04 januari 2018 
4 min. leestijd

Vuurwerk

Ik heb even getwijfeld of ik dit wel wilde gaan vertellen aan jullie. Ik kon maar niet besluiten in welke vorm ik het dan zou gieten. Een waarschuwing? Mijn mening erover of gewoon een verhaaltje over de gebeurtenis zonder oordelen? Uiteindelijk heb ik besloten voor de laatste optie te gaan. Al heb ik een duidelijke mening over vuurwerk ik voel niet de behoefte deze hier te delen. Dus hierbij mijn verhaal, zonder oordeel of mening.

Vroeger

Voor ik vertel wat er gebeurd is, wil ik eerst iets vertellen over wat er voeger met mij is gebeurd. Niks ernstig, maar ik vond het toentertijd eng genoeg om een mening te vormen over vuurwerk.

Toen ik een jaar of 11 was waren wij met oudjaar op straat met onze grote neef. We waren op een voor mij onbekende plek, namelijk de woonplaats van mijn oom. Hij was jarig op oudjaar. En samen met onze neef waren we wat gaan wandelen. Of we daar een reden voor hadden weet ik niet meer. Wel weet ik dat er op een gegeven moment door een stelletje opgeschoten jongens vuurwerk naar ons werd gegooid. Dit maakte mijn neef erg boos en hij is achter de jongens aangehold.

Ik vond vuurwerk al niet leuk en dit voorval beangstigde mij. Ik heb er geen trauma’s van overgehouden maar ik heb een diep respect voor het exploderende goedje en blijf er liever bij uit de buurt.
Dat heb ik altijd gedaan. Mijn man heeft nog wel eens vuurwerk gekocht, maar ik bleef liever veilig binnen. Niet omdat ik hem niet vertrouw maar omdat ik vuurwerk niet vertrouw.

2017-2018

Mijn kinderen hebben dan ook nooit vuurwerk afgestoken. Eerlijk gezegd keken wij meestal vanachter het woonkamerraam naar het vuurwerk in de straat. Q toonde wel interesse in vuurwerk, maar verder dan buiten er naar kijken leek het niet te gaan. A vond het eigenlijk eng al die knallende dingen en bleef liever binnen bij mij waar het minder luid klonk en niet stonk.

Dit jaar kregen ze van opa en oma een klein beetje vuurwerk zo’n pakket waar vooral feest vuurwerk inzit zoals knalerwtjes en sterretjes, maar ook een paar vuurpijlen en simpele sierpotjes. Samen met papa gingen ze pijlen afsteken. Heel voorzichtig en na het aansteken op zeer gepaste afstand van de pijl.Vuurwerk

A vond het heel erg spannend en Q vond het leuk. En onder de begeleiding van papa ging het dan ook gewoon goed.
Totdat er verderop in de straat wat gebeurde……….

Tegen het huis

De kinderen stonden na het aansteken van hun vuurwerk elke keer weer tegen ons huis aan te kijken naar hetgeen ze hadden afgestoken. De voordeur stond open zodat ze desgewenst naar binnen konden.
Terwijl ik voor het raam bemoedigend naar ze lachte met een hond op schoot, spat er een vuurpijl tegen de muur vlak boven hun hoofden uiteen.

Door de wind, of door toeval, is er in de straat een vuurwerkpot omgevallen. Zo eentje die pijlen de lucht inschiet. De pot is precies in onze richting gevallen en de laatste pijl spat dus pal boven de hoofden van mijn kinderen uiteen. A, die het toch al enorm spannend vond, komt huilend naar binnen.

Terwijl ik haar troost komt ook een aantal buren even binnen om ons een gelukkig nieuwjaar te wensen. Samen met de buurvrouw, die ook niet zo gek is op vuurwerk, praten we even over wat er gebeurd is. A droogt der tranen en we besluiten het niet de avond te laten verpesten.

Nog een keer

Als de buurvrouw weer naar buiten loopt en wij ons weer richting het raam draaien is er weer een windvlaag. Dit maal valt er een nog lang niet lege pot om. En helaas weer onze richting op. Ditmaal komt het van een andere plek aan de overkant van de straat. Best ver weg.

De eerste pijl ontploft vlak voor mijn kind! Terwijl de volgende pijl alweer onderweg is. Mijn man pakt Q en trekt en hem beschermend tegen zich aan. Terwijl hij beschermend over Q heen gebogen staat, ontploffen er nog zeker twee pijlen tegen zijn rug. Als de pot eindelijk leeg is, zie ik de buurvrouw snel langs rennen op weg naar haar veilige haven, thuis.

Twee zeer geschrokken mensen komen naar mijn man en Q toe lopen en vragen bezorgd of ze wel oke zijn. Ze bieden hun excuses aan. Zij kunnen er verder niks aan doen. Geschrokken loop ik naar de voordeur en vraag of ze nu dan alsjeblieft binnen willen komen. De rest van het vuurwerk mag van mij zo in een bak water!

In shock

A is bijna hysterisch. Zij zag haar vader en broertje, in haar hoofd, zwaar gewond raken. Gelukkig hebben zowel Q als manlief niks op een aantal erg gevoelige plekjes op armen en nek na. Geen brandwonden of kapotte kleding. Beide droegen gelukkig een katoenen shirt en een spijkerbroek en geen synthetische kleding.

Q is enorm geschrokken. Hij heeft een paar plekjes waar de pijlen hem toch geraakt hebben en die doen zeer. Hij zit, in en in wit, op de bank en langzaam komen de tranen. Alhoewel hij eigenlijk te groot is om op schoot te nemen, trek ik hem toch op schoot en laat zijn hoofd rusten op mijn schouder. De tranen stromen langzaam over zijn wangen. Heel langzaam komt hij weer een beetje bij uit de schok van het beschoten worden.

Op de tv kijken we nog even naar het vuurwerk in Londen. Sinds we daar 6 geleden geweest zijn, is dat een traditie geworden. Maar de sfeer is er wel uit. Om 1:30 uur gaan we naar bed terwijl het buiten nog een beetje na knalt.
Dit is absoluut een oud en nieuw om nooit te vergeten. Maar een ding weet ik wel, mijn kinderen zullen net als ik waarschijnlijk nooit de behoefte voelen om nog een keer vuurwerk af te steken.

De volgende dag

De volgende ochtend loop ik al vroeg op straat. De hond wilde gisterenavond niet meer naar buiten dus hij moet nu even extra nodig.

Als ik mijn voordeur weer binnenstap zie ik op het plafond een aantal zwarte plekjes zitten. Een paar net achter de voordeur, en een paar bij de deur naar de woonkamer. De pijl die ontplofte boven mijn kinderen heeft toch iets meer schade aan gericht dan wij in eerste instantie dachten. Ook is er een synthetisch jasje met wat gesmolten gaatjes erin.

Gelukkig hebben de kinderen wel goed kunnen slapen. Als het weer donker wordt, houden we vuurwerktherapie in de tuin. VuurwerkZe mogen wat sterretjes aansteken en knalerwtjes gooien. Geen echt vuurwerk maar echt genoeg om een klein beetje van hun ontstane angst weg te nemen. Hopelijk.

Heb jij wel eens een vuurwerkincident meegemaakt?

Jenn
Door

Jenn

op 04 Jan 2018

Jemig, wat eng! ik heb gelukkig nooit zoiets meegemaakt.

Hanneke Koper
Door

Hanneke Koper

op 04 Jan 2018

Gelukkig. Het doet je zeker anders naar vuurwerk kijken.

Maai
Door

Maai

op 04 Jan 2018

Ook toevallig dit jaar. Hier waaide het bijna miet. De eerst sierpot van de vier kwam de eerste schot recht op ons endd kinderen af. Gek genoegstond de ot nog rechtop na afloop. De laatste en zwaarste pot van de vier was ook omgevallen onze kant op. We snappen er niks van maar jemig toch schrikken. Gelukkig is het goed afgelopen. Persoonlijk heb ik een hekel aanvuurwerk. Ook ik heb ervaring met kinderen die rotjes naar je gooien en werkte in het ziekenhuis waar ik op 1 januari nog wel eens de gevolgen bij onschuldige kindjes zag

Hanneke Koper
Door

Hanneke Koper

op 04 Jan 2018

Voor de lol rotjes gooien naar voorbijgangers heb ik ook nooit begrepen. En inderdaad de gevolgen bij de onschuldige kindjes zijn het ergst.

Marian Zw
Door

Marian Zw

op 04 Jan 2018

Ik heb als puber ook een vuurpijl in mn haren gehad, gelukkig ook weinig schade, alleen een flinke kale plek, maar ik blijf met de kids binnen. Als ze zelf sterretjes en zo willen afsteken doen we dat voor 12 uur. Ik vind het echt veel te gevaarlijk, zeker als er wind staat zoals het afgelopen jaar. Je kunt nog zo voorzichtig doen, maar een windvlaag en het gaat toch nog mis. Gelukkig zijn er bij jullie geen ernstige dingen gebeurd

Hanneke Koper
Door

Hanneke Koper

op 04 Jan 2018

In je haren? Dat klinkt echt heftig. Ik blijf de komende jaren ook veilig binnen!

Rob de Leur
Door

Rob de Leur

op 04 Jan 2018

Je bent nooit te oud om getroost te worden (ook niet als je net een store puber aan het worden bent); Gelukkis is het hierbij gebleven !! En vuurwerk is oubollig milieu verpestend ongelukken veroorzakend dus STOPPEN ermee hebben de dieren ook weer wat rust.

Hanneke Koper
Door

Hanneke Koper

op 04 Jan 2018

Helaas is niet iedereen het daarmee eens. Maar van mij hoeft het niet.

renate
Door

renate

op 04 Jan 2018

Ik ben van nature al bang voor vuurwerk omdat ik snel schrik ( van harde knallen) Ik heb dan ook liever alleen siervuurwerk dat ik achter glas bekijk.

Hanneke Koper
Door

Hanneke Koper

op 04 Jan 2018

Ik vind siervuurwerk sowieso leuker dan de knallen om het knallen. Die heb ik nooit begrepen, potjes en pijlen zijn vaak nog mooi om naar te kijken. Als zijn ze voor de omgeving vaak mooier dan voor de aansteker.

Marieke
Door

Marieke

op 04 Jan 2018

Jeetje wat heftig zeg. Heftig om mee te maken. Ik ben ooit weggetrokken boven een vuurpijl, vlak voordat ie de lucht in ging. Ik was toen drie, maar heeft echt wel een trauma veroorzaakt. Hier dus ook geen fan van vuurwerk.

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Jan 2018

Ja het blijft gewoon een explosief, hoe je het ook bekijkt. Gelukkig is bij jou alles goed gegaan, het zal je toch gebeuren!

Tessa
Door

Tessa

op 05 Jan 2018

Ik ben ook niet zo'n fan van vuurwerk afsteken. Ooit in het buitenland gevierd waar iedereen naar een prachtige grote en professionele vuurwerkshow ging kijken. Deze werd vanaf zee gedaan en iedereen kon meegenieten. Niemand had eigen vuurwerk, echt niemand! Kijk, zo kan ik er dus wel van genieten!

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Jan 2018

Dan vind ik het ook nog eens veel mooier! En natuurlijk veiliger alhoewel er in Australië dit jaar ook wat fout ging met een show. De heleboel ontplofte in een keer.

julia
Door

julia

op 05 Jan 2018

van mij mogen ze het afschaffen. Ook ooit vroeger aangevallen door een vuurpijl. gat in broek en lichte brandwond, niet grappig

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Jan 2018

Hier was gelukkig geen letsel zoals bij jou. Dat was pas heftig geweest. Ik zou het ook graag afgeschaft zien.

Lifestyle Mommy's ~ Linda
Door

Lifestyle Mommy's ~ Linda

op 06 Jan 2018

Wat heftig allemaal zeg! Ik snap goed dat je schrik hebt of krijgt na zoiets. Gelukkig is het goed afgelopen

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Jan 2018

Gelukkig wel ja.

Aniek
Door

Aniek

op 06 Jan 2018

Heftig zeg! Ook als je zelf niets afsteekt is het gevaarlijk. Hoop dat alles goed is met de kids?

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Jan 2018

Ja naast de schrik is er verder niks aan de hand. Of die schrik er ooit helemaal uit gaat dat kan ik nu nog niet voorspellen. Misschien blijven ze nu wel altijd huiverig voor vuurwerk, net als ik.

Daniëlla
Door

Daniëlla

op 07 Jan 2018

Heftig zeg! Ik hou helemaaaal niet van vuurwerk. Heb liever dat er een verbod komt en er per gemeente een show wordt gegegeven.

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Jan 2018

Dat lijkt mij ook een mooie oplossing.

MamaPlaneet
Door

MamaPlaneet

op 08 Jan 2018

Goed dat je dit deed. Ergens vind ik het alleen wel jammer dat je aangeeft niet de behoefte te hebben je mening over vuurwerk te delen.

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Jan 2018

Dan was het een heel negatief artikel geworden die was uitgemond in een voor en tegen discussie. Ik denk dat er voldoende "tegen" tussen de regels door te lezen valt. Ik ben geen voorstander van vrije vuurwerk, zeker niet in handen van jonge mensen die er niet verantwoord mee om kunnen gaan. Doe mij maar mooi professioneel vuurwerk.

Marie-Lise (Reislustig.be)
Door

Marie-Lise (Reislustig.be)

op 08 Jan 2018

Bij ons in België is op het veel plaatsen verboden om zelf vuurwerk af te steken. Met reden... Ik blijf het gevaarlijk vinden als het niet door professionelen wordt afgestoken.

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Jan 2018

Ik hoop dat zulke regels er in Nederland ooit ook komen. Ik geloof dat veel gemeentes wel willen maar dat ze tegen het punt handhaving oplopen. Als je een regel stelt maar niet kan handhaven dan levert dat natuurlijk problemen op.

Jessica
Door

Jessica

op 09 Jan 2018

Jeetje wat heftig, het was ook wel echt rot weer om vuurwerk af te steken. Ik snap ook niet dat sommige mensen dan geen maatregelen nemen zoals potten tussen de tegels plaatsen zodat de wind daar geen invloed op heeft.

Hanneke
Door

Hanneke

op 09 Jan 2018

Ik weet niet precies welke maatregelen wel en niet genomen zijn. De persoon die het afstak heeft wel het idee gehad de pot stevig neer te hebben gezet. Zij vonden het ook oprecht vervelend dat het gebeurde en zijn waarschijnlijk even hard geschrokken als dat wij dat waren. Maar inderdaad het weer was niet echt geschikt voor vuurwerk. Als een professionele show 20 minuten voor aanvang nog twijfelt dan steken wij als leken nog steeds gewoon alles af! Misschien niet zo slim.........

Reactie plaatsen