06 maart 2020 
3 min. leestijd

Corona virus en de Gorgels

Je kunt er niet omheen. Tv, social media alles gaat over het Coronavirus. Een nieuw virus dat in een rap tempo de wereld verovert en dan niet op een positieve manier. Ik ga er hier vanuit dat je voldoende geinformeerd bent, of bang gemaakt bent voor dit virus. Persoonlijk maken wij ons eigenlijk helemaal niet druk om dit virus. We zijn gezond, houden bepaalde hygiëne maatrgelen toch wel graag in acht. En daarbij als je besmet wordt met het virus wordt je ermee besmet. En dat wil niet zeggen dat we er dood aan gaan. Het sterftecijfer voor dit nieuwe virus mag dan hoger zijn dan van de gemiddelde griep, het is nog steeds laag. Maar goed, tot zover het Corona virus zelf

Voorzorgsmaatregelen

Wij nemen dus niet echt voorzorgsmaatregelen. We gaan niet hamsteren, hebben geen mondkapjes gekocht en ook geen plannen om ons op te sluiten in huis. Het enige voorzorgsmaatregel die we hebben genomen is het gesprek met de kinderen. Zij krijgen in meer en mindere mate dingen mee over het Corona virus.
A kon ons zelfs vertellen dat er een tweede geval was gedetecteerd voor we het zelf hadden gezien. Zo gaat dat tegenwoordig. Het nieuws via What’s app aangeleverd door de puber.

T krijgt er eigenlijk nog weinig van mee. Hij heeft in groep 3 natuurlijk nog een hele andere kijk op deze wereld. Maar dat wil niet zeggen dat hij er niet meer in aanraking komt. Zowel met het virus zelf, als met de vooroordelen en maatregelen. Er wordt door iedereen erover gesproken dus, hij moet wel iets weten. En dan liever dat wij het gesprek aangaan dan dat hij vage verhalen van buiten hoort en daar zijn eigen conclusies aan verbindt.

Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Gesprek aan de eetafel

Naar aanleiding van de meldingen van het Corona virus in Nederland hebben we daarom tijdens het avondeten een en ander met elkaar doorgenomen. Hoe doe je dat ook alweer? Hoesten, niezen en wanneer was je je handen? En hoe was je je handen?
Een aantal jaren geleden naar aanleiding van de Mexicaanse griep hadden we dat ook al eens gedaan. Maar toen was T er nog niet. A wist het allemaal nog wel. Mag ook wel, dat dat deel van de opvoeding in elk geval geslaagd is nu, maar toch….

T begreep er niet veel van. Wat is dat dan het Corona virus? Wat is eigenlijk een virus? Waarom moet je dan je handen wassen?

Corona Virus en de Gorgels

Na een korte uitleg over een virus, bleef hij toch wat glazig kijken. Is ook best wel abstract, ik snap helemaal dat als je dat niet kan zien, het ook onbegrijpelijk is. Maar hij kent wel de Brutelaars uit de Gorgels. En Brutelaars maken mensenkinderen ziek. En de Gorgels beschermen hen hiertegen. CHECK! Het begrip virus kreeg ineens letterlijk handjes en voetjes.

Hoe kan een virus nu eerst in China zijn en nu hierheen komen werd dus ook makkelijk beantwoord. De Brutelaars kwamen toch ook massaal naar ons land. En zij maakten een tussenstop op het eiland. Omdat Melle ze daarheen had gelokt natuurlijk. Als Melle dat niet had gedaan dan.. Ja dan waren de Brutelaars doorgegaan en door het land verspreid op zoek naar gezonde kinderen om ziek te maken. CHECK! Zo werkt het met een virus dus ook. Het verspreid zich door de lucht.

Door niezen en hoesten help je het nog een beetje extra als je zelf het virus hebt. Met wat extra kracht stuur je dan brutelaars de wijde wereld in. CHECK! Het belang van niezen en hoesten in je ellboog kwam binnen.

Corona virus en de gorgels

 

Handen wassen was wat lastiger uit te leggen. De strijd dat dit niet alleen je handen natmaken onder de kraan is, voeren we natuurlijk al langer. Zeep is ook nodig om de Brutelaars te verslaan. En dan graag voor het eten, als je hebt geniest. Want je wil niet dat de brutelaars op die manier naar binnen wandelen.

Dank je wel Jochem Myjer voor je Gorgels en Brutelaars.
En dank je wel Corona virus. Het is altijd goed om deze hygiene maatregelen weer eens te bespreken aan tafels. Maar verder laten we het hierbij voorlopig. Tot er mogelijk paniek in de omgeving uitbreekt. Dan zien we wel weer verder….

Bang voor Corona

Oké nog even kort over het Corona virus dan….
Wij zijn niet bang voor het Corona virus. Veel artikelen in de media vind ik gericht op bangmakerij, of overdreven gericht op de bestrijding van het virus. Kijk maar eens naar dit artikel op Nu.nl. Wat een regels, en dan in de laatste regels, de nuancering. Hadden ze nou daar niet mee kunnen beginnen?
Dit artikel uit de Volkskrant vond ik zelf ook wel een fijne om te lezen.
En deze vond ik ook wel weer een eyopener naast alle artikelen over de inhoud en het aantal besmettingen: Corona virus en paniek in je hersenen

Hoe kijken jullie aan tegen het Corona virus?

Reactie plaatsen