08 mei 2019 
4 min. leestijd

Monkey Tree game

Kijk mama, dat spel dat we toen bij J speelden staat ook in het speelgoedboek! Die wil ik hebben! Knip, knip, de pagina werd al direct uitgeknipt en opgeplakt op het lijstje van Sinterklaas. Maar dat was niet het enige dat hij op het lijstje plakte. Het lijstje werd al snel een boek. Deels te wijten aan het feit dat hij nog niet kan schrijven en zijn wensen ruim genoeg uitknipt uit het speelgoed boek. Maar ook omdat hij wel heel veel wensen had.

Maar dit was wel een van de wensen waar hij niet over uitgepraat raakte, dus we besloten het spel aan te schaffen. Dus ook tijd om met jullie te delen, want waar wij enthousiast over zijn, dat delen we nog steeds heel graag.

Monkey Tree Game

Officieel heet het spel dus Monkey Tree Game, hier thuis ook gewoon apenspel genoemd. Op internet kon ik het ook vinden onder de naam Tumblin’ Monkeys, of vallende aapjes. Bij het spel is het de bedoeling dat je als winnaar zo min mogelijk aapjes hebt verzameld. T heeft de spelregels echter direct al aangepast, want hij vindt het juist prachtig om zoveel mogelijk apen te verzamelen. Overigens vond ik dat ook terug in de beschrijving op internet op sommige sites, dus ach, je kunt dit spel prima spelen zoals jij het leuk vindt. Maar spreek dat dan wel van te voren even goed af….. Hoewel de kinderen hier nu steeds allebei wonnen. Kan ook ideaal zijn.

Opbouwen

Dit spel was relatief goedkoop, dus waarschijnlijk mag ik ook niet meer kwaliteit verwachten. Het in elkaar zetten van de boom, is dan ook best lastig. Het past allemaal net (niet). En ik moet er dus bij helpen, want het lukt de kinderen zelf niet. En tijdens het spelen springt de kruin van de boom ook steeds weer los. En dat is jammer, maar het bederft het spelplezier niet.

Daarna kunnen de kinderen aan de slag. 30 stokjes (in drie verschillende kleuren) moeten door de gaten van de boomstam gestoken worden. Monkey Tree gameZodra er een mooi netwerk van stokjes is ontstaan kun je aan de bovenkant de apen er in laten zakken. Een aantal valt er wellicht al gelijk doorheen, afhankelijk van hoe mooi je netwerk van de stokjes in geworden. Die kun je dus nog een keer via de bovenkant erin laten zakken. Ze blijven op het netwerk van stokjes liggen, of keurig met hun staart aan de stokjes hangen.Monkey Tree game

Hoe speel je het spel?

Als het spel klaar staat, bepaal je wie als eerste met de dobbelsteen mag gooien. Wij kozen voor de jongste bij het eerste spel, en voor de winnaar bij de volgende spellen. De dobbelsteen bevat dezelfde 3 kleuren als de stokjes. Je begrijpt dus dat je een stokje mag pakken in de kleur die je gooit met de dobbelsteen.
Al naar gelang het spel dat je speelt, zoveel mogelijk of zo min mogelijk apen, pak je een stokje uit de boom. Er vallen dan apen naar beneden, of niet…..ze kunnen een verdieping lager ook weer op een stokje blijven hangen. Spannend!!Monkey Tree game
Daarna is de volgende aan de beurt. Zijn de stokjes in 1 kleur op en je gooit die kleur? Dan heb je pech (of geluk), je moet een beurt gaat voorbij. Als alle stokjes en apen, uit de boom zijn, kun je tellen wie er heeft gewonnen.Monkey Tree game

En dan natuurlijk nog een keer spelen!

Wat vinden wij van het spel

Eigenlijk had ik al verklapt dat dit spel een hit is hier thuis. Op het in elkaar zetten van de toch wat goedkope en niet goed passende onderdelen na, krijgt dit spel wel een hoog cijfer. T speelt het ook graag in zijn eentje als er niemand zin heeft om mee te doen. Kan natuurlijk prima, het effect van de vallende apen is al entertainment genoeg voor hem.

Maar samen is nog veel leuker. Ik vind het fijn dat 1 spel niet heel lang duurt. Zo blijft bij iedereen de concentratie goed en vind ook ik het leuk om een spel te blijven spelen. Daarnaast is het ook een gemakkelijk spel om te spelen, geen ingewikkelde regels en moeilijke opdrachten. Het hele gezin kan meedoen.

Waar te koop?

Wij kochten het spel bij de Intertoys bij ons in het dorp. Na het faillissement van de Intertoys wordt dat voor sommige mensen wat lastiger. Dus ik zocht ook even op internet. En daar vond ik hem onder andere bij het vertrouwde bol.com onder de naam Vallende aapjes, maar daar vond ik hem heel duur. Op de site van Intertoys staat de versie die wij hebben, voor een heel zacht prijsje. Oké het zal het verschil in kwaliteit verklaren, maar het maakte het spel niet leuker of minder leuk.

NB Dit artikel bevat een affliate link

Tamara v Bodegom
Door

Tamara v Bodegom

op 19 May 2019

Oh deze is hier tijden favoriet geweest. Had hem via marktplaats voor 5 euro. Wat een pret, wat een plezier. Ik raad hem iedereen aan

Reactie plaatsen