30 augustus 2016 
in Mama
2 min. leestijd

Voordelen oproepkracht

Zowel Marijke als Hanneke, dus beide Mama’s met thee, werken op dit moment als oproepkracht. Marijke als basisschooljuf en Hanneke als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. Dat was deels een keuze en deels door omstandigheden bepaald. Maar er zitten zeker voordelen aan werken als oproepkracht.

Rooster

Je kan zelf bepalen wanneer je werkt. In het onderwijs komt dat vooral neer op welke dagen wel en welke dagen niet. In de zorg, een 24-uurs bedrijf, is de keuze nog groter. Avond, nacht of gewoon dagdiensten kan je naar eigen keuze opgeven. Zo hoef je nooit belangrijke afspraken te missen of te verplaatsen omdat je het rooster van je werk om je rooster van thuis heen plant.

Geen plichten en minder verantwoordelijkheid

Het werken als oproepkracht houdt in dat je niet hoeft te komen naar vergaderingen, ouderavonden, scholingen (in bepaalde mate) en andere verplichte activiteiten voor mensen met een vast dienstverband. Je komt op tijd, je neemt pauze, je doet je werk en daarna trek je heerlijk de deur achter je dicht.
Ondanks dat je wel de verantwoordelijkheid hebt om je werk op die dag goed te doen, is er geen man overboord als de rekenles een keer niet geslaagd is. In het ziekenhuis ligt dit soms wel iets gecompliceerder natuurlijk, daar kan het gaan om leven en dood met medicijnen of handelingen. Maar je hebt toch niet de eindverantwoordelijkheid voor het rooster.
zuster

Kennis

Terwijl je collega’s vooral van 1 groep of patiëntencategorie alles weten weet jij van heel veel verschillende leeftijden of ziektes een beetje. Daardoor kan jij soms beschikken over informatie of vaardigheden die een vaste kracht niet heeft. Door steeds ergens anders te werken houd je de kennis op peil.

Veel collega’s

In het team heb je bepaalde collega’s waar je mee werkt. Als oproepkracht hebben wij op heel veel plekken heel veel collega’s. We leren enorm veel mensen kennen. Super goed voor je netwerk toch?

Kijkje in de keuken

Oproepkracht leerkracht
Je komt nog eens ergens. Als basisschooljuf bezoek je scholen waar je anders nooit zou zijn gekomen. De kleine buurtschool 2 dorpjes verderop en die hele grote scholencomplexen in de nieuwe Vinex wijken. Rijke scholen waar de computer, tablets en knutselmaterialen je om de oren vliegen. En ook arme scholen, waar je moet letten op de potloden en de schriften. En als verpleegkundige maak je kennis met veel verschillende specialismen. Je mag elke keer weer een kijkje nemen in de keuken van een ander. En op de ene plek zie je dingen die je superhandig vindt, maar ook dingen die in jouw ogen best anders zouden kunnen.

Zou jij als oproepkracht of invalkracht willen werken?

ByJon
Door

ByJon

op 30 Aug 2016

Ik heb in totaal een dik half jaar als inval juf gewerkt, fijn idd dat je na je werk de deur dicht trekt. Maar ook vervelend wanneer ze je om 7u uit bed belde. Daarna heb ik vaste, langdurige vervangingen gedaan. Inmiddels sins 1 juni vast concract als juf. Maar met de nieuwe regeling in het onderwijs zijn er weinig invaljuffen meer. Of een Flexpool heb je nu vaak binnen stichtingen.

Marijke
Door

Marijke

op 30 Aug 2016

Flexpool idd. Maar ook daar is het lastig met die nieuwe regelingen

Reactie plaatsen