebben een hele fijne pasvorm en dragen prettig. Ze knellen niet, maar sluiten wel goed aan. Ik heb geen bril, maar aangezien ze goed aansluiten, lijken ze me ook voor brildragers geschikt. Door de verstelbaarheid kan ook iedereen hier thuis hem op. Zelfs T paste ze. Nou ja, ze zijn wel wat groot, maar zakken niet van zijn gezicht. Ze zijn ook heel makkelijk te verstellen door de koordstoppers die eraan zitten.

Mondkapjes_koordstopper

Zit hij toch even iets te los of te strak, pas je ze direct aan, zonder dat je hem van je gezicht hoeft te halen. Dat scheelt dan direct weer het mondkapje vervangen. Ze zijn ook lekker zacht, en ze vouwen makkelijk op. Ideaal als je er meer mee moet nemen op 1 dag dus.

Mondkapje_Jeans
En je kunt natuurlijk kiezen uit verschillende dessins. Als we ze dan toch dragen, dan wil het oog ook wat hè. Ik heb de camo (camouflage), jeans (met een leuke wit veertje erop) en de zwarte met witte stippen voor je uitgeprobeerd en deze gaan zeker in mijn tas, en daarna weer in de wasmachine en dan weer in mijn tas, naast de mondkapjes die we al hadden. Je kunt er tegenwoordig niet genoeg van hebben.

Welke soort mondkapje gebruik jij het liefst?

NB. Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Op social media zijn deze artikelen te herkennen aan #mmtad

Mandy
Door

Mandy

op 08 Nov 2020

Die stoffen vind ik zo benauwd.. dus ik heb het liefst zo’n saaie op. Ik heb wel verschillende mooie mondkapjes maar voorkeur gaat echt uit naar zon saaie omdat ik daar beter door kan ademen

Reactie plaatsen