05 april 2016 
3 min. leestijd

Komt er nu echt minder afval?

NU.nl een belangrijke bron voor mijn dagelijks nieuws, haalde mij over om dit bericht te lezen. Hoeveelheid huisvuil is gedaald. Naar het niveau van 20 jaar geleden. 20 jaar geleden dat was 1996, een periode waarin ik mij niet interesseerde voor de hoeveelheid huisvuil, maar ik het wel meekreeg van mijn ouders.

Minder dan vroeger?

Wat mij wel opviel was dat wij met 5 personen altijd al genoeg hadden aan een afvalbak van 120 liter. We waren daarmee ook in onze straat wel bijzonder. Net zoals nu, met 4 personen een afvalbak van 120 liter. Een van de weinigen in onze straat.
Vroeger zat die bak van 120 liter wel altijd vol. Glas, GFT en papier zamelden we al apart in. Maar voor plastic kon dat toen nog niet. Daarom redden wij het nu wel makkelijk. Zelfs met luiers. Ik denk dat wij nu zelfs door het scheiden van plastic al veel minder restafval hebben per persoon dan vroeger met mijn ouders thuis.

Een rekensommetje

1996:
120 liter x 26 weken (restafval wordt maar 1x in de twee weken opgehaald) = 3120 liter afval voor 5 personen. Dat is 624 liter per persoon per jaar.
Nu:
Nu moet ik schatten. Ik denk dat er een vuilniszak van 40 liter per 2 weken in de bak zit. Nog een beetje uit de badkamer en luiers kunnen daar nog wel bij. Dus dat is zo’n 40 liter. En nog wat andere dingen die soms los in de bak verdwijnen. Nou vooruit, we ronden het af op 60 liter, een halve bak dus.
60 liter x 26 weken (restafval wordt maar 1x in de twee weken opgehaald) = 1560 liter afval voor 4 personen. Dat is 390 liter per persoon per jaar. Ongeveer de helft van vroeger. Met dank aan het scheiden van met name het plastic afval.

Ik vind het lastig om dit om te rekenen naar kilo’s. Hoeveel weegt een kilo restafval. Zeker nu er bij mij geen plastic meer bij zit, maar wel zware luiers, is het gewicht per liter afval wel gestegen namelijk. Maar het totale aantal kilo’s hopelijk wel afgenomen.Afvalbakken

Minder afval

Onze gemeente wil het huishoudelijk restafval binnen vijf jaar verminderen van 198 naar 24 kilo per inwoner per jaar. Dat is maar 1 rolemmer van 80 liter. Zo rekent de gemeente mij voor. Dat betekent dat wij als gezin. 4 rolemmers van 80 liter zouden kunnen vullen in 1 jaar. Dat is bij elkaar 320 liter afval. Dat betekent dat wij volgens de gemeente nog ongeveer 70 liter kunnen besparen. Bijna 24 kilo dus.
De gemeente gaat hiervoor 3 inzamelproeven starten met ongeveer 1200 huishoudens.

Samen met deze inwoners wordt een inzamelsysteem ontworpen dat het gescheiden aanbieden van grondstoffen makkelijker maakt. Het gaat dan om inzamelmiddelen en de frequentie van ophalen en/of brengen. De inwoners bepalen met elkaar hoe het systeem eruit gaat zien. Een afvalexpert helpt daarbij. Het moet natuurlijk wel uitvoerbaar zijn en niet te duur. Vervolgens wordt dit systeem samen met deze huishoudens uitgeprobeerd. Tijdens de proeven wordt het afval in de rest van de gemeente op de normale manier ingezameld.

Meer hergebruiken

Nu wordt ongeveer 60% van ons afval al hergebruikt en het streven is om dit te verhogen naar 95%.
Ik hoop van harte dat dit lukt en dat de gemeente niet alleen de 1200 huishoudens zover krijgt om ook actief mee te doen aan de proeven. Maar ook daarna de rest van de gemeente. Want ik zie in de overvolle containers naast de mijne vaak nog genoeg plastic, maar ook GFT afval in de bak voor restafval verdwijnen. Dit moet toch anders kunnen!Brengparkje

100-100-100

Het project 100-100-100 is een idee van afvalverwerker ROVA. Lukt het 100 huishoudens om 100 dagen, 100% zonder afval te leven? In dit succesvolle project laten inwoners zien dat het mogelijk is om veel minder afval te produceren. Dit lukt door goed afval te scheiden en na te denken bij de aankoop van producten.

Onze gemeente is nog niet te vinden op de site van https://www.100-100-100.nl/ . Misschien jouw gemeente wel. Misschien is dit voor jou DE stap om nu echt eens naar de plastic container te lopen en je hoeveelheid afval te verminderen.

Doe je mee?

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 05 Apr 2016

Wat een goed nieuws zeg! Dat motiveert ook echt wel om nog beter mijn best te doen.

Marijke
Door

Marijke

op 05 Apr 2016

Heel goed! Daar houd ik dan weer van, dat jij meer gemotiveerd bent!

Mama's Jungle
Door

Mama's Jungle

op 07 Apr 2016

Jammer dat je niet kan mee doen. Ik durf niet mee te doen, dadelijk kan ik mijn (klein beetje) restafval niet kwijt ;-) maar dat onvermijdelijke plasticafval.. dat vind ik zo erg!

Marijke
Door

Marijke

op 07 Apr 2016

Ja ik ook! Maar behalve recyclen heb ik daar nog niet direct een oplossing voor helaas...

Reactie plaatsen