20 maart 2019 
3 min. leestijd

Verschillen A en T

Nu beide kinderen wat groter worden en ze dus steeds meer hun eigen ik aan het ontwikkelen zijn, zie je ook duidelijk de verschillen tussen de kinderen ontstaan. Waar een baby nog een gestructureerd ritme van eten en slapen heeft, hebben A en T inmiddels hun eigen ritme ontwikkeld. En zo zijn er nog meer verschillen tussen dit mooie tweetal te vinden. Ik vind het leuk dat ondanks dat ze uit dezelfde ouders zijn ontstaan ze ook zo verschillend kunnen zijn. Ik vond het leuk om ze eens te benoemen.

Meisje en jongen

Een inkoppertje. A is een meisje en T een jongetje. Behalve de fysieke verschillen is dat ook in gedrag en spelen zeker anders. Waar A met barbies en poppen heeft gespeeld, pakt T er wel eens een knuffel bij, maar is hij meer bezig met het uit elkaar halen van Lego en dan weer bouwen. A vond het bouwen ook leuk, maar haar bouwsels staan tot op heden nog steeds gebouwd en worden niet uit elkaar gehaald. T wil ook elke week wel een nieuwe doos om te bouwen.

Ochtendmens vs avondmens

Zoals in de aanleiding al aangegeven hebben A en T allebei een ander ritme. A is duidelijk een avondmens en kan ook heerlijk uitslapen. Ze was dan ook vanaf jongsafaan makkelijk mee te nemen naar feestjes. Als het wat later werd, kon ze daar prima mee omgaan en sliep ze de volgende ochtend ook nog lekker uit. Zo komt ze altijd wel aan genoeg uren slaap
T kan dat helemaal niet. Hij is gewoon moe aan het einde van de dag en wil dan ook echt naar bed. En ook als hij wel wat later naar bed gaat, is hij de volgende ochtend gewoon op zijn normale tijd wakker. En dat is tegenwoordig tussen 7 en 8 uur. Zodra het licht wordt. Ik houd mijn hart vast voor de zomer straks. En het gevolg van het vroege opstaan is dat hij ’s avonds dus weer echt moe is.Terugblik_1907

Creatief

Zowel A als T vinden knutselen altijd heel leuk om te doen.
Met A heb ik ook heel veel dingen gemaakt, maar wel altijd naar aanleiding van een voorbeeld. En als het er niet direct net zo mooi uitziet als het voorbeeld, dan vindt ze het lastig. En twijfelt ze aan haar eigen kunnen.

T knutselt echter nog veel meer. Hij heeft niet altijd een voorbeeld nodig, knipt en plakt er gewoon op los en is altijd blij met het resultaat. Ook als het gewoon een paar op elkaar geplakte blaadjes zijn. Het proces en het bezig zijn, is voor hem duidelijk veel belangrijker dan het resultaat. Daar is hij toch wel trots op.

Eten

Ook wat betreft eten zijn deze 2 kinderen een wereld van verschil. Natuurlijk zijn ze beiden dol op Pizza, patat en pannenkoeken, daar is weinig verschil in te vinden. Maar als je het over de dagelijkse gezonde maaltijd hebt, genoeg. Ze zijn het er samen wel over eens dat rode macaroni al la papa en zijn nasi geen gerechten zijn die hij voor hen hoeft te maken. Maar daarna houden de gelijkenissen wel op. A lust verder eigenlijk echt alles. Al is ze niet zo dol op pasta. T daarentegen kan elke dag wel pasta eten, het liefst alleen met een klein beetje rode pesto, spekjes en kaas, maar roept bij al het andere dat je voor zijn neus zet als snel dat hij het niet lust. En er zijn ook echt een paar dingen die hij echt niet lekker vindt.#mamachallenge 2017 beste speeltuintjes

Actief of passief

Passief is wellicht niet helemaal het juiste woord, maar ik weet even niet zo goed hoe ik het anders kan benoemen. A is meer de passieve van de twee. Zij speelt graag rustig op haar kamer, tekent wat of knutselt. Of kijkt vlogs op haar telefoon. Foto’s bewerken of avatars vindt ze ook leuk om te doen.
T kan daarentegen niet stilzitten. Hij is graag actief bezig. Hij vindt het ook heerlijk als hij in de tuin mag werken. Blaadjes vegen, onkruid wieden, de carport mosvrij maken. Als hij maar actief met iets nuttigs bezig kan zijn.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer verschillen te benoemen, en ook lang niet alle verschillen zijn al duidelijk. Ze zijn beiden nog vol op in ontwikkeling. Maar als ik ze nu met elkaar vergelijk en het leeftijdsverschil weghaal, dan zijn dit wel echt duidelijke verschillen in dezelfde genen.

Verschillen jouw kinderen ook zo van elkaar?

Reactie plaatsen