Tags
Marijke Mulder- de Leur
Tags
05/06/2018
3 min
0

Eerste jaar op de basisschool tag A

05/06/2018
3 min
0

Inmiddels hebben wij 4x een eerste jaar op de basisschool meegemaakt. En Hanneke zelfs al 2x een laatste jaar op de basisschool. Nou ja, dat laatste jaar van Q is natuurlijk nog bezig. Maar omdat T nu recent zijn eerste volledige jaar op de basisschool achter de rug heeft, vonden wij het een mooi moment om 4 keer terug te blikken op dat eerste jaar. Vandaag het woord aan Marijke met het eerste basisschooljaar van A. Voor je verder leest, bedanken we natuurlijk Merel voor deze tag.

Hoe heb jij de eerste officiële schooldag van jouw kind ervaren?
De eerste dag was nog best hectisch. Ik had die dag vrijgenomen van mijn werk. Ze hoefde van mij de eerste dag nog niet over te blijven en het uur tussen de middag was dan ook veel te kort. Verder was het dus wel een relaxte dag.
Kwam je snel in het basisschoolritme?
Mijn dag begon nu ineens later. In plaats van vroeg brengen naar het kinderdagverblijf, moest ze een half uur later op school zijn. Dat betekende langer slapen, wat dus eigenlijk heel relaxt was. Wennen aan dat ritme was dan ook niet zo heel lastig. Alleen die ene dag die ik voorheen vrij was, die was ik nu ook aan het werk, en dat was wel even wennen.
De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?
Omdat ik 4 dagen werkte, duurde het best lang voor ze een keer met een vriendje of vriendinnetje kon spelen. 4 dagen zat ze op de naschoolse opvang en de andere middag vond ze het ook gewoon fijn om thuis te zijn. Ze was en is nog steeds wel een kind dat liever bij een ander gaat spelen dan iemand mee naar huis neemt. De eerste keer vond ik dat wel gek. Was je toch een soort van voor niets naar het schoolplein gekomen.
Was je zenuwachtig voor het eerste tien-minutengesprek?
Ja en nee. Niet vanwege de inhoud van het gesprek, maar het meer voor het idee. Het is toch een eerste keer.
Nu je kind naar de basisschool gaat, kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel of niet?
Het eerste jaar heb geholpen met de spelletjesochtend en ben ik mee geweest op schoolreis. In de loop der jaren is dat flink uitgebreid. Zo heb ik naar vele uitjes gereden, ben ik leesmoeder geweest, pluis ik luizen en val ik inmiddels ook in.
De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?
Dat heb ik uitbesteed. Hier maakt R in de ochtend het fruit en de bekers klaar. En als ze overblijven ook de boterhammen. Ze krijgen hier elke dag fruit mee. Alleen op vrijdag mogen ze koek mee. Anders wordt er te weinig fruit gegeten.
De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?
Ja wij hebben ze gehad en uitgedeeld. Ik probeerde het altijd direct te doen, want anders bleven ze lang liggen. Vond het zelf ook enorm lastig als A haar boekje gelijk weer doorgaf en ik dan geen idee meer had bij wie het was…. Soms bleven die boekjes zo lang weg.
Wat voor een schoolpleinmoeder ben je?
Ik was toen eigenlijk helemaal geen schoolpleinmoeder. De ouders die ik kende, kende ik al van het kinderdagverblijf of van de naschoolse opvang. Want ik stond dus eigenlijk nooit op het schoolplein.
Het eerste schoolreisje is toch wel bijzonder. Hoe ging jij daarmee om?
Ik was heel blij dat ik mee mocht. Niets leukers dan als hulpmoeder mee op schoolreis. Een groepje enthousiaste kleuters helpen in de duinen en op het strand was toen mijn missie. En stiekem ook wel fijn dat ze niet alleen in die hele grote bus hoefde, maar dat ik een klein oogje in het zeil kon houden.
Kinderfeestjes in het eerste jaar van de basisschool, hoe denk jij daarover?
Bij mij vierde ze zelf haar eerste feestje pas aan het einde van het eerste jaar. Voordeel van een zomerkind. Kinderen die eerder in het jaar 5 of 6 werden vierden het natuurlijk ook. Ik weet eigenlijk niet voor hoeveel feestjes ze dat eerste jaar werd uitgenodigd. Alleen diegene die organisatorisch lastig waren, omdat de dames bijna gelijk met A jarig waren, kan ik me herinneren. Dus of ze ze gedurende het jaar ook veel heeft gehad…?
Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?
Ik moest vooral heel erg wennen dat er geen overdracht meer was. Hoe was de dag geweest. Op het kinderdagverblijf werd alles nauwkeurig bijgehouden en verteld. Van school hoor je heel weinig, en de naschoolse opvang heeft ook een andere rol. De informatie moest dus allemaal van A komen. En zoals bij veel kinderen duurt het vaak wat langer voor de verhalen kwamen.

Hoe vonden jullie het eerste jaar op de basisschool?

Reacties
Categorieën