21 november 2015 
1 min. leestijd

Kapot

Het boek Spijt kwam uit in 1996. Het jaar waarin ik eindexamen deed en daarna aan de Pabo ging studeren om juf te worden. Na alle verplichte (vaak stomme) boeken voor mijn literatuurlijst was het een verademing dat ik weer ongegeneerd kinderboeken en jeugdboeken mocht lezen. Immers het was ineens vakliteratuur geworden. Naast Spijt kocht ik ook alle andere boeken van Carry Slee voor de  leeftijdsgroep 12+. Ik  vond ze geweldig om te lezen, te gebruiken voor de bovenbouw waar ik les zou gaan geven. Maar ook mijn eigen kinderen moeten ze absoluut lezen als ze oud genoeg zijn. Alleen de herschreven edities voor de films heb ik niet meer gekocht. En nu heb ik net Kapot uit. Het nieuwste deel in deze serie.

Waar gaat het boek over?

KapotThijs en Julia zijn broer en zus en spelen samen in een band. Julia is de zangeres en Thijs speelt op het keyboard. De band en hun bijzondere band als broer en zus zijn heel belangrijk voor hun beide. Maar door de situatie thuis komt hun band onder druk te staan.

En nu Julia haar beste vriendin Emma heel hard nodig heeft, omdat ze niet bij haar broer terecht kan, is Emma verliefd en brengt ze veel tijd door met haar vriendje.

Ook Thijs mist de vriendschap van Julia. En door de keuzes die hun ouders maken, hebben ze beiden het gevoel te moeten kiezen en krijgen ze ook steeds ruzie met elkaar.

Wat vond ik van het boek?

Kapot is wederom een boek dat zo uit het leven gegrepen is. Een actueel thema dat in de levens van vele kinderen speelt. Achter de gesloten deuren van je buren, overburen of kennissen die ruzie maken, zijn het de kinderen die betrokken worden in de ruzie tussen hun ouders. De andere boeken van Carry Slee las ik toen ik nog geen moeder was. En nu wel, dus ik las dit boek ook met een andere blik. Ik dacht nu ook, mochten wij ooit uit elkaar gaan (geen plannen hoor, niet schrikken), dan moeten we echt ervoor waken onze kinderen hier in te betrekken.

Kinderen zijn loyaal, houden onvoorwaardelijk van je en ze zijn zo makkelijk te manipuleren zien we in dit boek. En zo worden zowel Thijs als Julia ongelukkig.

Het enige minpuntje aan het boek is voor mij het einde. Het is voor mij nog niet af. Stiekem ben ik zo meegezogen in de levens van Thijs en Julia dat ik nog helemaal geen afscheid van ze wilde nemen. Een compliment voor Carry Slee dus weer.
Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Titel: Kapot,
Auteur: Carry Slee,
Uitgeverij: Overamstel Uitgevers,
Prijs: €14,99,
Aantal pagina’s: 272,
ISBN 978 90 488 2657 5

Onze Naam In Kinderboeken Tag – Mama's met thee
Door

Onze Naam In Kinderboeken Tag – Mama's met thee

op 24 Jul 2016

[…] A is van Afblijven. Een van mijn favorieten van Carry Slee. Ook bekend van ondermeer Kapot, Pijnstillers en Spijt. Al deze boeken lijken zo uit het leven […]

Reactie plaatsen