Mosquito bite relief
Gezondheid
Marijke Mulder- de Leur
Gezondheid
08/24/2020
4 min
9

Mosquito bite relief

08/24/2020
4 min
9

Met meerdere mensen in huis die nog al heftig reageren op met name steken van muggen, is het een blijvende zoektocht naar een middel dat goed werkt, als je gestoken bent. We hebben echt al heel veel uitgeprobeerd. En over sommige middelen zij we meer tevreden dan anderen. Nu kregen de kinderen een verpakking Mosquito bite relief cadeau bij een tennistoernooi, dus die hebben we de afgelopen weken even goed getest.

Zorg maar dat ze niet gestoken wordt

Ik ben met de oudste regelmatig hiervoor bij de huisarts geweest. Als baby had ze af en toe bulten van de steken, waarbij haar hele voetje of handje opzwol tot een soort van onherkenbaar. Maar als ik dan uiteindelijk bij de huisarts terecht kon, hadden we de zwelling vaak al weer onder controle. En volgens hem viel het dus best wel mee. Tot ik de afspraak maakte om dan een keer direct langs te mogen komen. En zo geschiedde het dat ik op mijn werk gebeld werd door het kinderdagverblijf en het kind met spoed langs de huisarts kon brengen. Hij zag dat ze daadwerkelijk heel heftig reageerde op de muggensteken. En we kregen een anti histamine drankje voor geschreven.
Maar wat me altijd bij is gebleven. Het “beste” advies dat ik van deze beste man kreeg toen ze nog heel klein was: “Zorg dat ze niet gestoken wordt”.
Je begrijpt dat ik hem met verbazing heb aangekeken. Hoe kunnen we dat na de babytijd doen? Een dreumes, peuter, kleuter, kind, puber opsluiten zodra de muggen actief zijn. Dat is zo ongeveer het hele jaar.
Jaren later nog eens terug geweest en nu heeft ze een hormoonzalf tegen de jeuk en zwelling, en anti histamine tabletten. Die zalf, doet overigens erg weinig. Behalve dan op lange termijn je huid erg dun maken. Dus dat is niet heel succesvol.

Anti muggen middelen

Voorkomen is zeker beter dan genezen, daar kon ik de huisarts best wel gelijk in geven. Maar een muggensteek voorkomen is praktisch bijna onmogelijk.
Natuurlijk zetten we een citronella kaars op tafel buiten, trekken we ’s avonds toch maar een lange broek aan (nee de afgelopen weken met die hittegolf dus niet, was niet te doen), en slapen de kinderen hier standaard onder een klamboe. Horren houden wel veel buiten, maar een klamboe werkt nog beter. Muggen reizen ook wel eens mee naar binnen als je de hor even opendoet namelijk om een raam of deur te openen of te sluiten.
Op vakantie hebben we ook standaard deet mee of middelen op basis van citronella. Hele leuke stickertjes heb je daar ook voor, voor op je kleding.
Maar hoe leuk en goed beschermd ook, soms prikken muggen toch. Vinden ze toch een plekje om even snel wat bloed te komen zuigen.

Anti histamine

Als T gestoken wordt, dan heeft hij het over het algemeen minder door. Door zijn hooikoorts heeft hij altijd al een spiegel van anti histamine in zijn bloed, waardoor hij nu minder last heeft van de steken. Maar zodra hij een tijdje minder neemt, omdat hij minder last heeft, dan groeien de steken bij hem ook uit tot een te groot formaat.
En aangezien anti histamine pas werkt als je het inneemt, duurt het vervolgens even voor de ergste jeuk en zwelling weer verdwenen zijn.
Maar verder werkt dit natuurlijk ontzettend goed. En hooikoorts pillen zijn gewoon via de apotheek te verkrijgen, dat hoeft niet perse op recept via de huisarts.

Van azaron, prikweg, afterbite tot Bite&Sting

Daarnaast hebben we alle smeersels van uitgeprobeerd. De klassieke azaron, het homeopatische prikweg, ze helpen eigenlijk niet echt, vinden wij.
Uiteindelijk hebben we Bite&Sting gevonden. Dit is een roller die menthol bevat en daardoor verkoelend werkt. Deze werkt vrij goed, maar moet je alsnog vrij vaak aanbrengen.

Mosquito bite relief

Daarnaast gebruiken we sinds deze zomer de Mosquito bite relief pleisters. En ik moet zeggen daar zijn we erg enthousiast over. Je plakt een pleister met ruitjesvorm op de steek en je voelt direct verlichting.
Natuurlijk was ik nieuwsgierig waarom een simpel pleistertje zo gemakkelijk effect heeft.
Als je de pleister plakt, er geen signaal van jeuk en pijn meer naar de hersens gaat, waardoor je dus niet gaat krabben, waardoor er niet nog meer histamine vrijkomt en het nog meer gaat jeuken.

Hoe dat precies werkt, snap ik nog niet helemaal, maar heeft verband met de werking van medical taping.

In elk geval werkt het echt. Het duurde (gelukkig) even voor ik het zelf mocht proberen, blijkbaar zijn mijn huisgenoten meer in trek tegenwoordig bij de stekende beestjes. Maar inmiddels kan ik hun ervaringen beamen.
Direct na het plakken, werd de jeuk minder, waardoor ik niet de neiging had om te krabben, of er een kruisje in te zetten tegen de jeuk.
Af en toe, kwam er toch een klein beetje jeuk opzetten. Het neemt het niet volledig weg, maar wel zoveel dat je niet hoeft te krabben. Daarbij voorkomt de pleister, bij dat kleine beetje jeuk ook nog dat je gaat krabben. Puur omdat hij er zit, tenminste dat vind ik.
Ook heel fijn is dat de pleister bijna niet zichtbaar is. Oké afhankelijk van je huidskleur, maar op onze zongebruinde huid, is hij zo goed als onzichtbaar. In de winter, of op een echt donkere huid, steekt hij natuurlijk wel af. Maar ik heb hem nog niet in andere kleuren gezien.

Mosquito Bite Relief

De pleister kun je na verloop van tijd (een paar dagen) zelf verwijderen, als hij er niet al is afgevallen. Uit ervaring weten we dat veel zwemmen en gebruik van zonnebrand de levensduur van pleisters zwaar verminderd.

Waar te koop?

Wij kochten inmiddels al nieuwe pleisters online bij Babyspiegel, zodat ik een pakje in mijn tas overal mee naar toe kan nemen en we thuis ook een voorraadje hebben liggen in de badkamer. Ze kosten € 5,95 voor 36 pleisters.

Helaas heb ik de link naar deze verkooppagina moeten verwijderen, net als de afbeeldingen van de verpakking. Dit op verzoek van de eigenaar van Babyspiegel. Maar je kunt ze van een ander merk ook bij bijvoorbeeld Etos bestellen.

Kende jij het gebruik van deze pleisters al?
NB Dit artikel bevat affiliate links, maar de pleisters zijn door ons zelf gekocht.

Reacties
Categorieën