26 augustus 2015 
3 min. leestijd

Ik maak me zorgen en dit doe ik eraan!

Ik maak me af en toe oprecht zorgen. Zo af en toe maak ik me zorgen over de toestand in de wereld. Ik ben gestopt met het kijken van het journaal, omdat ik rond die tijd de oudste naar bed breng. Voorzichtig open ik berichten op internetsites als nu.nl om me eerst te kunnen wapenen voor alle ellende in de wereld. Maar ook Facebook of Twitter zijn inmiddels belangrijke bronnen voor nieuws geworden. Maar helaas vind ik vaak alleen maar minder leuk, tot zeer vreselijk nieuws over hoe wij mensen met elkaar en ook zeker met de aarde omgaan.

Mama’s angsten

Zeker sinds de kinderen er zijn. Ik schreef al eerder dat toen ik mama werd ook angsten werden geboren. Angsten dat je kind iets overkomt. Maar niet alleen dat. Hoe zorg ik dat mijn kinderen een goede toekomst tegemoet gaan. Alleen mijn kinderen? Ja, die hebben mijn primaire aandacht. Als de rest van de wereld er dan ook nog is, is dat mogelijk heel fijn voor de kinderen. Maar ik hoop dat ik niet alleen deze last op mijn schouders neem. En dat alle andere ouders, maar ook iedereen die geen papa of mama is. Zodat we toch samen bouwen aan een mooie toekomst voor de aarde en ons dus ons nageslacht. Ik heb in elk geval nagedacht welke dingen ik al goed doe. Dat voelt voor mij toch net even positiever dan te weten dat ik ook nog steeds enorm bijdraag aan de vervuiling van de aarde.

Recyclen

Een inkoppertje, recycling maakt de wereld stukken beter. In elk geval verkleind het de afvalberg en hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig om producten te maken. Mijn vuilnisbakken zitten nog steeds niet vol als ze aan de weg staan. En dan heb ik ook nog steeds een kind in de luiers en een kleine afvalbak.
De groene bak zit als, we de tuin weer eens goed onder handen hebben genomen echt wel vol. Maar dat valt voor mij al onder recyclen. Natuurlijk sparen we ook glas, papier en plastic op en brengen dat keurig weg naar een parkje.
En ik probeer ook zoveel mogelijk producten te kopen zonder overbodig verpakkingsmateriaal. Dit scheelt ook enorm in het afval.
Door zelf actief te sturen op het verkleinen van de afvalberg, hoop ik dat mijn kinderen dit ook actief overnemen. En dat we zo een betere wereld maken met elkaar, of in elk geval het niet slechter te maken.Afvalbakken

Tuin met planten

Dit klinkt misschien heel gek, maar ik ben heel trots op de tuin. Ik kan hem wel eens vervloeken, want het is zoveel werk. Maar als ik dan kijk hoeveel bijen en hommels er op een mooie zomerse dag in mijn tuin vliegen, dan vind ik dat het enorme werk wel weer waard. Steeds vaker zie ik tuinen die volledig bestraat zijn, zonder planten en bloemen. Of tuinen waar dan nog net iets groens ligt. Kunstgras. Zonder jullie nu allemaal te veroordelen, sorry, het draagt niet bij aan een betere wereld. Niet omdat het kunstgras, kunstgras is. Maar omdat het geen echt gras is. En geen planten. Planten in de tuin zorgen voor een betere waterhuishouding. Doordat het water niet over de stenen of kunstgras naar de riolering loopt, hoef je als het echt warm is minder snel te sproeien, omdat de planten al veel beter gevoed zijn. (Bron: Ik leef met water)Zomerrooster

De planten en bloemen zijn ook goed voor de hommels en bijen. En hommels en bijen zijn weer goed voor ons. Want zonder hommels en bijen, geen bevruchte bloemen. En dan groeit er geen fruit of groente. De natuur zit echt fantastisch in elkaar wat dat betreft. Dus ik ben ook bijzonder blij met de grote hoeveelheid bloemen in mijn tuin dit jaar. Laat de bijen maar lekker vliegen van bloem naar bloem, en laat ze vooral de bloemen in mijn tomatenplanten en aardbeienplanten niet overslaan.

Lichtvervuiling

Via rtlnieuws.nl las ik dit artikel over lichtvervuiling. Nu wonen wij in de buurt van Schiphol en ook Aalsmeer geeft hier al veel lichtvervuiling. Als kind baalde ik hier al van. Ik vond namelijk sterrenkijken geweldig, maar no way dat je hier behalve de grote beer, en nog een paar andere zeer bekende sterrenbeelden iets moois aan de horizon vind. Ik ben er dan ook een voorstander van dat een groot deel van de verlichting ’s nachts uit mag. Natuurlijk veiligheid voorop en als ik in het donker over straat moet, vind ik het ook fijn als er een beetje licht is. Maar het mag best minder. Maar het wordt alleen maar meer. Dus ik zeg zeker Ja tegen ledlampen, maar ook ja tegen de ledlampen af en toe uit te doen. En niet alleen omdat ik de sterren zo mooi vind hoor. Maar ook het nachtleven wordt door onze felle verlichting ernstig verstoord. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dus mijn tuin en huis zijn donker ’s nachts en er mag dus nog meer licht uit.

Mooi drie manieren, waarop ik zelf mijn steentje kan bijdragen aan een betere wereld. Maar wel een wereld met alle gemakken die we tegenwoordig ook niet meer willen missen.

En wat doe jij voor een betere wereld?

jansyluvzu
Door

jansyluvzu

op 26 Aug 2015

Ik ben het helemaal met je eens...ik durf ook bijna het nieuws niet meer te kijken...en alleen de gedachten dat mijn kindje iets overkomt....dan doet mijn hart zo'n pijn! Ik sorteer hier ook zoveel mogelijk afval. Dat heb ik geleerd bij mijn opvoeding. Kleine moeite vind ik het...als iedereen zijn of haar steentje bij zou dragen zou de wereld er een stuk mooier uitzien.

Marijke
Door

Marijke

op 31 Aug 2015

Ja he. Helaas heeft nog niet iedereen dit meegekregen in zijn opvoeding. Ken nog genoeg mensen die alles op 1 hoop gooien helaas.

jansyluvzu
Door

jansyluvzu

op 31 Aug 2015

Dat klopt inderdaad. ...jammer. ..want het is echt een kleine moeite

Reactie plaatsen