07 december 2016 
4 min. leestijd

Opruimchallenge

Een maand geleden begonnen wij aan de opruimuitdaging. Het idee was elke dag 1 ding weg te doen wat wij niet meer gebruikte om welke reden dan ook. Is het gelukt om elke dag iets weg te doen of was het toch wel heel moeilijk? En wat ging er zoal weg?

Week 1

Bij Hanneke ging de eerste week lekker vlot. Her en der stonden wel wat spulletjes die al lang lagen te verstoffen en dus wel weg mochten. Veel dingen waren ook niet herbruikbaar maar andere dingen waren geschikt voor bijvoorbeeld school.

opruimchallenge-1

Wat ging er zoal weg in de eerste week?

Een niet knippende schaar, een heel oud, kapot strandmatje, een magnetronbak, een brei-ring, een kapotte isoleertas, een gratis gekregen lepeltje (nog onuitgepakt) en een kapotte schoudertas.

Marijke begon ook goed. Er gingen grote dingen weg. De volledige kinderwagen, twee boxen die het al heel lang niet meer doen en alleen stof stonden te vangen en een oude lamp. De transformator is stuk en we weten inmiddels wel dat die lamp niet meer gemaakt gaat worden. Zo snel genoemd geen ding per dag, maar de kinderwagen is compleet, dus dat zijn er stiekem wel genoeg vond ik.
opruimen-week-1

Week 2

De duidelijk aanwezige spullen zijn vorige week weg gegaan. Tijd om dus wat laatjes onder handen te nemen en eens te kijken wat we eruit op kunnen diepen. Hanneke dook deze week de keuken in.opruimchallenge-2
Wat ging er de tweede week zoal weg?
Een gescheurde en niet in gebruik zijnde vuilnisbak. Een oude vacuvin, broodbakvormen (als ik brood bak doe ik dat meestal gewoon los op de plaat en niet in een vorm), een hele oude en ver over datum puistjespen, gratis nagelstickers die toch niet blijven zitten, een kam met missende tanden en deksel waarvan de bakjes allang verdwenen zijn.

Marijke ging in de huiskamer verder, de bak met tijdsschriften puilde al langer uit. Dus alle oude tijdsschriften die niet meer gelezen worden hier, kregen een nieuwe bestemming. Daardoor is er weer overzicht voor de tijdschriften die we nog wel willen lezen. Natuurlijk ook alle oude reclamefolders en afhaalfolders die we daar bewaren, voor je weet het nooit het kan handig zijn, zijn ook vertrokken. Naar het oud papier.
Daarnaast de kledingkasten goed uitgemest. Dat was een paar dagen werk, want direct gekeken bij de nieuwe maten wat er niet gedragen wordt, omdat de kinderen het niet leuk vinden, niet mooi staat, of dat er toch ergens een gaatje of vlek te bespeuren is. Ja als ik iets ontvang 2e hands, dan zet ik het altijd achter het schot en zoek het later pas uit. Zakken vol dus, om weer weg te doen.
opruimen-week-2

Week 3

We merken dat het nu wel iets moeilijk word en we meer moeten gaan zoeken. De beurt is aan de zolder bij Hanneke. De zolder is een mooie vergaarbak van allemaal spullen. Ze staan veelal uit zicht en niemand die zich er dus aan ergert.

opruimchallenge-3
Wat ging er deze keer weg?
Nog meer brei-ringen, een oud en kapot gebeten hondenkleed (ik heb er nog drie), een spiegel waar A zich nu echt te groot voor voelt, dekseltjes voor over blikjes, een douchekapje (nee vraag maar niet!) en een vreemd kledinghangertje dat ik nooit gebruik. En opzetstukjes voor een stofzuiger (die ik niet meer heb, oeps).

Marijke had juist een makkelijke week. Het babybedje stond nog op de kamer van T. Het werd deze week opgehaald. Direct het beddengoed, hydrofiele doeken, slabbetjes, spuugdoekjes, spenenbakje voor de afwasmachine, flessen, kolf, bakjes voor poedermelk, flessenwarmer en al dat soort spul uitgezocht en ook weggedaan. Ruimt lekker op!
opruimen-week-3

Week 4

De laatste volle week is aangebroken. Als deze week is afgelopen hebben we 28 dagen gehad en als het goed is dus ook 28 spulletjes ons huis uit gedaan. Her en der zijn wij vergeten foto’s te maken en soms hebben we spulletjes als 1 geteld terwijl het meerdere lossen dingen waren. Maar al met al hebben we een heleboel opgeruimd.

Marijke had weinig tijd, want er moest geknutseld worden voor de surprise, maar dat ruimde wel direct lekker op. Alle gespaarde dozen die we niet nodig hadden, konden de deur uit. En ook de la met andere “handige” dingen werd even opgeruimd. Vooral al die bewaarde handige bubbeltjesplastic hebben we toch maar weggedaan. Het neemt wel veel ruimte in, en als het alleen maar verzamelen is, dan schiet het zijn doel voorbij.
opruimen-week-4

Bij Hanneke was de badkamer als laatste aan de beurt. Er werden een scheermeshouder, nog een douchekapje en twee meeneemhoezen voor elektrische tandenborstels gevonden. Na wat zoeken kwamen er nog ergens uit huis vlaggetjes te voorschijn, er werden spelletjes weg gedaan en bakjes. Al met al een heleboel spullen.

opruimchallenge-4

En?

En hoe vonden wij de uitdaging? Soms was het makkelijk soms wat moeilijker. Het is uiteindelijk wel gelukt en wij durven zelfs te zeggen dat er echt wel meer dan 30 spullen weg zijn gegaan. Kijk alleen maar naar de zakken met spelletjes bij Hanneke en de tas met kleding bij Marijke.

We vonden het wel leuk om te doen. De uitdaging maakt je bewust van de inhoud van je kasten en lades. Sommige dingen bewaren we voor het geval dat we ze ooit nog nodig hebben en andere liggen er omdat ze eigenlijk niemand in de weg lagen.

Wij zijn wat rommel kwijt en zijn er erg blij mee.  Heb jij wel eens meegedaan met een opruimuitdaging zoals deze? En wat vond je er van?

Helga
Door

Helga

op 07 Dec 2016

In januari gaan we beginnen met opruimen bij mijn moeder. Ze wil verhuizen en wat die in al die jaren verzameld heeft is pas echt een uitdaging. Hebben jullie alles weggegeven, verkocht of gewoon weggegooid?

MetMirjam
Door

MetMirjam

op 07 Dec 2016

Dat zou ik eigenlijk ook best eens kunnen doen! Ongemerkt verzamel je een hoop spullen die je eigenlijk niet (meer) gebruikt..

Marguerita
Door

Marguerita

op 07 Dec 2016

Nog nooit aan meegedaan, wel leuk om over te lezen. Overigens heb ik heel veel kinderkleertjes weggegeven en het goede doel gesponsord met speelgoed. Niet dat je ziet dat mijn huis ook maar iets leger is, maar toch is er veel weg...

Mathilde Maijer
Door

Mathilde Maijer

op 07 Dec 2016

Wat een leuk idee. Ik heb afgelopen jaar zoveel weggedaan dat mijn huis nu echt leger is. Als je eenmaal begint, wordt het steeds gemakkelijker.

Reactie plaatsen