07 april 2015 
4 min. leestijd

Afval

Ik verbaas me tegenwoordig over de grijze bakken aan de rand van de weg. Met het risico om nu volslagen doodgezwegen te worden door mijn buren, verbaas ik me met name over de hoeveelheid afval dat over de rand van de grijze bakken heen puilt. Wij zijn in de straat ook nog gezegend met een aantal fijne vogels, die dol zijn op de afvalophaaldag. Alle openstaande bakken worden geïnspecteerd op voedsel. En als ze iets vinden, dan wordt de betreffende zak goed opengemaakt, met alle gevolgen van dien. De wind staat ook nog vaak zo dat het regelrecht mijn tuin of die van mijn buren in waait.

Ja echt, de meest vieze dingen heb ik al op straat zien zwerven. Nu is het niet zo dat mijn kliko nooit een keer overvol zit, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Het hoort tegenwoordig ook eigenlijk helemaal niet meer in de restafvalbak thuis, maar echt als ik de vogels mag geloven, zit er genoeg in dat eetbaar is. En bepaalde toiletartikelen voor vrouwen horen inderdaad niet in het toilet, maar als deze over straat gaan zwerven, lopen bij mij de rillingen ook wel over mijn rug.

De keuze in afvalbakken

Je hebt bij ons in de gemeente de keuze uit 3 verschillende afvalbakken. Een van 240 liter, die hebben de meeste mensen bij ons in de straat, de grote bak. Je hebt er een van 120 liter, die hebben wij. En je hebt er ook een van 80 liter. Van die laatste wist ik het bestaan niet af, tot ik dit het van de week hoorde van mijn overburen. Zij hebben net de 240 liter bak omgewisseld voor de 120 liter bak. Gewoon een gezin met 2 opgroeiende kinderen.
Verder krijgt iedereen ook een 120 liter bak voor GFT afval.
En er zijn mensen die in een flat wonen en gewoon een container onderaan de flat hebben staan en op enkele plekken wordt het afval ondergronds ingezameld.
Aan al deze mogelijkheden zit ook een prijskaartje.Afvalstoffenheffing

Leven zonder afval

Wellicht heb je wel eens wat gezien van Emily-Jane Lowe . Zij leeft met haar gezin met een echt minimale hoeveelheid afval. Ik vind dat heel knap. Maar zoals zij leven, gaat mij op dit moment zeker echt nog een paar stappen te ver. Ik vind het toch wel fijn om gewoon in de supermarkt mijn boodschappen te kunnen doen. De markt is ook niet echt een optie, want hier in het dorp zit maar een hele kleine markt. Toch probeer ik mijn steentje bij te dragen. Als ik een komkommer zonder plastic kan kopen, dan doe ik dat direct. En zo is dat voor meer verpakkingsmaterialen. Helaas lukt dat slecht in de huidige supermarkt.

Afval scheiden

Daarom zijn wij wel redelijk fanatiek in het scheiden van afval en wordt dit de kinderen ook direct bijgebracht. Op dit moment scheiden wij de volgende soorten afval.

  • GFT afval, groente, fruit, en tuinafval gaat netjes in de groene bak. Wat mij betreft mogen ze nog wel een grotere bak leveren, want deze 120 liter zit regelmatig meer dan vol.
  • Papier, het papier wordt 1x in de 2 weken opgehaald door diverse verenigingen in het dorp, en anders kun je het wegbrengen naar het brengparkje.
  • Glas, bracht ik vroeger thuis al voor mijn moeder naar de glasbak, en dat is niet veranderd. Alleen de vorm van de glasbak en dat je glas nu nog kunt onderverdelen in drie kleuren.
  • Plastic, deze variant is er toch nog redelijk recent bijgekomen. Elke week brengen we hier wel een grote zak weg naar de plasticcontainer. En dit scheelt dus echt heel veel ruimte in je restafvalbak. Meer informatie over welk plastic er wel in de bak mag vind je op de site van Plastic Heroes

Ja voor de meeste dingen moet je dus wel zelf op pad. In onze gemeente is het helaas niet zo geregeld dat je alles langs de kant van de weg kan zetten en dat ze het ophalen. Dat zou ik pas echt ideaal vinden. Maar voor recycling en een kleinere afvalberg heb ik best wekelijks een wandeling langs het brengparkje over.

Mijn bak is maar halfvol

Afgelopen week was het weer tijd voor de grijze bak. Die wordt hier een keer in de twee weken geleegd. Alle bakken staan dan weer netjes op een rijtje te wachten tot de grote vrachtwagen onze normaal zo rustige straat in rijdt. Een voor een worden alle bakken omgekeerd en mag je de bak de komende twee weken weer vullen met je afval. En zo gaat dat elke twee weken opnieuw.
Ik ben wel een beetje trots dat wij met zijn vieren een afvalbak van 120 liter niet vol krijgen elke twee weken. En dan moet je je bedenken, daar zitten dus ook de luiers nog in! Mijn vergelijking in de straat; er zijn gezinnen met kinderen in dezelfde leeftijden, die elke 2 weken een volle bak van 240 liter aan de weg zetten. Er zijn ook mensen in de straat die met zijn tweeën zijn en die elke keer een volle bak van 240 liter aan de weg zetten. Ja dan ben ik dus best een beetje trots.Afvalbakken

Ik heb serieus overwogen om nu over te stappen naar een bak van 80 liter, maar aangezien ik daar eerst €20,- omwisselkosten moet betalen, en ik op jaarbasis maar ruim €20,- op bespaar, laat ik het voor nu toch even zo. Als de luiers straks echt de deur uit zijn en ik structureel de bak halfleeg aan de weg zet, dan overweeg ik het opnieuw.

En jij? Scheid jij netjes je afval?

Linda
Door

Linda

op 07 Apr 2015

Netjes hoor, hier wisselt het heel sterk. De bakken worden ook eens in de twee weken leeg gehaald. Gemiddeld maken we een vuilniszak per week vol. Plus een enor me voorraad aan luiers van twee kinderen. Als we echter echt hebben opgeruimd etc. zit hij wel goed vol. Anders valt het volgens mij wel mee. Dan is het niet erg als hij een keer niet geleegd wordt.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 07 Apr 2015

Jij hebt nog twee kinderen in de luiers inderdaad. Dat scheelt echt heel veel hoor! Wacht maar tot de oudste straks ineens luierloos is.....

Themommydiaries
Door

Themommydiaries

op 07 Apr 2015

Daar kan ik me ook zo verschrikkelijk aan irriteren.. Er ligt hier nu bijvoorbeeld al een week een poepluier voor het huis die opengebarsten is.. Waar ik me trouwens nog het meeste aan irriteer is mensen die dat ding zo vol proppen dat de deksel niet meer dicht wil, boos worden omdat hij dan niet geleegd word en hem gewoon 2 weken laten staan.. Ook in de zomer. Gatverdamme...

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 07 Apr 2015

Bah, vies! En dan nog boos worden als je er iets van zegt waarschijnlijk....

Bianca
Door

Bianca

op 07 Apr 2015

Iedere twee weken meer dan vol hier bij ons hoor. En ja ik haal papier en glas eruit. Plastic dus niet. Ik ga niet nog eens een aparte bak bijhouden ook nog voor plastic als ik dat ook nog apart moet wegbrengen. Ik heb al drie bakken in mijn tuin staan. Alleen voor glas maak ik een uitzondering en rij langs de glasbak. GFT alleen tuinafval, rest gaat gewoon bij grijze bak. Dit uit ervaring met aparte vuilnisbak, container die etage lager staat e.d.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 07 Apr 2015

Staat er bij jouw glasbak geen plasticbak dan? Dan is het niet echt extra werk. Glas en plastic wordt bij ons gewoon in 1 moeite weggebracht

koperdeleur
Door

koperdeleur

op 07 Apr 2015

Ja wij zijn ook fanatieke scheiders van afval. Het brengparkje zot aan het einde van de straat dus glas, plastic en papier zijn de taak van een van de kinderen omweg te brengen. Ik heb een 120 liter restafval bak en wij zijn de enige in de hele straat. En ook hier is hij vaak niet eens vol terwijl bij de andere bakken de deksel niet fatsoenlijk dicht gedaan kan worden. Ik heb net als jij wel eens overwogen een kleinere bak te nemen maar de besparing is te miniem en nu kan ik nog eens iets extras weggooien na bv het opruimen van een kinderkamer. Wat mij het meest irriteert is dat mensen niet de moeite nemen om hun afval in een afval te stoppen alvorens het in de vuilnisbak te deponeren. Dit zou namelijk een enorme hoeveelheid wegwaaiend afval schelen. Wat vervolgens dus als zwerfafval door de straten waait.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 07 Apr 2015

Precies waarom ik dus ook niet een nog kleinere bak neem ;) En ja dat zwerfafval, bij mij dus meestal een beetje geholpen door de vogels. Bah zo mijn tuin in, nee de wind staat bijna nooit richting hun tuin helaas......

Michaela van Riel
Door

Michaela van Riel

op 07 Apr 2015

Kleine moeite om alles te scheiden toch? Ik snap dat je je kapot ergert aan mensen die hun bak te vol proppen, waardoor jij troep in je tuin krijgt, dat is echt zwaar irritant. Bij ons in de straat valt het eigenlijk allemaal wel mee volgens mij, ik heb de indruk dat de meeste mensen hun afval goed scheiden. Nu wordt bij ons ook wel echt alles opgehaald, dus ook het plastic en dat is wel ideaal. Wij zijn met zijn tweetjes en hebben vaak zo weinig restafval dat we de grijze bak (de kleine uitvoering) maar 1 keer in de 4 weken aan straat zetten en dan zit ie vaak nog niet eens helemaal vol.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 07 Apr 2015

Voor mij een kleine moeite om alles te scheiden, en voor jou ook. Helaas wordt hier niet alles apart opgehaald en hebben veel mensen denk ik geen zin om naar een brengparkje te gaan...

Linda
Door

Linda

op 07 Apr 2015

Tja, hier betaal je voor iedere bak die je aan de weg zet. Zo hebben wij vier containers: plastic, papier, groen en rest. Uiteindelijk blijkt (zeker nadat onze jongste uit de luiers kwam) dat we de restcontainer nu nog maar een keer in de zes weken aan de weg zetten. En dan zit deze nog niet eens vol met een huishouding van zes personen. Ga maar na wat je er eigenlijk in gooit. GFT gaat hier vaak nog op de composthoop van de buren en wordt dan later uitgereden over de weilanden. Het enige wat we wel altijd volgens planning aan de weg zetten is de bak voor het plastic. Helaas maar waar, die raakt echt te snel vol.

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 07 Apr 2015

Ja dat plastic is echt de boosdoener. Maar elke komkommer zit tegenwoordig ook in plastic. Echt belachelijk. Gelukkig kunnen we het nu recyclen, dat scheelt nig iets. Lijkt me trouwens best relaxed om te betalen als je bak aan de weg staat... De vervuiler betaald!

Kim
Door

Kim

op 07 Apr 2015

Heel herkenbaar stuk. Ik schrik er ook altijd van hoeveel mensen weggooien en consumeren. Niet normaal meer soms... wellicht verklaart dat waarom sommigen elke week meer dan €200 euro kwijt zijn aan boodschappen... haha

Mama Marijke
Door

Mama Marijke

op 07 Apr 2015

Ja die link had ik inderdaad ook al gelegd!

Ik maak me zorgen en dit doe ik eraan! | MMopvrijdag
Door

Ik maak me zorgen en dit doe ik eraan! | MMopvrijdag

op 26 Aug 2015

[…] het de afvalberg en hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig om producten te maken. Mijn vuilnisbakken zitten nog steeds niet vol als ze aan de weg staan. En dan heb ik ook nog steeds een kind in de […]

Mama's Jungle
Door

Mama's Jungle

op 02 Sep 2015

Wat goed zeg! Ha zo zie je maar, ik kan zelf nog wel beter gft scheiden dan dat ik nu doe. Die kleine bak van 80 kende ik ook niet. Maar dat wordt mijn streven :)

Met de afvalzak onder je arm – Mama's met thee
Door

Met de afvalzak onder je arm – Mama's met thee

op 20 Jan 2016

[…] aanleiding van mijn vorige blog over afval, realiseerde ik me al dat het ophalen of wegbrengen van afval niet in heel Nederland hetzelfde is […]

Wij zijn allemaal familie, de wereldbevolking – Mama's met thee
Door

Wij zijn allemaal familie, de wereldbevolking – Mama's met thee

op 02 Feb 2016

[…] ben ik vooral bezig met afval. Minder afval produceren. En het afval dat we hebben scheiden. Ik kan ook niet wachten tot T uit de luiers is, […]

Reactie plaatsen