04 maart 2020 
3 min. leestijd

De Gorgels

Altijd zo met dingen die een hype zijn. Ik negeer ze. Ze trekken me niet aan, ik denk dat als iedereen het leuk vindt, dat het dan wel niets zal zijn. Al meerdere keren heb ik me daarin vergist. Maar ik wil niet met de stroom mee lopen blijkbaar. Dus soms sluit ik gewoon wat laat achteraan. Tot ik op een of andere manier toch gegrepen wordt door het virus…. Zo ook met de gorgels.

Jochem Myjer

Ik moet bekennen ik heb niet zoveel met dit soort humor. Ligt niet aan Jochem Myjr, maar zijn collega’s kan ik ook niet zo waarderen. Trekt me niet. Ga liever voor een musical ofzo, dat bevalt me dan beter. En dat mag. Maar omdat ik het dan niet zo grappig vind, ben ik ook wel geneigd om andere producten dan ook te negeren. Vast ook niet leuk. Sorry Jochem, het is niet persoonlijk hoor. Je bent vast een leuke vent. En wat betreft De Gorgels moet ik mijn mening dan ook wel herzien.

Voorlezen op school

Een van de dingen die fijn is aan school is dat de kinderen ook met dingen in aanraking komen, waarvan jij het in eerste instantie niet ziet zitten. Zoals dus inderdaad het boek van De Gorgels. T zijn juf begon het jaar met voorlezen uit dit boek. En T was verkocht. Hij kon het nergens anders meer overhebben. Toen Sinterklaas dan ook eindelijk in het land kwam, stond in grote letters bovenaan het boek van De Gorgels. Die moest hij hebben. Dat was zo geweldig.
Omdat T niet direct zo enthousiast is over lezen als ik en het ook lastig vind, grepen wij natuurlijk elke mogelijkheid aan om leesbeleving te bevorderen. Dus zo deden De Gorgels en Jochem Myjer zijn intrede in ons huis.De Gorgels

De Gorgels

In het boek maken we kennis met Melle. Melle heeft net als zijn opa superogen. Daarmee kan hij zien wat wij niet kunnen zien. Dat is handig als hij samen met zijn vader en opa vogels spot in de duinen en op het eiland. Maar hij kan ook nog iets anders zien. Namelijk Gorgels.
Op een nacht ziet Melle namelijk een gek wezentje op zijn bed. Niet iedereen kan ze zien, alleen als je superogen hebt, zoals Melle. Ze zijn namelijk heel klein en supersnel.

Dankzij Melle leren wij ook dat alle kinderen een Gorgel hebben. Gorgels beschermen kinderen tegen Brutelaars. Brutelaars kunnen je ziek maken als ze hun adem in je mond blazen.

De gorgel van Melle heet Bobba. Bobba raakt gewond als hij Melle probeert te beschermen tegen een gemene brutelaar. Melle moet Bobba nu zien te redden. Hiervoor breekt hij in de geheime kamer van het museum waar zijn vader werkt. Daar ligt het boek van zijn vader over Gorgels en staan allemaal beelden van Gorgels en Brutelaars.
Samen met zijn vader gaan ze dan naar het eiland. Opa zal wel raad weten. En opa weet raad. Opa kent de gorgels goed, hij heeft zelf ook super ogen. En de Gorgels wonen op het eiland. Samen zoeken ze de grote grijze Gorgel en ze genezen Bobba met gorgelbessen.

Helaas worden alle kinderen van Nederland bedreigd. Er komt een grote invasie van Brutelaars uit het Noorden. Hoe houden ze die tegen? Hoe lost Melle die samen met de Gorgels op? En waarom kunnen papa en opa niet helpen?

Wat vonden wij van het boek

Wat T er van vond dat wist hij al. Een fantastisch boek. En hij vond het ook erg leuk dat hij al wist wat er ging komen, en daar kon hij dan al over vertellen zonder het te verklappen voor mij. De grootste lol kon hij er om hebben.
En ik begon met een beetje tegenzin aan het boek. Hij kende het boek al, dus waarom een boek nog een keer lezen als je al weet wat er gaat komen. Dat heb ik met slechts een enkel boek gedaan, omdat ik het echt geweldig vond. En ik was niet geinteresseerd in Gorgels……
Maar ik moet mijn mening bijstellen. Ik ben nu ook een fan van De Gorgels. Wat een goed geschreven boek. Simpele kindertaal, kinderen vanaf 6 vinden het inderdaad geweldig, want het is een beetje spannend, helder geschreven en ook nog goed bedacht. Als ouder vond ik dingen heel herkenbaar, dus goed bedacht. Het eiland, de gorgelbessen en brutelaars kun je zo invullen uit dingen uit het normale leven.

Nu gaan we dus deel 2 voor zijn verjaardagsgeld kopen en ik kijk uit naar het voorlezen hiervan.

Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Titel: De Gorgels,
Auteur: Jochem Myjer,
Uitgeverij: Leopold,
Prijs: € 16,99,
Aantal pagina’s: 136,
ISBN 978 90 258 678 98

Zijn jullie ook dol op DE GORGELS?

Reactie plaatsen