29 maart 2017 
in School
2 min. leestijd

Laatste keren op de basisschool

Nu A in groep 8 zit zijn er al een heleboel laatste keren gepasseerd zonder dat wij er bij stil stonden. Het besef kwam ineens in februari. A had schooldisco en ineens besefte zij, en ik ook, dat het de laatste keer voor haar was. Maar dat geldt voor nog veel meer dingen.

Disco

Ons besef kwam dus pas bij de disco. Nooit meer optutten in thema. Nooit meer dansen met de meiden van je klas. En niet meer op de foto met je beste vrienden en vriendinnnen tijdens de disco. Allemaal kleine hoogte punten die hier bij de achooldisco horen. Natuurlijk zijn er op de middelbare school straks ook feesten maar die zullen waarschijnlijk heel anders zijn dan deze.

Schoolreisje

Het laatste schoolreisje heeft ze in groep 7 als gehad. Bij ons op school gaat groep 8 in principe niet meer mij tenzij het een bijzonder jaar is, lustrum. Daar tegenover staat kamp en op de dag van het schoolreisje heeft groep 8 brugpieperdag. Een dag georganiseerd door de ouders van groep 8 om de kinderen op ludieke wijze kennis te laten maken met het voorgezet onderwijs. Denk aan fietsen in de regen, banden plakken, zware tassen sjouwen enzovoorts. Straks oo de middelbare zal ze nog wel excursies hebben maar een echt schoolreisje zat er bij ons niet meer in op de middelbare school. En ik verwacht het dus ook niet meer.

Vieringen

A en Q gaan naar een school met een geloofsachtergrond. Dat betekent dus dat kerst en Pasen gevierd worden. Dat kan in de kerk, in de klas of met de hele school zijn. Dat ligt aan de oudervereniging en de leerkrachten die het organiseren. Ook hier hebben we inmiddels al een aantal viering voor de laatste keer gehad. Kerst is achter de rug en Pasen komt rap dichterbij. Weer iets wat nooit meer terug komt want haar volgende school heeft geen gelovige achtergrond dus deze vieringen zijn echt de laatste.

Sinterklaas

Alhoewel het grote geheim al een aantal jaren bekend is werden er nog steeds surprises gemaakt in de klas en kwam de goede man met zijn vrienden naar de klas. Het bleef een tijd met spanning en sensatie. Nu gaat ze naar de middelbare school. Misschien doen ze een spelletje of een kleinigheidje door middel van een lootje? Maar de grootste spanning zal ze niet meer meekrijgen. Er zijn geen gelovige kinderen meer op de middelbare school (neem ik aan) dus er zal weinig aandacht besteed worden aan het in het land komen en zijn van de goede Sint.

laatste keer

10-minuten gesprek

Voor A heb ik ook mijn laatste 10-minuten gesprek gehad. Dit was het gesprek waar ze haar voorlopige advies kreeg en wat later omgezet werd naar het definitieve advies. Ze heeft wel een tussenrapport gekregen maar omdat er geen verandering in het advies is hoeven niet op gesprek meer te komen.

Nog komend

Niet alle laatste keren zijn al geweest. Dat kan ook niet want ze moeten nog vier maanden naar school. Toch is er niet zo veel meer over. Er komt nog een paasviering en een sportdag maar dan houden de bijzondere dagen wel een beetje op.

De laatste dag

Het duurt nog heel even maar het definitief dichttrekken van de basisschool deur komt er echt aan. Nog maar vier maanden en dan is het zomervakantie. Een afsluiting van haar basisschoolperiode en de start van haar middelbareschooltijd. Hopelijk word die net zo leuk al de periode op de basisschool.

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 29 Mar 2017

Dat is vaak toch wel even slikken, die laatste keer de deur achter je dicht trekken van de basisschool. Ook als moeder!

Hanneke
Door

Hanneke

op 29 Mar 2017

Dat denk ik ook. Ik vond de eerste dag heftig maar die laatste lijkt mij ook zeer emotioneel.

Reactie plaatsen