Kinderboeken
Marijke Mulder- de Leur
Kinderboeken
07/05/2016
2 min
9

Free run + winactie (gesloten)

07/05/2016
2 min
9

Vluchtelingen, illegalen. Een problematiek die we regelmatig langs zien komen op tv. Heel actueel. Maar zo lang we ze niet kennen, niet begrijpen wat zij doormaken, blijft het toch een ver van ons bed show. In het boek Free Run van Annemarie Bon leren we Ward kennen. Ward is staatloos.

Ik kan het me niet voorstellen, dat je staatloos bent. Geen mogelijkheden om een diploma te halen, te kunnen werken of simpelweg je te kunnen identificeren in een ziekenhuis als je iets overkomt. Altijd achterom te moeten kijken, bang te moeten zijn voor de politie, want als je wordt opgepakt dan word je het land uitgezet.

Waar gaat het boek over?

Ward gaat gewoon naar school. Hij zit op de HAVO en is bevriend met Marnix. Samen met zijn moeder is hij illegaal in Nederland. Maar ze kunnen hem het land niet uitzetten. Ward bestaat niet. Hij is staatloos. En omdat Ward minderjarig is, wordt ook zijn moeder niet uitgezet als ze worden opgepakt.
Ward heeft geen vader. Die heeft hem nooit erkend. En zijn moeder wil niets over hem vertellen.

Tot de moeder van Ward wordt opgepakt en uitgezet. Na een week logeren bij Marnix besluit hij zijn vader te zoeken, met de spullen die hij heeft gevonden. Een foto en een adresboek van vroeger van zijn moeder.
Onderweg leert hij Liz kennen. Maar hij gooit haar telefoonnummer weg. Hij heeft haar niets te bieden, als staatloze.

Zijn vader Hans vinden lukt. En het lijkt een aardige en behulpzame man. Maar Hans heeft zijn verleden niet zo ver achter zich gelaten als hij zegt. En Ward raakt verstrikt in zijn manipultieve net.
Zou het Ward lukken om zijn vader zo ver te krijgen dat hij hem erkend en dat hij daardoor eindelijk Nederlands staatsburger kan worden? En welke rol speelt Liz hier in?

Wat vonden we van het boek?

Free run
Wauw, vanaf het eerste woord is het boek spannend. Ik wilde het boek ook echt niet wegleggen.
Het enige dat ik jammer vond, is het einde. De gebeurtenissen rondom Ward komen plotseling in een stroomversnelling. Waar in het begin van het boek veel wordt uitgelegd en we worden meegenomen in de gedachten van Ward, is het einde juist vrij kort en snel. Het had van mij langer mogen duren, of komt dat omdat ik gewoon niet wilde dat het boek uit was.

Aantal sterren: ✩✩✩✩ [4/5]
Titel: Free Run,
Auteur: Annemarie Bon,
Uitgeverij: Overamstel Uitgevers,
Prijs: €14,99 voor een hardcover, € 7,99 voor een E-book
Aantal pagina’s: 190,
ISBN 978 90 488 3215 6

Winactie

Het boek Free Run valt in de categorie 12+. Maar kan ook al prima gelezen worden door groep 8.
Een boek dat heerlijk te lezen is in de zomervakantie. En om je sjouwen te besparen naar je vakantie adres mogen wij een E-book weggeven.
Wil jij weten hoe het afloopt met Ward? Laat dan hier of op Facebook een reactie achter. Natuurlijk heb je onze Facebookpagina geliked, anders kun je niet winnen. En tag iemand die jij het boek ook gunt onder het bericht op onze Facebookpagina, voor een extra winkans. Wij verloten op 15 juli als bij ons de schoolvakantie begint 1 exemplaar van dit spannende boek (E-book).

Houden jouw kinderen van spannende boeken?

En de winnaar is:

Reacties
Categorieën