18 december 2019 
in School
2 min. leestijd

De eerste proefwerkweek; Stress of relaxed?

Waar op de basisschool ook wel toetsweken waren, van die periodes waarin Cito toetsen gemaakt moeten worden, is een toetsweek op de middelbare school toch wel anders. Laten we het dan ook maar netjes proefwerkweek noemen. Dat is immers ook de benaming die de school eraan geeft. En met een puber in huis moet je het niet verkeerd benoemen, dan val je immers ter plekke dood neer. Blikken die kunnen doden, zijn immers aan de orde van de dag.

Proefwerkweek

proefwerkweek

Afbeelding van F1 Digitals via Pixabay

Een proefwerkweek is een week waarin de leerlingen alleen naar school komen om proefwerken te maken. De rest van de dag hebben ze vrij om te leren voor deze proefwerken. Er zijn in principe geen andere lessen. Voor alle vakken die ze volgen krijgen ze die week een proefwerk.
Per schooljaar zijn er vaak meerdere proefwerkweken. Maar natuurlijk krijgen ze ook proefwerken en overhoringen tijdens de normale schoolweken.

Voor of na de vakantie

Scholen zijn natuurlijk vrij om hun proefwerkweken zelf in te plannen. Ze zijn min of meer gebonden aan de vakanties (een klein deel kunnen ze zelf bepalen) en aan de planning van het Centraal Schriftelijk Examen. Zo hoort A nu van vriendinnen en ex-klasgenootjes dat proefwerkweken allemaal in een andere week vallen.
Zelf heeft ze de proefwerkweek voor de vakantie. Dat betekent in de weken voor de vakantie nog even hard aan de slag met leren.
Anderen hebben de proefwerkweek na de vakantie. Dat betekent in de vakantie hard leren.
Voor beide opties valt wat te zeggen. Heerlijk vrij in de vakantie omdat je de proefwerken al gehad hebt, of lekker leren in de vakantie.

Onze kinderen zijn blij dat ze in de vakantie nu tijd hebben voor andere dingen.

Relaxed

Voor A was het de eerste proefwerkweek. De eerste periode hadden de brugklassen een projectweek in plaats van een proefwerkweek. Dus het was een nieuwe ervaring. In eerste instantie keek ze er wel tegenop. Een week lang alleen maar proefwerken. Op school hadden ze een mooie planner gekregen op A3 formaat waarmee ze per vak en per dag het leerwerk kon plannen.planning proefwerkweek
A pakt het plannen van haar huiswerk ook altijd heel gestructureerd aan. Het voordeel van een Daltonschool is dat ze zelf het huiswerk van de hele periode kan overzien. Doordat ze daarmee al gewend is te plannen en dit structureel doet, was het maken van een planning voor de proefwerkweek ook goed te doen.

Halverwege de proefwerkweek kwam ze dan ook tot de conclusie dat een proefwerkweek eigenlijk heel relaxed is. Ze had het meeste al geleerd in de aanloop naar de proefwerkweek, voor het huiswerk. Een kwestie van veel herhalen en elke dag een beetje doen en ze hield nog veel vrije tijd over ook.

Hoe ervaren jullie kinderen de proefwerkweek?

Reactie plaatsen