Juffendag, wel of geen cadeau
School
Marijke Mulder- de Leur
School
05/23/2022
3 min
0

Wel of geen cadeau voor de juf

05/23/2022
3 min
0

Hebben jullie juffendag op school? Het woord juffendag staat bij de meeste scholen synoniem aan het vieren van de verjaardag van de juf, al dan niet met de hele school tegelijk. Natuurlijk vinden de kinderen het heel leuk om ook de verjaardag van de juf/meester te vieren op school. Net zoals zij hun eigen verjaardag vieren op school. En als juf is het ook heel leuk om je eigen verjaardag te vieren met de kinderen. En of dat nu op de dag zelf is, of een algemeen georganiseerde juffendag, dat maakt natuurlijk niet uit. Het gaat om het samen vieren.

Juffendag

Elke school en zelfs elke leerkracht kan zijn/haar eigen draai geven aan juffendag. Zo hebben ze op de school van mijn kinderen het met de hele school gevierd  op dezelfde dag en er een leuk programma van gemaakt. De kinderen mogen verkleed naar school komen (als ze dit willen natuurlijk), er wordt gezorgd voor een leuk programma en de kinderen krijgen ook van school wat te drinken en wat lekkers, dus het pauzehapje hoeft niet mee.

De klassenmoeder heeft geld ingezameld, zodat we een gezamenlijk cadeau konden regelen. Een cadeau waar de meesters in dit geval dan ook echt iets aan hebben.  Daarnaast namen toch ook nog veel kinderen een eigen cadeautje mee. Bij mij komt dan toch de vraag naar boven, of dit de bedoeling is of de verwachting?

Zeker met het einde van het schooljaar in zicht, dan wil je vaak ook iets geven als waardering, is dat dan dubbelop? Of moet je beide doen?

Wel of geen cadeau?

Voor beide opties valt natuurlijk een heel pleidooi te houden, en je kan het er wel of niet mee eens zijn. Ik zal proberen verschillende standpunten kort toe te lichten.

Bloemetje voor juffendagAfbeelding van 0fjd125gk87 via Pixabay

De kinderen: Heel makkelijk. Veruit de meeste kinderen vinden het leuk om een cadeau te geven. Voor je het hebt kunnen uitpakken, weet je door hun enthousiasme al wat er in zit. En dat maakt het als juf/meester wel heel leuk om het te krijgen. Voor kinderen is het vaak ook niet leuk, als veel klasgenootjes wel een cadeau geven, maar zij niet. A had dat heel sterk ooit in haar klas. Er was zelfs afgesproken alleen een gezamenlijk cadeau, maar daar hield bijna niemand zich aan en zij voelde zich er daardoor echt buiten staan. T heeft daar minder last van. Hij zegt dan rustig: "Nou ja, we hadden toch afgesproken dat we met elkaar een cadeau zouden doen....."

De ouders: Als moeder zit ik hier altijd in een spagaat. Ik wil de kinderen niet te kort doen. Maar ik wil dus ook niet die ene ouder zijn die niets meegeeft, of juist die ene ouder die weer wel iets extra doet. Ik vind het lastig om hier de juiste weg in te vinden. Daarnaast geef ik graag gul aan een gezamenlijk cadeau. Met een leuk bedrag kun je ook echt iets leuks geven, of een bon van waarde zodat de juf/meester zelf iets kan uitzoeken. En als ik daar dan nog een eigen cadeau bij moet doen, dan kom ik niet boven het niveau prul/troep of nog meer chocola uit. En of ik daar een juf/meester nu echt blij mee maak.....

De juf/meester: Ik kan hier natuurlijk alleen voor mezelf spreken en de meningen van collega's in meenemen. Niet elke juf/meester zal er hetzelfde over denken. De een zal heel blij zijn met alle cadeaus, en van de ander hoeft het niet. Voorop staat dat elke juf en meester geniet van het blije gezicht van het kind dat het geeft. En dan maakt het niet uit wat het is. Ik ben zelf misschien zelfs wel blijer met een mooie tekening (die later toch ooit wel weer in de papierbak verdwijnt, sorry) dan met nog een doos met Merci of een potje met drop. De waardering die daaruit blijkt is voor mij hetzelfde. En het stralende koppie van het kind ook.

Stralende koppie of een overschot aan chocola?

Juffendag, wel of geen cadeauAfbeelding van 14995841 via Pixabay

Een cadeau is dus zeker niet verplicht, maar de stralende koppies van de kinderen die het geven ook. Een mooie middenweg is dan denk ik nog het meest wenselijk. Een cadeau van de hele klas vind ik wel heel erg leuk om te krijgen. Om op te hangen in de klas, als het een kunstwerk is, of een boek dat ik graag wil hebben, privé of juist een nieuw voorleesboek voor het komende schooljaar. Het kan allemaal. Een klok voor in de klas, die leuk versierd is, een handige tas om spullen van en naar school te slepen, plantjes voor in de klas, wel graag een paar die de 6 weken zomervakantie ook overleven, anders is het nog jammer.

En.....veel juffen zijn net als moeders, altijd aan de lijn. Dus die enorme berg chocola.... zitten ze daar nu echt op te wachten? Ik moet zelf ook eerlijk bekennen, ook al ben ik niet aan de lijn, de voorraad van vorig jaar is nu eindelijk bijna op. En dat was dan nog niet eens van juffendag, maar alleen van het einde van het schooljaar.

Wat wil jij graag hebben voor juffendag? Of wat vind jij leuk om de juf van je kinderen te geven?


Reacties
Categorieën