03 augustus 2020 
3 min. leestijd

Vaas als brandblusser

Ik moet eerlijk bekennen dat wij hier in huis eigenlijk helemaal niet goed zijn voorbereid op calamiteiten. Ik heb dan wel een EHBO diploma op zak, maar als er echt iets gebeurt, dan moet ik het doen met gaasjes en verbandjes waarvan de datum verstreken is. Ze zijn niet steriel meer. Ik pretendeer dat ik bij brand blind de weg naar buiten kan vinden, maar heb het nooit getest. De vluchtroutes zijn wel duidelijk, maar als ik dan eenmaal op de carport sta, dan komen we er niet zomaar af. En dan heb ik het nog niet over het zolderraam.
Wat we wel goed hebben geregeld is de inbraakbeveiliging. Onze ramen en deuren zijn goed afgesloten als ze dicht zijn, en we laten ze eigenlijk nooit openstaan als we weg zijn. Ook hangen er hier in huis meerdere rookmelders, en vervangen we regelmatig de batterij. Niet alleen vanwege het irritante gepiep als de batterij bijna leeg is, maar omdat ik ze echt belangrijk vindt. En sinds kort hebben we dan eindelijk ook een brandblussertje in huis voor beginnende branden.

Brand in huis

We kennen allemaal wel die filmpjes waarin een kerstboom binnen 2 minuten een huis volledig vlam laat vatten, of een vergeten kaarsje dat de gordijnen in enkele seconden verandert in een vlammenzee. Zodra dat gebeurt is het een kwestie van maken dat je buitenkomt en hopen dat de brandweer heel snel voor je deur staat. Of dat je snel genoeg een brandblusser bij de hand hebt om een beginnende brand te blussen.
En die brandblusser hadden we dus niet. Over het algemeen zijn het van die lelijke dingen, die je niet even leuk ophangt of neerzet in huis. En in de schuur opbergen is eigenlijk te ver weg. Ja het oog wil duidelijk ook wat.

Firevase®

Van Ronest Safety kregen we een Firevase® opgestuurd. Deze vaas is dus zowel een decoratief vaasje voor een piepklein bosje bloemen als een brandblusser voor kleine beginnende brandjes. De Firevase® heeft een apart gedeelte dat gevuld is met kaliumcarbonaat. Bij een beginnende brand gooi je de vaas op de brand en de kaliumcarbonaat zorgt er vervolgens voor dat er geen zuurstof meer bij de brand komt, waardoor de brand dooft. Het is zo simpel, zelfs een kind kan het. Niet meer zoeken naar de brandblusser, uitzoeken hoe die nu eigenlijk werkt, want je gebruikt hem nooit.
Het enige dat niet verandert is dat je even moet opletten op de datum. Zowel een brandblusser als de Firevase® hebben een uiterste gebruiksdatum. Daarna is de werking niet meer gegarandeerd. Dat telt zowel voor de Firevase® als voor een brandblusser. Af en toe een nieuwe vaas kopen is toch leuker dan af en toe een nieuwe brandblusser, dus een win win in dit geval.

Het vaasje zelf is wel echt heel klein. Perfect voor een bosje madeliefjes, of zoals ik deed een paar bloemen die ik per ongeluk te fanatiek had gesnoeid toch nog toch nog tot zijn recht te laten komen. Betekent wel dat je het water zeer vaak moet bijvullen, want het is smal en er gaat nog geen vingerlengte water in. Als ik dan 1 verbeterpunt moet noemen, dan zou ik het vaas deel door laten lopen in de bol met het kaliumcarbonaat, zodat er net iets meer bloem en water in past.

Waar te koop

Deze leuke Firevase® zijn er in 3 kleuren. De roze, zoals wij hebben. Maar er is ook een blauwe en een gouden variant. Die zijn ook erg mooi van kleur. Zo is er voor iedereen wel een mooie die past bij je interieur. Of je kunt ze ook leuk combineren, want van zulke leuke brandblussers kun je er gerust meer hebben staan.
Mijn vaas is in elk geval bruikbaar tot mei 2024 ,en ik hoop dat hij er dan nog staat. Anders kopen we een nieuwe. Ze zijn onder andere te koop bij Bol.com mocht je ook overwegen er 1 aan te schaffen.

NB. Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking en bevat affiliate links.

Reactie plaatsen