25 september 2017 
2 min. leestijd

Spinnen

Het is herfst. Een prachtig jaargetijde met veel leuke dingen om te doen. Nootjes zoeken, bladeren verzamelen, foto’s maken van mooi verkleurde bomen en stampen in de plassen. De mindere kanten zijn de regenbuien, harde wind, mindere temperaturen en bovenal de spinnen! De kruisspinnen lijken momenteel wel als rijpe bessen aan de struiken, lantaarnpalen en raamkozijnen te hangen.

Irreële angst

Ik geef het toe ik ben bang voor ze. Ik weet dat ze kleiner zijn dan ik ben en ik weet dat mijn angst niet reëel is en toch vind ik ze doodeng. Op dit moment loop ik niet heel relaxed buiten. Ik ga ruim om de struikjes heen, probeer de hondenriem en ook weg te houden en de hond het liefst ook. Want stel dat hij per ongeluk een spin op pikt of dat er uit die boomtak of lantaarnpaal ineens een besluit naar beneden te zakken als ik er onder door loop.

Natuurlijk weet ik ook hierbij wel dat de kans erop nihil is en dat de spin echt niet op mijn nek mikt. Maar toch kan ik die gedachtes niet stoppen.

En dat het niet geheel onwaar is bewees ik helaas laatst zelf.

Een natte septemberavond

Het was een lekkere natte avond, rond 20:30. Om deze tijd van het jaar is het dan dus donker. De lantaarnpalen staan aan en weinig mensen zie je nog op straat, zeker met de regen.

Het was dus rustig en dat was maar goed ook want ik denk dat ze vreemd hadden op gekeken als ze mij hadden zien staan.

Als je de hond uitlaat ontkom je niet aan af en toe stilstaan en om de een of andere reden is dat bijna altijd onder een struik of lantaarnpaal. Zo ook afgelopen week. Omdat het nogal regende had ik een paraplu boven mijn hoofd. Terwijl ik rustig stond te wachten tot de hond was uitgesnuffeld zie ik in het licht van de verder oo staande lantaarnpaal ineens een dikke vette kruisspin langs het randje van mijn paraplu naar beneden zakken. Het dansje om de spin te ontwijken, niet op mij, de hond of de paraplu terecht te laten komen, heeft er ongetwijfeld zeer bizar uitgezien

Binnenshuis

Ook binnenshuis ben ik absoluut niet dol op spinnen. Ik ben blij dat die grote kruisspinnen in elk geval buiten blijven maar helaas komen er toch nog genoeg soorten binnen kijken. Die spinnen met de lange poten die sneaky in een hoekje gaan zitten, kleine zwarte renspinnetjes en als ergste die enorme grote kelderspinnen.

spin
Maar omdat ik mijn huis liever niet met ze deel wil dat natuurlijk niet zeggen dat ze dan maar dood moeten. Alhoewel een krant of de stofzuiger absoluut effectief zijn vind ik dat ergens toch ook wel weer zielig. En zoals jullie misschien begrijpen ben ik niet dapper genoeg voor de glaasje-papiertjes-methode of op andere manieren buiten zetten waarvoor je dichtbij de spin moet komen.

Een oplossing

Gelukkig hebben we een aantal jaren geleden een hele fijne oplossing gevonden hiervoor. Een spinnenstok! Met de stok vang je op afstand de spin. Je houdt de spin gevangen tot je hem op een veilige plek weer los kan laten. In mijn geval aan de andere kant van de buitendeur. Gevoelsmatig is het nog steeds niet prettig. Het idee dat de spin zou kunnen ontsnappen voor ik buiten ben ermee. Daarom hou ik de stok altijd heel ver mij vandaan, voor het geval dat. Maar ook al is het spannend de spin komt veilig buiten en kan daar verder met zijn belangrijke taak; het vangen van muggen!

Minke | mamaminke.nl
Door

Minke | mamaminke.nl

op 25 Sep 2017

Ik heb ook zo'n stok. Heb het nog niet aangedurfd er 1 te vangen. Laatst heeft de buurman er 1 gedood. Ja ze gaan echt dood. Ik wil niet hebben dat ze nog terug zouden kunnen komen in huis. Brrr tot beestjes.

Hanneke
Door

Hanneke

op 26 Sep 2017

Ik doe de deur achter ze dicht! In mijn beleving kunnen ze dan niet terug naar binnen. Dat idee hou ik graag vast ?

Maargy | M
Door

Maargy | M

op 26 Sep 2017

Wat een goed idee zo'n spinnenstok! Met een goeie lange steel en het blijkt echt te werken ook nog.

Hanneke
Door

Hanneke

op 26 Sep 2017

Ja het werkt echt. Blijft spannend maar een raam haal je wel ermee. Ik loop er ook niet het hele huis mee door.

MamaPlaneet
Door

MamaPlaneet

op 26 Sep 2017

Een spinnenstok klinkt als een goed idee. Ik kreeg al de kriebels bij de foto's.

Hanneke
Door

Hanneke

op 26 Sep 2017

Ik krijg ook de kriebels bij de foto, welk plaatje van een spin dan ook. De credits voor de foto gaan dan ook naar mijn man ?

silkeblogs
Door

silkeblogs

op 26 Sep 2017

IK HAAT SPINNEN! Ik heb er al zo veel gezien dit jaar, en wauw: ze zijn huge! Ik heb dan ook meteen op de link geklikt, want zo'n spinnenstok heb ik nodig!

Hanneke
Door

Hanneke

op 26 Sep 2017

Ik vind ze ook al erg vroeg in het jaar supergroot. Succes met ze vangen!

mamaisthuise
Door

mamaisthuise

op 26 Sep 2017

Ik ben niet zo bang voor spinnen, wel merk ik dat ze ieder jaar groter worden. We wonen aan het water en er zitten hier echt joekels. Zo'n stok is een uitkomst, hoewel ik moet zeggen dat het binnenshuis onwijs mee valt. Als ik er een keer 1 zie dan maak ik hem niet dood, dat brengt ongeluk heb ik ooit ergens gelezen ;-)

Hanneke
Door

Hanneke

op 26 Sep 2017

Mijn broer riep altijd dat er dan nog meer kwamen, om de vorige te begraven.

MommyLovesPink
Door

MommyLovesPink

op 26 Sep 2017

Ik krijg helemaal kippenvel van je foto's. ik vind spinnen zo vreselijk eng

Hanneke
Door

Hanneke

op 26 Sep 2017

Ik ook ?

mckleuver
Door

mckleuver

op 26 Sep 2017

Ik heb al zoveel spinnen weggehaald uit mijn kamer. Gewoon door het raam laten vallen. En als er 's avonds één binnenkomt. Dan ga ik gewoon slapen. Helemaal geen probleem.

Hanneke
Door

Hanneke

op 27 Sep 2017

Jij liever dan ik.

Cassandra
Door

Cassandra

op 26 Sep 2017

Stelletje mietjes Hahaha! Die beesten doen niks joh ???

Hanneke
Door

Hanneke

op 27 Sep 2017

Ik weet het, helaas doet dat niks af aan de angst.

sofiehoen
Door

sofiehoen

op 27 Sep 2017

Och, zo'n spinnen stok kende ik nog helemaal niet! Ik probeer ze, ondanks mijn angst, wel altijd te vangen. Ik vind het sneu om ze te pletten.

Hanneke
Door

Hanneke

op 27 Sep 2017

Ja dat vind ik ook. Nu is het win-win voor de spin en voor mij

Reactie plaatsen