08 april 2018 
in Tags
2 min. leestijd

Eerste jaar op de basisschool tag A

Inmiddels hebben wij 4x een eerste jaar op de basisschool meegemaakt. En Hanneke zelfs al 2x een laatste jaar op de basisschool. Nou ja, dat laatste jaar van Q is natuurlijk nog bezig. Maar omdat T nu recent zijn eerste volledige jaar op de basisschool achter de rug heeft, vonden wij het een mooi moment om 4 keer terug te blikken op dat eerste jaar. Vandaag het woord aan Hanneke met het eerste basisschooljaar van A. Voor je verder leest, bedanken we natuurlijk Merel voor deze tag.

Hoe heb jij de eerste officiële schooldag van jouw kind ervaren?
Ik vond de eerste schooldag best heftig. Zij was de alle eerste van de familie en vriendenkring die naar de basisschool ging. Behalve mijn eigen ervaring had ik geen idee. Ik vond het dan ook behoorlijk spannend. Ook hebben wij een lange periode van huilen meegemaakt op de peuterspeelzaal en dit deed ze dunnetjes over op school. Gelukkig duurde het nooit lang.
Kwam je snel in het basisschoolritme?
Dat heeft best een tijdje geduurd. Vooral aan het vroege opstaan kon ik niet wennen.
De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?
De eerste keer ben ik meegeweest want ze wilde niet alleen. Niet dat ze daar nog naar mij omkeek maar goed… Hierna was ze wel over haar angst heen.
Was je zenuwachtig voor het eerste tien-minutengesprek?
Ik ben nog steeds nerveus als ik bij de juf moet komen. Dat is nooit overgegaan.

A groep 1 palmpasen
Nu je kind naar de basisschool gaat, kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel of niet?
Ik heb echt alles gedaan voor de school. Ik ben blij dat ik dit op de middelbare allemaal niet meer hoef te doen. Maar ik deed het met liefde.
De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?
De eerste jaren kregen ze koekjes mee, fruit aten we thuis wel. Lunchen deden ze ook thuis dus daar had ik geen omkijken naar. Verder kreeg ze schoolmelk.
De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?
De eerste keer kraste iemand haar hele boekje onder. Daar baalde ik enorm van. Ik ben zelf heel netjes hierin en dit was echt een schok voor mij.
Wat voor een schoolpleinmoeder ben je?
Ik val denk ik onder het type “Klassenmoeder”.
Het eerste schoolreisje is toch wel bijzonder. Hoe ging jij daarmee om?
In de kleuters vieren ze het ene jaar een feest op school en het jaar daarop een reisje. Mijne had haar eerste jaar een feest op school. Vond ik heel fijn want ik was niet toe aan een busreis.
Kinderfeestjes in het eerste jaar van de basisschool, hoe denk jij daarover?
Pas toen ze 5 werd hebben we een feestje gehouden. Toen vond ik het geweldig. Naar een springkasteel met een stel kinderen.
Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?
Het eerste jaar was wennen. Voor haar maar ook voor ons. We hebben het goed doorstaan en ze is 8 jaar lang met plezier naar school gegaan.

Marjolein
Door

Marjolein

op 10 Apr 2018

Leuk om mee te lezen, met 1 kindje dat op de basisschool zit en een 2e dat er aan zit te komen ook bij ons orde aan de dag! Blijft altijd een dingetje :-D

Hanneke
Door

Hanneke

op 11 Apr 2018

En als het zover is dan gaat het bijna vanzelf....

Eke
Door

Eke

op 11 Apr 2018

Wat een leuke tag! Onze oudste gaat nu een dikke maand naar de basisschool en herken veel in je antwoorden!

Hanneke
Door

Hanneke

op 13 Apr 2018

Ik denk heel veel ouders ;)

Reactie plaatsen