24 augustus 2015 
in Nieuws
3 min. leestijd

Help een wesp!

Een ware wespenplaag teistert ons land. Overigens heb ik er in mijn tuin weer bijna geen last van dit jaar. Gelukkig maar. Maar je snapt, we verblijven niet altijd in onze achtertuin. En buiten onze achtertuin heb ik dit jaar inderdaad al heel veel wespen gezien. Zelf ben ik 2 keer gestoken. Beetje pech dat ik de wespen boos maakte door takken uit hun nest te trekken. Als ik wist dat we dat nest in de tuin hadden, dan had ik dat natuurlijk niet gedaan. En de tweede keer op een terras, waar ik per ongeluk de wesp pakte met mijn hand. Beide keren bijna geen reactie, alleen een bultje, dat heel lang erg pijn bleef doen. Nadat de ergste zwelling was weggetrokken, want dik werd het wel. Zeker op mijn vinger. Maar daar hoor je me verder niet over klagen hoor.

Allergie

Manlief was hier gezegend met een wespenallergie. Toen we elkaar leerden kennen waren we beiden nog nooit gestoken door een wesp. In de daarop volgende jaren werd hij een paar keer, relatief kort achter elkaar gestoken. Ik denk 3 keer binnen 3 jaar. En elke keer werd de reactie op de steek heftiger. Wat begon met een flinke zwelling op zijn hele hand (gestoken op zijn duim) eindigde in zich heel ziek voelend gedurende de nacht waarin hij gestoken was. Tijd voor een bezoek aan de huisarts en daarna de allergoloog. Een langdurig traject, maar daarna ben je niet meer allergisch.

Hoe houd je wespen op een afstand

Toch zit de schrik er voor wespensteken ook na 15 jaar nog steeds in. Wij zijn dan ook altijd heel voorzichtig met wespen. Ondanks dat ik best goed weet, hoe wespen op afstand te houden vond ik het ook dit jaar weer fijn om tips te lezen. Ook op zoek naar tips om wespen op een afstand te houden. Lees dan zeker even dit artikel: Zo houd je wespen tegen! | Love that!.wesp

Toch geprikt

Nu ik weet dat een wespensteek voor mij dan weliswaar pijnlijk is, maar niet direct gevaarlijk, ben ik toch minder bang voor die zwart/gele monsters. Maar met de kinderen ben ik nog wel extra voorzichtig. Zo gebeurde het dus ook dat we A ophaalden bij haar kamp. Een mooie plek op de Veluwe. Vlak bij bos en een week na de zomerstorm. Door de storm was het wespennest dat zich in een oude boom bevond zwaar beschadigd. De wespen waren dus fanatiek op zoek naar nieuwe plekken. Een kamp is een perfecte plek, veel eten en drinken voor de wespen binnen handbereik. De wesp in kwestie dacht dat ik lekker was. Ik droeg namelijk een felgekleurd shirt. Klopt hier had ik natuurlijk niet over nagedacht bij het ophalen. T droeg ook een felgekleurd shirt en de wesp was dus niet bij ons weg te slaan.

Voorzichtig liep ik weg in de hoop dat de wesp zou volgen, weg bij T. Helaas volgde T ook. De wesp was het vliegen zat, ging zitten naast zijn oog. En je raadt het al. T voelt de wesp en raakt hem met zijn hand. PRIK!
Huilen, want de prik doet pijn en A raakte natuurlijk een beetje in paniek.

Gif uitzuigen

Gelukkig zat er in de EHBOkoffer van het kamp ook een uitzuigpompsetje. Een uitzuigpompset werkt heel makkelijk. uitzuigpompsetjeJe plaatst het pompje over de steek, drukt de lucht eruit. Een vacuüm ontstaat. Hierdoor wordt het gif uit de steek gezogen. Dat lukt alleen maar al de steek vers is, is mijn ervaring. Maar de steek bij T konden we dus direct behandelen. Behalve een bloeduitstorting naast zijn oog en de plek waar de angel een gaatje had geprikt, heeft hij er helemaal geen last van gehad. Geen zwelling, geen jeuk en ook geen pijn. Een dag later wist hij nog wel dat hij geprikt was, maar hij kon de plek al niet meer aanwijzen.
Alleen weet ik dus niet hoe heftig hij reageert op een steek….

Ben jij wel eens gestoken door een wesp?

Themommydiaries
Door

Themommydiaries

op 24 Aug 2015

Brrrr ik heb zo'n hekel aan wespen! Het stikt er ook van momenteel! Handig om te hebben zo'n uitzuigsetje! Ik zal hem ook even aanschaffen! 1 x gestoken hier, naast mijn oog! Gelukkig ook meteen uitgezogen.

Marijke
Door

Marijke

op 31 Aug 2015

En al gekocht inmiddels?

marjon1911
Door

marjon1911

op 24 Aug 2015

Vervelende wespen. Onze buurman heeft bloemen waar veel wespen opzitten. We hebben er weinig last van totdat we buiten willen eten. Dan krijgen we spontaan bezoek. Gelukkig nog niet gestoken. Met een hangende fles ranja en vliegenmepper houden we ze nog een beetje op stand. Een allergie is wel eng. Als je dan gestoken wordt, brr...

Marijke
Door

Marijke

op 31 Aug 2015

Ja buiten eten is echt niet te doen in deze periode.

zebrazonderstrepen
Door

zebrazonderstrepen

op 24 Aug 2015

ik heb het uitzuigsetje ook en werkt erg goed. Maar allesinds is een steek echt wel vervelend.

Marijke
Door

Marijke

op 31 Aug 2015

Het blijft een pijnlijke steek idd. En liever voorkomen dan uitzuigen inderdaad.

Barbara
Door

Barbara

op 25 Aug 2015

Helaas weet ik ook hoe een pijn zo'n steek doet. Een bij steekt trouwens ook erg pijn, en ook al laat die daarna het leven, de pijn heb je toch. Horzels ook al net zo leuk.... :(

Marijke
Door

Marijke

op 31 Aug 2015

Eigenlijk is alles wat steekt zeer vervelend! Maar ze zijn er niet voor niets, dus helaas moeten we het er maar mee doen.

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 25 Aug 2015

Ja, ik ben zeker wel eens gestoken door een wesp. En dat doet verrassend veel pijn! Ik vind de wespen ook vrij agressief op het moment. Zelfs als je gewoon stil zet, komen ze nog om je heen zwermen.

Marijke
Door

Marijke

op 31 Aug 2015

Heel vervelend zijn ze dit jaar en ook met zoveel. Bah

saskia
Door

saskia

op 25 Aug 2015

Vreselijk al die wespen. Ik ben wel een aantal keren gestoken maar de laatste jaren niet meer gelukkig.

Marijke
Door

Marijke

op 31 Aug 2015

Houden zo!

Reactie plaatsen