06 oktober 2020 
3 min. leestijd

Bedden verschonen

Het weekend is voor wassen, veel wassen en als ik veel wassen zeg, dan bedoel ik ook altijd de bedden daarbij. Die zijn hier in huis toch altijd goed voor 2 volle wasmachines. En bedden verschonen vind ik nog altijd wel een klusje dat ik het liefst nog een dagje, of een weekje wil uitstellen tot ik bedenk dat ik dat ook niet fris vind eigenlijk.

Bedden verschonen

Bedden verschonen is hier zo’n typische taak die altijd op mijn schouders terecht komt. Ik doe dit eigenlijk ook het snelst alleen. Maar het blijft een rotklus. Ik begin het liefst met ons bed. Dan kan ik ondertussen vast naar de kinderen roepen dat het weer tijd is om de bedden te verschonen. Dat levert altijd protest op, want dan moeten ze zelf hun bed leeghalen, alle knuffels, kussentjes en andere dingen. En als het even kan ook vast het beddengoed.

Bedden verschonen

Ondertussen worstel ik met ons 2 persoonslaken en zorg ik dat de tijk en de molton ook weer helemaal strak op ons bed liggen. Het voordeel van een waterbed is, dat ik nooit matrassen hoef te keren. Maar daarentegen komt er wel de verzorging van de waterzak en het water hier voor terug. Maar dat hoeft maar ongeveer 1x per 6 maanden zodra het water goed is opgestart. Ik houd hier altijd de verjaardagen van mij en R voor aan, die liggen ongeveer een half jaar uit elkaar.

Nadat de lakens weer lekker strak liggen, zijn de dekbedden en de kussens aan de beurt. Ik heb een echt donzen dekbed, dat eigenlijk aan vervanging toe is inmiddels. En R een synthetisch dekbed. Beide worden door goede katoenen dekbedovertrekken omhuld. Wij hebben de voorkeur voor echt stevige katoenen dekbedovertrekken, die slapen echt het lekkerst. Geen satijn of linnen hier. Vroeger kochten wij ze bij de V&D, maar tegenwoordig shoppen wij de dekbedovertrekken ook online.
Als ons bed dan in de wasmachine zit. Lang leve mijn wasmachine met grote capaciteit, want nu wordt de was goed schoon en kan het hele beddengoed er in 1x in.

Dan help ik daarna de kinderen met hun bed. A doet al een deel zelf, maar krijgt het laken niet altijd netjes om de dubbele matras en T moet sowieso nog geholpen worden natuurlijk. Maar ook hij doet al steeds meer zelf. In elk geval hij doet een poging.

Bedden verschonen

Ondertussen moet ik weer eens uitleggen waarom het bed nu alweer verschoond moet worden.

Hoe vaak verschoon jij je bed?

Hier worden ze maximaal na 2 weken verschoond. Elke week, is eigenlijk het beste, maar dat red ik met activiteiten door de week en in het weekend vaak niet. Dus vandaar elke 2 weken. Dat schijnt nog net te mogen.
Nu moet iedereen het natuurlijk lekker zelf weten, maar het is niet hygiënisch om je bed minder vaak dan 1x in de 2 weken te verschonen.
Als ik het uitleg aan de kinderen, dan snappen ze altijd wel weer waarom dat is.

Waarom bedden verschonen

Ik probeer dit dus altijd uit te stellen. Heel gek eigenlijk, want het schoonmaken van de badkamer en het stofzuigen in huis stellen we eigenlijk nooit uit. Dat vinden we vies. Misschien komt dat omdat je dit direct ziet. Het vuil in je beddengoed valt over het algemeen minder op.
Toch zit er veel vuil in je beddengoed. Je zweet ’s nachts. Iew, een bezweet sportshirt trek je ook niet nog een dag aan toch? En als je niet zweet verlies je toch dode huidcellen, make up resten, of bodylotion resten die aan je lakens blijven kleven. Vies idee eigenlijk. En dan slaapt PrinceS hier ook af en toe op bed. Met als gevolg, haren. En kans op vlooien in bed. Die gedijen wel lekker in een warm bed. Nu is hij vlo vrij, maar er kan er altijd weer 1 meeliften.

Bedden verschonen
Goed met dit in gedachten, probeer ik me maar weer netjes aan het 1x per week schema te houden.

Bedden wassen

Zoals ik al zei, ik ben blij met mijn nieuwe wasmachine. Nu het beddengoed in 1x in de machine kan om goed schoon te worden, scheelt me dat toch altijd een extra was. Waar ik kleding nog wel op een fijn was en soms een kort programma was, gaat het beddengoed echt op een lang en warm programma. Sinds ik deze wasmachine heb, merk ik dat de dekbedovertrekken ook echt schoner weer uit de machine komen. Temperatuur op 40 of liever nog 60 graden is zowel voor het beddengoed als voor de wasmachine ook echt beter.

Hoe vaak verschoon jij je bedden? En hoe was je ze dan?

NB. Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Op social media zijn deze artikelen te herkennen aan #mmtad

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 09 Oct 2020

Ik verschoon ze elke week, anders vind ik het niet fris inderdaad. En er gaat niets boven een heerlijk schoon bed. Maar een rotklus vind ik het wel.

Reactie plaatsen