13 april 2016 
in School
3 min. leestijd

Peutergym

T zit niet op een kinderopvang of een peuterspeelzaal. Een bewuste keuze toen ik in de WW kwam. T is thuis. Heel soms denk ik wel eens dat ik hem tekort doe, door hem niet naar een peuterspeelzaal te laten gaan, maar al snel besef ik dat hij ook zonder dat wel heel veel leert en misschien wel natuurlijker leert.

Tekort?

Hoezo zou ik T tekort doen dan? Een kind is toch altijd het beste af bij zijn moeder. Ja dat klopt, maar dat is ook eerlijk gewoon mijn eigen onzekerheid. Die ik dan vervolgens prima weer kan weg relativeren, want hij kent al meer kleuren dan hij zou moeten kennen in groep 1. Dus hij komt er heus wel. Maar ik ben ook maar een mama, een mens. En ik ben niet op alle vlakken even goed. Ik heb mijn voorkeuren.

Zo speelden we al met blokken en speelden we memory. Spelletjes waarbij ik hem prima kan uitdagen. Maar dat zijn spelletjes voor de fijne motoriek en voor het cognitieve deel. Maar mijn onzekerheid zit er meer in of ik hem ook uitdaag op andere gebieden. Zoals de motorische gebieden? En hoe doen we dat dan?

Buitenspelen

Ik ben dol op buiten zijn, maar ik ben niet een mama die op een speelpleintje wil zitten en dan gaat zitten kijken en kletsen naar de kinderen. Eerlijk gezegd was ik blij dat A al snel alleen buiten kon spelen. Maar op een pleintje hangen, vind ik lastig. Maar ook zonder dat we steeds in het klimrek hangen op dat mooiste plein van de buurt, is er veel buiten te doen.

Spelen in de tuin

Spelen in de tuin vind ik daarentegen wel leuk. Ik werk dan een beetje in de tuin, of ik ben binnen bezig en houd ondertussen 1 oog op de tuin gericht. Of heerlijk toekijken met een kop thee in de zon. Ja dan wel.
Of gewoon even lekker samen spelen. Heerlijke spelletjes om de grove motoriek te oefenen, want ik dwaalde een beetje af.

Mikken: ballen of pittenzakken of blokken of steentjes gooien. Een bak een paar meter verderop zetten en gooien maar. Wie kan de meeste raak gooien?
Kegelen: Wij hebben een stoffen kegelspel dat kun je ook binnen gebruiken, maar doet het ook in de tuin. Of kegels van plastic. En dan met de bal zoveel mogelijk kegels omgooien.
Ballen: Samen overgooien, rollen, schoppen. Maar ook alleen kan je prima met een bal gooien. En dan hard erachteraan rennen. Beter voor de motoriek kan je het niet krijgen, toch.

Spelen tijdens de dagelijkse dingen

Daarnaast kun je ook gymmen tijdens de dagelijkse routine. Zo fietst T regelmatig op zijn eigen fiets naar school als we A ophalen. Oké ik duw ook wel, want anders doen we er nog erg lang over, maar hij vindt het leuk, en hij oefent heel goed op deze manier!fietsen

En zo zijn er ook hele leuke spelletjes op onderweg te doen. Op school springen we vaak samen van de laatste traptrede af. Of op het pleintje springen we van de stoeprand af. Het mooiste is dat natuurlijk als er dan een grote plas ligt, waar je midden in kan springen! Terugblik_36_plassen
Ook heel spannend en goed voor de grove motoriek zijn het lopen over de stoeprand, of het randje bij ons winkelcentrum. Die laatste is echt heel smal en hoog, dus extra spannend!Smal randje

Ook leuk is samen springen van tegel naar tegel. T kan er geen genoeg van krijgen. Tipje, neem wel de tijd, want het gaat toch echt niet sneller dan lopen. Maar het is wel heel erg leuk.

Peutergym

Wij hebben dus geen peutergym meer nodig. Het zit bij ons al ingebakken in de gewone dingen die we doen. Want al is het niet het leukste voor mama, we bezoeken natuurlijk ook regelmatig een speeltuin met klimtoestellen.

Hoe oefen jij de grove motoriek spelenderwijs?

lodi
Door

lodi

op 13 Apr 2016

Zo hebben we toch allemaal onze tekorten ;) ik ben niet zo een gezellig spelletjes mens. Gelukkig mijn man wel, dus die doet de ganzenbord en kwartet :). Ik heb weer andere kwaliteiten haha

Marijke
Door

Marijke

op 13 Apr 2016

Eerlijk delen. ??. Goed geregeld!

MetMirjam
Door

MetMirjam

op 13 Apr 2016

Ik ben ook van nature geen 'pleinhanger' inderdaad haha. Fiene heeft nu nog wel wat hulp nodig in de speeltuin, dus dan ben je wel een beetje bezig.

Marijke
Door

Marijke

op 13 Apr 2016

Ja dan voel je je geen hanger ?. Fijn om te horen dat er meer mensen zijn

Marguerita
Door

Marguerita

op 15 Apr 2016

Mijn dochters zitten op Kidsdans, erg leuk!

Marijke
Door

Marijke

op 15 Apr 2016

Zou dat ook leuk zijn voor jongens?

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 15 Apr 2016

Ik denk dat kinderen inderdaad veel leren in het gewone dagelijkse leven, en door samen naar buiten te gaan.

Marijke
Door

Marijke

op 15 Apr 2016

Zo deden wij het vroeger ook. Geen peuterspeelzaal of opvang

Reactie plaatsen