11 februari 2015 
in Boeken
2 min. leestijd

Van A naar B boeken.

Lezen, lezen, lezen. Behalve dat het leuk is, is het in groep 4 ook heel belangrijk. Na de eerste stapjes op leesgebied in groep 3, maak je in groep 4 meters voor de rest van je leven.
Lezen heb je immers je hele leven nodig. Formulieren invullen, nieuws, blogs, studieboeken, verkeersborden, prijzen in de winkels, en zo kan ik een onuitputtende lijst bedenken.

Op school en thuis

De meester van groep 4 stuurde aan het begin van het schooljaar een mailtje naar alle ouders, waarin hij aangaf dat hij wel graag zag dat iedereen minimaal een kwartier leest. Thuis wel te verstaan, want op school wordt er ook elke dag gelezen.

A mag (moet)elke dag nog in elk geval een kwartier lezen in bed, voor het slapen gaan. Vaak lezen we daarvoor ook nog een kwartiertje samen op de rand van haar bed. Om de beurt een bladzijde of zin. Gezellig, direct even quality time, zonder dat broertje dat anders ook steeds aandacht vraagt.

Ik schreef eerder al eens, dat A goed is in lezen. Ze is iets beter dan het gemiddelde. Daarom leest ze nu ook boeken van 8 jaar en ouder, terwijl ze nog 7 is. Langzaam merk ik dat ze in de boeken groeit. Het thema is ook erg belangrijk namelijk. Ze vindt boeken snel eng, en wil ze dan alleen samen lezen.

Favoriete boeken

Wat zijn nu dan de favoriete boeken van A? Die moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Ze moeten niet te dik zijn
  • Het moeten meestal meisjesboeken zijn
  • De letters moeten niet te klein zijn
  • Er moeten plaatjes in het boek staan, liefst in kleur

Leerboeken, informatieboeken J, onderwerpen maken niet uit. Heel divers
Welke boeken springen er dan echt uit?
Heksje Lily
Heksje Lilly
Heksje Lily is een heel gewoon meisje, maar met een toverboek. Dat vond ze op een ochtend naast haar bed. Een boek met echte spreuken. Dat staat garant voor spannende avonturen.

Er zijn twee series. Een voor kinderen vanaf 7 (avi E4), en een serie voor kinderen vanaf 8. Deze boeken zijn onder andere dikker.

 

Dolfje Weerwolfje
Dolfje Weerwolfje
Dolfje wordt in het eerste boek 7 jaar. En dan gebeurt er iets bijzonders, hij verandert in een weerwolf. Dat is gek en spannend! Hoe moet hij daarmee omgaan? Zo beleeft Dolfje allemaal avonturen.

De boeken van Dolfje zijn voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Er zijn er een aantal speciaal voor de beginnende lezer.

 

Mees Kees
IMG_5086
Mees Kees gaat over een leraar in opleiding doe voor groep 6 wordt gezet. Je kunt je voorstellen dat de kinderen hem regelmatig moeten vertellen hoe het gaat, en dat dit bijzondere situaties oplevert. Tobias, de ik-persoon in het boek, heeft veel steun aan zijn nieuwe meester. Hij heeft het thuis namelijk niet makkelijk met een overleden vader en een moeder met een dip.

Deze boeken zijn voor kinderen vanaf 8 jaar.

 

Girls only: Spiegeltje spiegeltje….
IMG_5087
Dit boek leest ze nu op school. Van de meester mogen de zeer goede lezers, waar A dus tot behoort ook al B boeken lezen.
Ik ken deze serie niet, maar vond hier een recensie van dit boek.

Voor kinderen vanaf 10 jaar met dingen die pubers aanspreken lees ik.
Ongetwijfeld dat ze deze boeken dus ook machtig interessant vindt. Maar stiekem ben ik blij dat ze ook de A boeken wat betreft interesse nog leuk vindt…….

Ondanks dat ze een hele goede lezer is, is met name de inhoud van het verhaal voor haar het belangrijkst.

Welke boeken kunnen jullie nog aanraden voor A?

Reactie plaatsen