06 april 2020 
4 min. leestijd

Knikkerbanen maken met Hubelino Pi

T is dol op bouwen. Er gaat dan ook geen gelegenheid voorbij dat hij vraagt om een nieuwe doos lego. Maar hij speelde ook altijd heel veel met zijn knikkerbaan van Hubelino. Vooral het bouwen ervan. En dan weer een andere baan. En dan weer opnieuw beginnen. Maar de laatste tijd pakte hij hem niet meer zo veel. De uitdaging was er wel een beetje af. We hadden ook maar 1 doos. En het feit dat het toch wel erg op Duplo leek maakte hem ook minder enthousiast. Maar gelukkig voor hem is er ook Hubelino Pi.

Knikkerbaan

Knikkerbanen heb je in vele soorten en maten. Of leuk om te doen, is ze zelf maken met wc rolletjes. Je kunt er altijd alle kanten mee op.
Maar voor degene die wat minder creatief zijn heb je dus ook de knikkerbanen van Hubelino.Hubelino pi knikkerbaan
T was dan ook dolblij dat wij een pakket opgestuurd kregen met Hubelino Pi. En niet 1 doos, maar wel 2 hele mooie dozen.
Voorlopig worden er hier weer heel veel knikkerbanen gebouwd.

Hubelino Pi Knikkerbaan Set Gausskanone

Ja dit klinkt erg Duits. Hubelino is dan ook in Duitsland gemaakt, en voor jonge kinderen is de vertaling niet echt heel makkelijk te volgen zo. Maar T had al snel door dat het iets met een kanon te maken had. Overigens staat er wel een Nederlandse naam op de zijkant van de doos. Maar het duurde even voor we dat zagen. En een knikkerbaan met een kanon klinkt dan ook gelijk spectaculair. Dus die won het even van de andere set.Hubelino pi knikkerbaan kanon
De leeftijdsaanduiding op de verpakking is 8+, maar aangezien T best goed is in het bouwen met Lego, lieten we hem dit dan ook zelf proberen. En dat ging goed. Waar je met Lego een stap voor stap handleiding moet volgen, heeft Hubelino een andere opzet. Met een paar 3D voorbeelden doorloop je in slechts een paar stappen de handleiding. Nu zijn de bouwwerken minder complex, als in, met een paar stappen kun je goed zien wat je moet doen. Wel afhankelijk van de set. Hoe groter de set en het voorbeeld, hoe lastiger het wordt om het goed te zien.Hubelino pi bouwen

Het vergt dan ook wel wat meer vaardigheden in ruimtelijk inzicht en in tellen van afstanden. Vandaar dat ik de leeftijdsaanduiding van 8+ begrijp.
T had dan ook op 2 momenten een klein beetje hulp nodig. Hij had net even verkeerd geteld. En ik moet bekennen dat ik ook echt even met mijn vinger de puntjes op de grondplaat moest natellen, dus als je net 7 bent, dan is dat best wel lastig. Maar verder is het goed te doen.

Na het bouwen, wat al heel leuk is, is deze Knikkerbaan Set Gausskanone ook heel spannend. Want als de baan klaar is, laat je de knikker vallen en valt schiet het kanon een knikker naar de overkant. En dat gaat natuurlijk razendsnel. Wij filmden het dan ook in slowmotion, zodat we de knikker ook goed konden zien. En goed zagen wat er eigenlijk gebeurde. Super leuk om dit te kunnen doen. En daarna natuurlijk nog een keer en nog een keer en nog een keer.

Hubelino Pi Knikkerbaan Set M

De andere set die we toegestuurd kregen was een grotere uitdaging om te bouwen. Deze set bevat 99 stukjes om een prachtige knikkerbaan te bouwen. Compleet met een gat waar de knikker doorheen valt en grote hoogteverschillen.
Dat maakte hem dan ook best lastig om te bouwen. Tot en met stap 10 van 13 leek het goed te gaan. Toen slopen er bij T toch wat foutjes in. En eerlijk, zowel R als ik hebben er ook flink op zitten puzzelen. Nog een plaatje terug, nee alles klopt, weer opbouwen en er toch niet uitkomen. Hadden we dan helemaal op nieuw moeten beginnen?
Uiteindelijk koos ik ervoor om de gewone lego erbij te pakken. Gelukkig is Hubelino Pi helemaal passend op alle Lego. Zo konden we met een paar extra blokjes de knikkerbaan toch afbouwen, zonder opnieuw te moeten beginnen. Halen we hem een andere keer wel uit elkaar om helemaal opnieuw te beginnen en te kijken wat we nu verkeerd hadden gedaan. T kan nu de knikkers toch laten rollen.Hubelino Pi Knikkerbaan

Eigen creatie

Uitgespeeld met de knikkerbaan? Dan pak je de blokjes er gewoon bij en maak je je eigen creatie. Als die knikker dan van je zelfbedachte knikkerbaan rolt, is dat natuurlijk nog veel leuker dan een nagebouwde creatie. Lekker proberen, kan hij nog hoger, kan er een extra bocht in? Of misschien beide sets combineren en een hele hoge knikkerbaan maken met ook nog een kanon erin. Mogelijkheden genoeg om je fantasie de vrije loop te laten en de mooiste knikkerbaan te maken.

Verschillende sets

Er zijn veel verschillende sets te koop. Met ook verschillende prijsklassen. Net als Lego is Hubelino niet direct goedkoop speelgoed. Maar je krijgt wel waar voor je geld. Dit speelgoed gaat jaren mee, en je kunt er heel veel kanten mee op. Vooral omdat je het kunt combineren met lego en je heel veel vrijheid hebt in het bouwen van knikkerbanen. Handig zijn daarom ook een extra grondplaat, of de extra constructieset.

Kende jij de sets van Hubelino al?

NB Dit artikel is tot stand gekomen met een samenwerking en bevat affiliate links.

Reactie plaatsen