26 maart 2020 
3 min. leestijd

De Gorgels het ondergrondse avontuur

T is helemaal in de ban van de Gorgels. Naast boeken stonden er dan ook allerlei spelletjes van de Gorgels op zijn verlanglijstje. Hij kreeg het Gorgels kwartet van zijn oom en tante.


En verder veel geld om zelf dingen uit te kunnen zoeken. Na veel twijfelen tussen een nieuw boek, een letterdoos, of een prentenboek, won uiteindelijk het Gorgels spel. Een bordspel. Afgelopen zondag, we zaten toch veel thuis, speelden we het spel voor het eerst. Tijd voor een review.

Gorgels bordspel

Voor wie de Gorgels niet kent. Gorgels zijn kleine wezentjes die de meeste mensen niet zien. Ze beschermen kinderen tegen Brutelaars. Brutelaars maken kinderen ziek.

Lees meer over de Gorgels

In het bordspel ligt er een zieke Gorgel in zijn hol. De andere Gorgels die we kennen uit de boeken, moeten deze Gorgel eerder zien te bereiken dan de brutelaar die ook een poging doet om het snelst bij de zieke Gorgel te zijn.

De bedoeling van het spel is dan ook om met je eigen Gorgel (pion) het snelst bij de zieke Gorgel te zijn. Maar voor het hol liggen ook nog stenen. Die moeten verplaatst worden om de weg vrij te maken. De Brutelaar wordt hier niet door gehinderd. Spannend! Wie het eerst bij de zieke Gorgel is wint, maar als de Brutelaar er het eerst is, dan verliest iedereen.

Inhoud van de doos:

    • Het bord
    • 5 pionnen van Gorgels
    • 1 Brutelaar
    • Kaartjes met stenen
    • Dobbelsteen

Het begin van het spel:
Voor je met het spel kan beginnen moet je nog even het spelbord klaar maken. De stenen moeten voor het hol van de Brutelaar worden gelegd en de Brutelaar moet op zijn plek worden gezet. Afhankelijk van het aantal spelers krijgt de Brutelaar een plekje op het spelbord.
De spelers zetten hun Gorgel aan de startstreep.

De Gorgels, het ondergrondse avontuur

De jongste speler begint en gooit met de dobbelsteen. Bij een Gorgel zet je zelf een stapje, gooi je een Brutelaar dan zet eerst de Brutelaar. Komt deze op een geel vakje, dan mag je een kaartje met stenen verplaatsen. Hierdoor komt de weg vrij naar het hol van de Gorgels en je kunt met de stenen andere spelers blokkeren. Vergeet dan niet ook zelf nog een stapje te zetten.

En de winnaar is:
Het spel is afgelopen als 1 van de spelers zijn gorgel in het hol heeft weten te krijgen. Hij is dan de winnaar. Is de Brutelaar eerder in het hol? Dan verliest iedereen.De Gorgels, het ondergrondse avontuur

Het spel duurt ook niet heel lang. Volgens de tijdsaanduiding op de doos ongeveer 20 minuten. Maar dat hebben wij niet gehaald. Erg fijn, want ik merkte dat bij T de concentratie snel op is. Zeker als hij aan het verliezen is. Dan is het dus fijn als het spel snel afgelopen is en je opnieuw kan beginnen.

Alleen spelen of met 6 personen

Op het normale Gorgels spel zijn 2 varianten mogelijk. Als je met 6 personen bent, dan speelt 1 persoon met de Brutelaar in plaats van met een Gorgel en probeert zo de andere deelnemers te blokkeren.

Heb je genoeg van spelletjes? Maar je kind nog niet? Dit spel is dan werkelijk geweldig. Je kan het namelijk ook alleen spelen. Je neemt het namelijk op tegen de Brutelaar. Geweldig spel hè!!!

Waar te koop

Wij kochten het Gorgels spel in de speelgoedwinkel. Maar of dat nu in deze tijd nog zo’n goed idee is….
Gelukkig kun je het spel ook online kopen:


Garant voor uren speelplezier.

NB. Dit blog bevat affliliate links. Dit betekent dat als je via deze link iets koopt, ik een klein percentage van de opbrengst krijg. Kost jou niets extra’s, levert mij een heel klein beetje op.

Reactie plaatsen