30 mei 2016 
2 min. leestijd

Spijt!

Afgelopen oktober deed ik mee aan een challenge op Instgram, Boektober. De opdracht van dag 2 was een foto te plaatsen van een indrukwekkende cover. Ik koos toen voor de cover van het boek Spijt van Carry Slee. Een boek dat ooit zeer veel indruk maakte.

Spijt

Ik las dit boek toen ik zelf al wat ouder was. Nou ja, ergens tegen de 20. Het boek kwam toen net uit. En ik werd direct fan van Carry Slee. Ik kan dan nu ook zeggen dat ik al vele van haar boeken in de boekenkast heb staan. En daar heb ik in elk geval nooit Spijt van gehad.

Op mijn verlanglijst stond ook nog het kijken van de gelijknamige film die gemaakt is. Ik kon bij de films van Carry Slee niet direct mensen vinden om met mij mee te gaan naar de bioscoop. Ze staan toch een beetje bekend als jeugdfilms. En waarschijnlijk heb ik ook niet hard genoeg gezocht. Wetende dat de films vanzelf ook een keer op tv komen. Of beter nog op Netflix.
Zodra ik hem op Netflix zag, heb ik hem ook direct in mijn lijst gezet om te gaan bekijken. Alleen. Manlief boeit het niet, en ik vind A nu nog te jong om de film te zien. Over een paar jaar, hoop ik dat hij nog steeds op Netflix staat.
Netflix

Waar gaat het verhaal over

Het boek gaat over Jochem. Jochem wordt op school gepest. En dat is niet de eerste keer. De klas ziet ook dat hij gepest wordt, maar ze doen er weinig aan. Zoals het vaak gaat, zijn zij ook bang voor de pesters.
Op een dag is het klaar voor Jochem. Na weer een vreselijke dag vol gepest besluit hij dat hij het niet meer ziet zitten en beroofd zich zelf van het leven. Op het duinmeer, drijft zijn rode rugzak (Zie indrukwekkende cover).
Spijt_ Carry Slee

Het film en het boek gaan nog even verder, en laat zien hoe de klas het verlies van Jochem verwerkt. En hoe David spijt heeft dat hij Jochem niet meer geholpen heeft. Ook al heeft Jochem hem wel gezien als vriend, zoals zijn moeder vertelt.

Wat vond ik van het boek en de film?

Zowel het boek als de film hebben indruk gemaakt. Bij beiden heb ik echt met tranen in mijn ogen gezeten. Het is dan ook een onderwerp wat heel heftig is. En niet alleen heftig, maar iets wat veel kinderen in de dagelijkse praktijk van het leven meemaken. Soms in de rol van pester of gepeste, maar de meeste kinderen zijn als David. De kinderen aan de zijlijn. Heel confronterend. Gelukkig lang niet altijd met een dodelijk afloop, maar wel dat mensen daardoor getekend raken door het leven.
Wat ik in de film ook heel sterk vind, is dat een van de pesters zelf problemen heeft. En dit afreageert op Jochem. Nooit goed natuurlijk, maar wel een kern van waarheid, helaas.

Ik vond het wel lastig om de film en het boek te vergelijken. Het is zo lang geleden dat ik het boek gelezen heb. Misschien moet ik het binnenkort toch weer eens uit de kast pakken, met de film nu vers in mijn geheugen. De film moet in elk geval wel dichtbij het boek in de buurt komen. Want hele grote wijzigingen waren me vast wel opgevallen.

Over een paar jaar, als A groot genoeg is, dan zal zij het boek ook zeker te lezen krijgen van mij. Het staat hier immers in de kast. En ook de film zullen we kijken. Maar tot die tijd blijven we in gesprek over pesten. Het gebeurt namelijk ook al op veel jongere leeftijd. Niet pas op de middelbare school.

Heb jij de film gezien of het boek gelezen?

byleen
Door

byleen

op 30 May 2016

Mooi boek he!! Ik las dit al toen ik zelf jong was en was toen mijn lievelingsboek Ik vind dat ieder kind in groep 8 dit boek zou moeten lezen !!

Marijke
Door

Marijke

op 31 May 2016

Helemaal eens!

Kreanimo (@IlseVerhoeven81)
Door

Kreanimo (@IlseVerhoeven81)

op 30 May 2016

Nee, niet gelezen en niet gezien. Maar Carry Slee heeft zo een mooie boeken... Misschien toch nog maar eens doen!

Marijke
Door

Marijke

op 31 May 2016

Oh als je wel andere hebt gelezen is dit zeker een aanrader

ByJon
Door

ByJon

op 30 May 2016

Ja... ik vind dit soort boeken, ook als volwassen persoon, als juf nog steeds mooi om te lezen. Ook de film gezien.

Marijke
Door

Marijke

op 31 May 2016

Ja ik ook, als er een nieuwe komt wil ik die ook altijd hebben, eh lezen

Martine
Door

Martine

op 30 May 2016

Ik zag hem op Netflix idd, maar ik hou niet zo van Nederlandse films. Misschien moet ik hem toch maar eens kijken!

Marijke
Door

Marijke

op 31 May 2016

Of je gaat voor het boek? Maar ik moet zeggen, kinderfilms zijn nog best wel te doen

Onze Naam In Kinderboeken Tag – Mama's met thee
Door

Onze Naam In Kinderboeken Tag – Mama's met thee

op 24 Jul 2016

[…] Afblijven. Een van mijn favorieten van Carry Slee. Ook bekend van ondermeer Kapot, Pijnstillers en Spijt. Al deze boeken lijken zo uit het leven […]

Reactie plaatsen