30 november 2020 
3 min. leestijd

Pietjespakket in de schoen

Elk jaar vind ik het weer een uitdaging. Wat stoppen we dit jaar in de schoen. Vroeger thuis, lang geleden kregen we altijd gewoon wat lekker in onze schoen. En als er al kinderen waren die een cadeau in hun schoen kregen, dan is mij dat of niet opgevallen, of niet bijgebleven. Wij hadden natuurlijk ruim 40 jaar geleden ook nog niet het Sinterklaasjournaal waarin het schoencadeau regelmatig genoemd wordt. En zo startte ik ooit, hier ook de traditie, in de schoenen wat lekkers en op pakjesavond cadeaus.

Schoencadeau

Maar aan de andere kant, zag ik ook wel voordelen van een schoencadeau. De kinderen krijgen zoveel snoep te verwerken deze dagen, dat is ook niet helemaal ideaal. Dus elk jaar gaat er stiekem een beetje minder in de schoen. En krijgen ze hier ook elke zaterdag een heel klein cadeau in de schoen. Nou ja klein, de Video van Sint is niet direct echt klein, maar wel ontzettend leuk om te doen. Daar maken ze zoveel gebruik van, T kan daar echt heel vaak naar kijken.
Daarnaast krijgen ze vaak ook een advent kalender met chocola in hun schoen en iets kleins met lichtjes voor kerst.
Maar verder is de inspiratie na zoveel jaar wel op. Ze hebben alles al, op de verlanglijstjes voor pakjesavond staan grote cadeaus, kortom je merkt dat ze uit de Sinterklaastijd beginnen te groeien, ook al gelooft T echt nog wel.
Ik was dan ook wel opzoek naar wat alternatieve dingen.

Pietjespakket

Waar T, en A vroeger ook altijd, enorm naar uitkeek, is pietengym. Niet dat Pietengym nu zo speciaal is, maar wel omdat je dan een Pietendiploma krijgt. Een diploma blijft toch heel speciaal. En op een of andere manier werken ze dan net iets harder. Met een Pietjespakket kun je dit nu ook zelf in huis halen.

In het Pietjespakket dat ik toegestuurd kreeg zitten 8 pieten-opdrachten en een brief van Sinterklaas. En natuurlijk een Pietendiploma. En wat uitleg voor de ouders, maar die heb je bijna niet nodig.
Het inzetten van het Pietjespakket kost je nog een heel klein beetje voorbereiding. Zo zitten er 2 opdrachten bij waarvoor je wel de spullen in huis moet hebben. Het bakken van pepernoten en het bouwen van een huisje met suikerklontjes.
Pietjespakket_opdrachten
Die laatste haal ik er uit. Wij gebruiken geen suikerklontjes. En ik ga ze er ook niet speciaal voor aanschaffen. Dat vind ik verspilling van voedsel. En dat is dan ook direct het enige minpunt dat ik kon vinden aan het Pietjespakket.
Pepernoten bakken is altijd een goed idee. De klimopdracht kun je in overleg met je kinderen natuurlijk zo gek maken als je wilt. Mogen ze niet op tafel staan, dan doen ze dat ook niet. Met kussen en stoelen is er al snel genoeg een parcours te bouwen.
Daarnaast zit er een pepernoten schuifspel in, een kleuropdracht, een verkleedopdracht en een quizz. Voor elk kind wel iets.

In de schoen

Hoe je het Pietenpakket inzet is natuurlijk helemaal vrij. Je kunt een opdracht geven elke keer als ze hun schoen mogen zetten, of je kunt er voor kiezen om alle opdrachten in 1x te geven. Dat laatste wordt mijn keuze. Sinterklaas is al even in het land, voordat ik het pakket binnen had, dus met een beperkt aantal keren schoen zetten, is dat de beste mogelijkheid.

Daarbij mag T ook wel even werken voor zijn beloning. Hij denkt namelijk dat hij de Pieten kan manipuleren op dit moment, door wat er in de schoenen zit met elkaar te verwisselen omdat dat hem beter uitkomt.

Pietjespakket
Zo hadden we de laatste keer, chocolade geld in de schoenen gedaan. T was de vorige keer helemaal blij, want hij kreeg het hoogste bedrag in zijn schoen en papa het laagste. Ik probeer er altijd op te letten dat de kinderen beiden hetzelfde bedrag hebben, juist om deze competitie strijd uit de weg te gaan. Dus gaan ze hem wel aan met papa. Chocola blijft chocola, maar toch….

Ik had er nu dus voor gekozen om bij beide kinderen het laagste bedrag in de schoen te doen, en bij papa het hoogste. Tot onze grote verbazing was dat in de ochtend in eens anders. Hadden papa en A samen het laagste bedrag. Huh de kinderen hadden toch hetzelfde. En had in ineens het hoogste bedrag. T was aan het wisselen gegaan. Maar hij durfde het hoogste bedrag niet bij zichzelf in de schoen te stoppen, dus had had die bij mij gedaan en zelf een tussenliggend bedrag gekozen.
Tijd om hem dus maar even aan het werk te zetten bij de volgende keer schoen zetten.

Pietendiploma

Als de kinderen alle opdrachten goed hebben afgerond dan krijgen ze natuurlijk het Pietendiploma. Het Pietendiploma kun je op een later moment in de schoen stoppen, of spontaan, als er geen schoen gezet mag worden op een ochtend laten verschijnen. Ook altijd leuk, dan zijn ze mogelijk nog meer verrast.

Bestellen

Het Pietjespakket kun je makkelijk online bestellen. Of dat voor dit jaar ook nog lukt weet ik niet. Ik merkte dat de post er best lang over heeft gedaan. Dus dat is een gok die je moet nemen. Heb je het alvast in huis voor volgend jaar in het ergste geval.

Reactie plaatsen