29 april 2018 
in Tags
3 min. leestijd

Eerste jaar op de basisschool tag Q

Inmiddels hebben wij 4x een eerste jaar op de basisschool meegemaakt. En Hanneke zelfs al 2x een laatste jaar op de basisschool. Nou ja, dat laatste jaar van Q is natuurlijk nog bezig. Maar omdat T nu recent zijn eerste volledige jaar op de basisschool achter de rug heeft, vonden wij het een mooi moment om 4 keer terug te blikken op dat eerste jaar. Vandaag het woord aan Hanneke met het eerste basisschooljaar van Q. Voor je verder leest, bedanken we natuurlijk Merel voor deze tag.

Hoe heb jij de eerste officiële schooldag van jouw kind ervaren?
Hij was er heel erg aan toe dus voor hem vond ik het fijn. Na de zomervakantie mocht hij eindelijk, net als zijn zus, naar school.Ik vond het zelf moeilijker dan hij het vond. Mijn kleintje was nu al zo groot! De dagen leken eindeloos maar waren toch elke keer weer snel voorbij. Ik was wel blij dat hij niet in een continurooster naar school ging maar tussen de middag even thuis kon bijtanken.
Kwam je snel in het basisschoolritme?
Het was het tweede kind dus het ritme zat er al een beetje in. Het nu zelfs iets makkelijk omdat ze allebei naar dezelfde plek toe gingen. Wel was het wegbrengen lastiger. Ze wilde alle twee even met mama in de klas een boekje lezen en er was maar 1 mama en weinig tijd. Dus de ene keer in de klas van Q en de andere keer in de klas van A.
De eerste keer uit spelen bij een vriendje of vriendinnetje van de basisschool. Wat vond jij daarvan?
Ik vond het leuk voor hem. Hij kwam echter krijsend terug gerend. Het heeft bijna een half jaar geduurd voor hij het weer durfde te proberen.
Was je zenuwachtig voor het eerste tien-minutengesprek?
Ik ben nog steeds nerveus voor het 10-minuten gesprek. Het voelt elke keer een beetje als of ik op het matje moet komen. En ik heb hele brave kinderen dus ze zeggen nooit iets onaardigs, maar toch…..
Nu je kind naar de basisschool gaat, kun je jezelf voor allerlei activiteiten opgeven. Help jij op school of zit je in een ouderraad of oudercommissie? Waarom wel of niet?
Ik ben sinds het begin klassenmoeder, luizenmoeder, excursiemoeder, wandelmoeder en weet ik wat nog meer moeder. De juffen weten mij te vinden en ik vind het leuk om te helpen. Alleen de sportdag vind ik niet leuk dus die laat ik graag aan een andere papa of mama over.
De verzorging van het fruit en de broodjes, hoe regel jij dat?
Ze hebben een broodtrommel en een fruitbakje. Verder gaat er een pakje drinken mee en een doppler met water.
De vriendenboekjes, hebben jullie ze al thuis gehad in het eerste schooljaar en ben/was jij er goed mee?
Vriendenboekjes, wat een verschrikking. Ik wist nooit meer welk kind ze had omdat mijn kinderen ze steeds doorgaven aan een ander kind. Tot ze ineens niet meer terugkwamen en je echt uit moest zoeken waar ze dan waren gebleven. Wat was ik blij dat ze er op een gegeven moment niet meer naar omkeken omdat iedereen er toch al in stond.

Q groep 1 palmpasenoptocht
Wat voor een schoolpleinmoeder ben je?
Waar mag ik uit kiezen? Ik heb altijd wel een babbeltje hier of daar. Gewoon gezellig met de ouders van klasgenootjes.
Het eerste schoolreisje is toch wel bijzonder. Hoe ging jij daarmee om?
Ik was klassenmoeder en mocht dus mee. Ik kreeg niet mijn eigen kind maar omdat ik met een andere moeder samen liep, wel zo handig met plassen enzo, was hij toch bij mij in de groep.
Kinderfeestjes in het eerste jaar van de basisschool, hoe denk jij daarover?
Het eerste jaar hebben we even overgeslagen. Pas bij zijn 5de verjaardag hebben we een feestje gegeven.
Hoe ervaar jij het eerste jaar op de basisschool nu of hoe heb jij het ervaren?
Ik vond het leuk om te zien hoe hij zich ontwikkelde. Hij had in het begin veel moeite met het leggen van sociale contacten. De juf heeft hem toen aan een ander jongetje gekoppeld door ze veel samen te laten werken. Nu zijn ze beste vrienden en werken nog steeds het liefst samen. Sinds zijn eerste schooljaar is er veel gebeurd want inmiddels is hij aan zijn laatste jaar bezig.

Reactie plaatsen