04 mei 2021 
3 min. leestijd

De vlag kan uit!

Vroeger, ergens meer dan 30 jaar geleden in de jaren tachtig, toen het in de meivakantie altijd mooi weer was, gingen wij op Koninginnedag en 4 en 5 mei altijd vlaggen tellen. Overal waar we kwamen. Vaak was dat overigens niet verder dan het dorp, maar er waren er altijd genoeg. Een grote vlag op de brug, en veel huizen hadden een vlag hangen. We telden er dan ook met gemak meer dan 100 per dag. Tenminste dat is wat ik me herinner. Alleen bij ons thuis hing geen vlag. Wij hadden er geen. En dat was eigenlijk heel normaal. Tot we natuurlijk dichterbij ons eindexamen kwamen……..

Vlaggen

Koninginnedag, Bevrijdingsdag, ik miste de vlag niet echt dus. Tot het eindexamen dichterbij kwam. Het is toch wel zo leuk om dan je tas aan de vlag te mogen hangen omdat je geslaagd bent. Nu had ik het geluk dat Hanneke eerder eindexamen deed en we daarna nog een keer tegelijk eindexamen deden. Dus die vlag was op tijd in huis.
En natuurlijk werd daarna de vlag vaker gebruikt. Een goede reden voor mijn ouders, waarschijnlijk onder lichte puberdruk om dan eindelijk een vlag aan te schaffen.

30 jaar later

30 jaar later, tel ik geen vlaggen meer, maar zie ik wel de bewondering bij T op zijn gezicht bij alle vlaggen. Hij telt ze niet, maar hij weet wel precies bij wie er een vlag hangt. En ook waar hij een dag later nog hangt. Of wie er op een ander moment ook een vlag heeft hangen…

Op onze carport zat altijd een houder voor een vlag. Dus je zou zeggen, kwestie van vlag kopen en ophangen maar. Maar met het onderhoud aan de carport is ook de houder een keer verdwenen. Helaas. Een extra drempel dus om er een aan te schaffen. Met name T vroeg wel regelmatig waarom wij geen vlag hebben. En eigenlijk was daar dus ook geen goed antwoord op. Een beetje hetzelfde gevoel als ik misschien vroeger wel had, heeft hij dus nu.

Redenen om een vlag aan te schaffen

Wij hebben dus wel een aantal redenen om een vlag aan te schaffen. Eigenlijk zijn deze ook wel voor de hand liggend.

  • Vlaggen op Koningsdag, het geeft de dag, zelfs in een soort van lock down met weinig feestelijke activiteiten toch een feestelijk tintje. Ook al zijn we niet uitgesproken Koningsgezind of tegen. Het staat gewoon heel gezellig.
  • Op 4 mei als we iedereen die is omgekomen in oorlogssituaties herdenken. Een thema waar we thuis elk jaar bij stil staan. Maar dat niet laten zien door middel van een vlag halfstok te hangen.
  • En natuurlijk op Bevrijdingsdag, wanneer we trots onze driekleur mogen laten wapperen omdat we blij zijn in vrijheid te mogen en kunnen leven
  • En als laatste, natuurlijk als de kinderen slagen voor hun eindexamen. Nu duurt dat dus nog wel even. Op zijn minst 4 jaar dus we hebben nog wel even.

Nederlandse Vlag

Vlag kopen?

Maar moeten we dan nog 4 jaar wachten met die vlag in huis halen? Nee natuurlijk niet. Waarom wachten? De kinderen vinden het superleuk om de vlag bij deze gelegenheden uit te hangen. En ze waren al teleurgesteld dat we en geen vlag hadden, maar ook de straat voor Koningsdag niet konden versieren omdat we geen oranje vlaggetjes meer hadden. Zijn blijkbaar een keer weggegooid omdat ze niet meer ok waren.

Een grote verrassing dan ook toen er een enorm groot, lang met name pakket werd bezorgd en daar als eerste een hele lange stok uit kwam. Toen ook de andere onderdelen kwamen, kon met name T niet meer wachten op Koningsdag. De vlag stond dus al snel in huis, want we moesten even uitproberen hoe deze in elkaar gezet moet worden. En dat is echt heel makkelijk. Op de vlaggenstok het dopje (hoe noem je dat eigenlijk?) zetten,  de vlag en de wimpel aan het haakje hangen en klaar. Hoef je alleen nog even het touwtje aan de onderkant van de vlag om de stok te binden.

Vlag details
Alleen moest de houder eerst nog wel bevestigd worden, voor de vlag echt kan hangen.

Zo geschiedde het dat dankzij Vlaggenclub een vlag compleet met stok, oranje wimpel en gevelhouder zijn intrede deed. Precies op tijd in huis voor Koningsdag dankzij de snelle levering.
En ik moet zeggen, voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Ik dacht altijd dat een vlag met houder wel duurder zou zijn. Maar dit pakket vind ik wat betreft prijs goed te doen.

We kozen ervoor om de vlag weer aan de carport op te hangen. Niet op de hoek maar aan de voorkant. Dan zijn we gewoon in lijn met de straat.

Volgende vlagmoment halfstok

En T is helemaal trots op de vlag. En kan nu al niet wachten tot 4 mei. Want dan mag de vlag halfstok. Hiervoor zit er in het pakket een extra touwtje met 2 lussen dat je gemakkelijk aan de vlag en de stok bevestigt om de vlag half stok te hangen. En dan de dag erna nog een keer. Vieren van de vrijheid. Dus zeker niet wachten tot de kinderen zijn geslaagd. We hebben ze blijkbaar genoeg trotst bijgebracht voor het vaderland om te willen vlaggen. Of zouden ze er gewoon bij willen horen?

Hebben jullie een vlag?

Leandra
Door

Leandra

op 04 May 2021

Ja! Omdat ik dat altijd al wilde. We hebben ook een hele mooie gietijzeren houder gekocht. Ik vind het altijd smoor om hem uit te hangen

Reactie plaatsen