02 maart 2020 
2 min. leestijd

Leuke boeken voor beginnende lezers

Op zoek naar eerste boekjes om zelf te lezen? Maar wil je wel dat het leuke boeken zijn, waardoor je 7 jarige wilt blijven lezen?
Bekijk dan deze tips voor beginnende lezers.

Eerste leesboekjes beginnende lezers

Kinderen leren op school lezen in groep 3. Stapje voor stapje leren ze meer letters en voor je het weet verslinden ze hele boeken. Doordat de boeken voor deze beginnende lezers zo dun zijn en vaak korte teksten bevatten, vliegen de kinderen door de boeken heen. Vaak zijn de boeken ook niet zo interessant en zoeken de kinderen naar leuke boeken die ze maar niet lijken te vinden. Juist in deze startende fase is het zo belangrijk om het leesplezier te behouden en verder aan te wakkeren. Lezen is zo leuk! Daarom geef ik je graag boekentips voor leuke boeken voor beginnende lezers (groep 3 en 4).

Benieuwd hoe het zit met de AVI-niveaus? Lees dan hier wat AVI-lezen is.

Leuke boeken voor beginnende lezers (groep 3 en 4)

In deze lijst geef ik je tips om het lezen zo leuk mogelijk te houden voor beginnende lezers. Door de juiste leesboekjes op AVI-Start of AVI-m3 aan te bieden, zullen de kinderen het plezier langer behouden.

 • Mijn persoonlijke favoriet is de serie Zelf lezen over Lang geleden… van Arend van Dam.
  In deze serie zijn inmiddels 8 boeken verschenen met een AVI-niveau tussen AVI-start en AVI-E4.
  Dit ben ik (AVI-START) is een boek over Rembrandt van Rijn.
  Piet en de zee (AVI-START) gaat over Piet Mondriaan en zijn schilderijen.
  Het boek van Leo (AVI-M3) gaat over Leonardo Davinci.
  Man op de maan (AVI-M3) is een boek over Neil Armstrong en zijn landing op de maan.
  Noot voor noot (AVI-E3) gaat over Bach en zijn muziek.
  Ik ben de baas (AVI-M4) gaat over de stoere Jacoba van Beieren.
  De droom van Albert (AVI-M4) gaat over Albert Einstein.
  De schat van Klaas Kompaan (AVI-M4) is een boek over een echte Nederlandse piraat.
  Anton en de spin (AVI-E4) is een boek over Anthony Fokker en de eerste vliegtuigen.
  De wagen van Spijker (AVI-E4) gaat over twee broers die koetsen maken, maar ook een auto willen maken.
  Bekijk bijvoorbeeld Man op de maan.

Leuke boeken voor beginnende lezers

 • Geronimo Stilton is een schrijver waarvan de boeken veelal in de middenbouw gelezen worden. Sinds kort worden er ook AVI-boeken uitgegeven door Geronimo Stilton. Deze boeken kunnen de kinderen met 7 jaar zelf lezen. Hierdoor kan het leesplezier met deze geweldige schrijver al vroeg beginnen.
  Bekijk bijvoorbeeld Ik ben geen topmuis.
 • Agent en Boef kennen beginnende lezers vast door de prentenboeken die voorgelezen zijn. Nu zijn er ook Agent en Boef avi boeken. De kinderen kunnen nu in groep 3 zelf verder lezen in Agent en Boef lol in de lucht en Agent en Boef de grap van boef-baard.
  Bekijk bijvoorbeeld Agent en Boef lol in de lucht.
 • Willen de kinderen geen heel verhaal, maar lekker vlotte strips lezen? Dan is de serie Kijk en Lees echt een aanrader. Op AVI-niveau zijn verschillende stripboeken uitgegeven met strips van 1, 2 of 3 bladzijden lang.
  Bekijk bijvoorbeeld Joep Hoogvlieger.
 • Als ouder (of als ouder kind) kun je ook samen lezen met een beginnende lezer. Hiervoor zijn verschillende samenleesboeken uitgegeven. Sommige teksten zijn dan op een AVI-niveau voor de beginnende lezer en de andere teksten zijn dan vanaf AVI-M6 geschreven.
  Bekijk bijvoorbeeld Bungelend aan een staartje.
 • Zijn de kinderen dol op Minecraft? Dan is de serie bestaande uit 4 boeken van Rian Visser echt een aanrader. Het fijne aan deze 4 boeken is dat ze steeds een niveau moeilijker worden en kinderen hier dus heerlijk in mee kunnen groeien.
 • Ken je Vos en Haas? Daarover zijn ook verschillende boeken op AVI-niveau geschreven. Deze boeken zijn heerlijk vlot en bieden regelmatig meer inhoud dan de standaard AVI-verhalen.
 • Toneellezen is een super leuke manier om kinderen samen te laten lezen. Elk kind kiest een personage uit en leest daarvan de teksten voor. Hierdoor wordt het een soort toneelspel, zonder de tekst uit je hoofd te moeten lezen. Uitgeverij Zwijsen heeft hier veel boeken van uitgeven.
  Bekijk bijvoorbeeld Koe, kip en kat zijn het zat.
 • Vroeger was ik dol op moppenboeken. Gelukkig zijn deze er inmiddels ook voor beginnende lezers. Humor gegarandeerd!

Heb jij nog toevoegingen aan deze lijst met boeken die we kunnen lezen?

Reactie plaatsen