28 april 2016 
1 min. leestijd

Teveel verpakt

Zoals jullie inmiddels wel vaker gelezen hebben, houden wij ons bezig met zo min mogelijk afval produceren. We letten goed op dat we zoveel mogelijk afval scheiden en brengen dus zeker wekelijks een bezoek aan een van de vele brengparkjes. We hebben een kleinere afvalbak dan de gemiddelde bij ons in de straat met vergelijkbare gezinssamenstelling en die gooien we niet eens helemaal vol. Maar je kunt meer doen om minder afval te hebben.

Opletten op wat je koopt

Zo proberen we altijd goed op te letten of er geen onnodig verpakkingsmateriaal om producten heen zit. Dat is niet altijd even makkelijk om te vermijden. Een verpakkingsvrije winkel hebben wij niet hier in de buurt. En om daar nu hele stukken voor te reizen, dat klopt voor mijn gevoel ook niet. Immers wat je aan grondstoffen en afval bespaart, ben je aan reizen weer kwijt.

Wel letten we dus op, of artikelen niet onnodig verpakt zijn. En er is genoeg zinloos verpakkingsmateriaal te vinden in de winkels. Wat dacht je van een tube tandpasta in een doosje? Teveel verpakt_tandpastaOf die voordeelverpakking met flessen shampoo en dan lekker samen verpakt in plastic en/of karton. Die tube hoeft toch niet extra verpakt, en die aanbieding kun je toch ook zonder extra verpakkingsmateriaal aanbieden?

Om dit soort (wat ons betreft) overbodige verpakkingen terug te dringen kun je ze melden op http://meldpuntverpakkingen.nl/.

Het Meldpunt Verpakkingen is een initiatief van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Het wordt in opdracht van het KIDV uitgevoerd door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

De meldingen over producten die zij op de website ontvangen, worden doorgegeven aan de bedrijven. Die kunnen hier dan weer op reageren. Dit moet een onderbouwde reactie zijn mede gebaseerd op geldende wet- en regelgeving. 

Deze reactie wordt geplaatst op de site. En het meldpunt wijst de consument op de mogelijkheid de melding door te geven aan de Inspectie Leefomgeving en het Transport. Zij kunnen indien nodig handhavend optreden.

Verpakkingen van groente en fruit

Heb jij ook zo’n hekel aan die plastic verpakkingen om je komkommers en paprika’s? Onderstaande filmpje legt je uit waarom het gedaan wordt. Als ik kijk naar een doosje frambozen dan begrijp ik een stuk beter waarom ze die goed verpakken dan bij een komkommer. Als ik frambozen wil kopen, dan wil ik geen frambozensap. Maar een komkommer blijft volgens mij ook prima zonder plastic. Ja wellicht is hij minder lang houdbaar. Maar ik koop een komkommer als ik hem wil eten. En niet om nog een week in mijn koelkast te bewaren. Maar blijkbaar wil de gemiddelde consument dat toch….
Kijk hier voor het filmpje met de uitleg.

En wat vind jij? Afschaffen al die onzin verpakkingen?

Gera
Door

Gera

op 28 Apr 2016

Mee eens! Zeker die kinderkoekjes per twee verpakt! Gewoon losse koek in een koekbakje mee naar school :).

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 29 Apr 2016

Onzin verpakkingen mogen van mij zeker weg! Soms het is echt bizar hoe dingen verpakt zijn.

Marijke
Door

Marijke

op 29 Apr 2016

Ja he! Echt gek dat we het dan eigenlijk nog kopen ook...

Reactie plaatsen