20 januari 2016 
2 min. leestijd

Met de afvalzak onder je arm

Begin deze maand was het weer zover, de bak voor restafval werd geleegd. Nog even een rondje langs de luieremmer en daarna kon de bak aan de weg. Het was de eerste keer in 2016 en de eerste keer sinds de kerst. En dat zag ik terug. Terwijl onze bak, wederom, half leeg aan de weg stond, zag ik bakken met grote koppen erop. En die bakken waren ook nog eens 2x zo groot als die van mij. Het zette mij aan het denken….

Overal anders

Naar aanleiding van mijn vorige blog over afval, realiseerde ik me al dat het ophalen of wegbrengen van afval niet in heel Nederland hetzelfde is geregeld. Er zijn plaatsen waar veel gescheiden afval wordt opgehaald en plaatsen zoals bij ons, waar alleen gft en restafval wordt opgehaald. Dat betekent dat wij regelmatig naar het brengparkje moeten om glas, papier en plastic weg te brengen.Brengparkje

Gemak dient de mens

Als ik naar mijn eigen container kijk, een kleine dus, die elke 2 weken maar halfvol aan de weg staat en deze vergelijk met vele overvolle grote containers hier in de wijk denk ik wel eens: “Hoe kan dat nou?”
En als ik daar langer over denk, denk ik: “Gemak dient de mens”. Die grote grijze restcontainer is groot genoeg om je afval gewoon in te kieperen. Dus waarom de noodzaak om je glas, papier en plastic apart te verzamelen en weg te brengen? Het kost moeite! En ergens snap ik dat ook als ik maar de vensterbank kijk in mijn keuken, vol met glazen potjes en eronder een zak met plastic. Het ziet er vlak voor onze tocht naar de betreffende bakken niet altijd even opgeruimd en gezellig uit.

Mijn oplossing

Hoe kunnen we nu zorgen dat het scheiden van plastic net zo gewoon wordt als het scheiden van Gft afval? Daar moesten we vroeger ook aan wennen. Maar nu vind je het normaal dat die bak voor de deur staat. Volgens mij ligt daar ook de oplossing van dit probleem. Pas het systeem aan. En doe dit dan voor heel het land. Een bak voor gft, plastic, glas en papier. Het liefst voeg ik er ook nog 1 toe voor blik. Natuurlijk kun je dan best gecombineerde bakken maken. Glas en papier samen in 1 bak, met een scheidingswand. En blik en plastic samen in een andere bak. En als laatste een bak voor je gft.

Toch nog een brengpark

Alleen wat te doen met dat hele kleine beetje restafval?
Volgens mij voldoen de brengparkjes hier prima voor. Er blijft maar weinig over dat je nu als restafval kan bestempelen. Dus met dat kleine zakje mogen mensen best even naar een brengparkje om de hoek. Want hoe beter het afval gescheiden wordt, hoe minder je hoeft weg te brengen.

Zou jij met je restafval naar een brengparkje gaan?

Pauline
Door

Pauline

op 20 Jan 2016

Ik ben het helemaal met je eens. Jouw idee om het restafval naar een brengparkje te brengen heb ik ook al voorgesteld aan De Meerlanden, maar dat zal niet zo snel veranderen. Nu denk ik steeds, alle kleine beetjes helpen als ik met een volgeladen fiets naar het brengparkje ga :-)

Marijke
Door

Marijke

op 20 Jan 2016

Nee ik denk ook niet dat het snel verandert. Maar goed, we denken in elk geval mee

Hanneke
Door

Hanneke

op 20 Jan 2016

We kunnen ook de brengparkjes uitbreiden en de containers afschaffen ;). En dan met een pasje per kilo afval betalen. Elke maand een overzicht in de mail met de hoeveelheid kilo's en de eraan verbonden kosten. Direct mensen raken in de portemonnee is altijd heel effectief! Eens kijken hoe snel men dan kan scheiden!

Marijke
Door

Marijke

op 20 Jan 2016

Ook een goed idee, per kilo betalen.

Margot
Door

Margot

op 01 Feb 2016

Ha, dat vind ik een goed idee! Scheelt ook weer ruimte in je tuin, hier staan namelijk inmiddels 5 containers: voor gft (2), papier, plastic en rest. En per kilo betalen stimuleert pas écht om na te denken over wat je weggooit (en dus ook wat je inkoopt).

Marijke
Door

Marijke

op 01 Feb 2016

Ja en dan gaan de winkels misschien ook wat minder verpakkingsmateriaal gebruiken omdat de consument het niet wil

sandra
Door

sandra

op 20 Jan 2016

wat mij het meest verbaasd is dat ik keurig probeer te scheiden, plastic zak aan de verwarming, 2 kratten voor papier en glas in de voorraadkast. een heel gesjouw naar het brengparkje voor de deur...maar dat is geen probleem. het gft afval kan ik nergens kwijt en als je de gemeente hier over belt zegt men: mevrouw komt bij de vuilstort op 1 hoop terecht, doe maar gewoon bij t rest afval. voor wie scheiden we dan eigenlijk?

Marijke
Door

Marijke

op 20 Jan 2016

Oh dat is bij ons echt niet zo. Kan zelfs elk jaar een zak compost ophalen die gemaakt is van ons gft afval

yvonnevanloon
Door

yvonnevanloon

op 20 Jan 2016

Nergens in Nederland komt het gft bij het restafval terecht, tenzij het gft te vervuild is met plastic, etc. Veelal in grote steden zoals Amsterdam het geval. Bovendien is daar weinig gft, veel mensen hebben daar immers geen tuin. Elke gemeente is vrij om te kiezen hoe ze het afval willen inzamelen. Er zijn veel proeven in Nederland, ook om rest weg te brengen en afval voor recycling vaker op te halen. Het fijne weet ik er niet van, ben al bijna vier jaar weg uit de afval wereld. Het staat of valt met de inzet van de burger. Veel mensen willen een extra stap zetten als ze het zelf ook direct iets oplevert. Bij afval scheiding zie je de winst niet direct, alleen de nadelen. Meer sjouwen, meer bakken in huis, etc. Dan is alles bij elkaar een snelle oplossing. Alleen mensen die echt voor milieuverbetering gaan zijn bereid een extra stap te zetten. De rest interesseert het gewoon niet...

Marijke
Door

Marijke

op 20 Jan 2016

Dat valt mij inderdaad ook op, die inzet van de burger.... Zou het dan echt alleen helpen als het geld zou kosten op opleveren. En dan niet een €10, want denk dat veel mensen het dan alsnog laten

Wij zijn allemaal familie, de wereldbevolking – Mama's met thee
Door

Wij zijn allemaal familie, de wereldbevolking – Mama's met thee

op 02 Feb 2016

[…] ben ik vooral bezig met afval. Minder afval produceren. En het afval dat we hebben scheiden. Ik kan ook niet wachten tot T uit de luiers is, want dan heb ik daar geen afval meer van. De […]

Teveel verpakt – Mama's met thee
Door

Teveel verpakt – Mama's met thee

op 28 Apr 2016

[…] jullie inmiddels wel vaker gelezen hebben, houden wij ons bezig met zo min mogelijk afval produceren. We letten goed op dat we zoveel mogelijk afval scheiden en brengen dus zeker wekelijks […]

Mama`s met thee - Wereld van Mama
Door

Mama`s met thee - Wereld van Mama

op 08 Jul 2016

[…] maar er komt ook meer aan over thee! Op welk artikel zijn jullie het meest trots? Marijke: Met de afvalzak onder je arm vind ik een mooi artikel. Hanneke: Eigen maaksel, bedenksel en zeer vaak bekeken: de Minions […]

Jenn
Door

Jenn

op 21 Jan 2017

Helemaal geen slecht idee! Bij ons betalen we per keer dat hij geleegd wordt. Dus hier staat hij ook overvol aan de straat, maar dan eens in de zoveel maand. Nadeel is wel dat mensen gaan dumpen bij elkaar, dus iedereen zet tegenwoordig de container buiten vlak voordat hij geleegd wordt.

Marijke
Door

Marijke

op 21 Jan 2017

Wel een goed idee, betalen per keer. Ik zet mijn bak ook heel laat pas buiten. Lopen hier ook genoeg mensen met overvolle bakken te kijken of er ergens nog iets bij kan.

Reactie plaatsen