21 juni 2017 
in School
2 min. leestijd

De volgende stap naar de middelbare school

Vorige keer vertelde ik over het kennismakingsgesprek en het sociale contract dat ze mee kreeg. Inmiddels is het contract getekend en het gesprek iets uit een ver verleden. Maar er is wel het een en ander gebeurd in de tussentijd. 

Niveau

We kregen namelijk de uitslag van de CITO eindtoets binnen. Wij hoopte dat ze gewoon lekker HAVO zou scoren. Omdat ze best heel lang daar iets onder bleef hangen was dat best even spannend. Maar ze heeft dubbel en dwars bewezen dat ze die HAVO meer dan waard is want ze scoorde 3 puntjes onder VWO. Een reden om samen met de juf en de middelbare school in overleg te gaan over het aanpassen van het niveau. Na advies ingewonnen te hebben bij haar toekomstige school heeft de juf besloten het niveau aan te passen. De motivatie vanuit de school is dat er een hele duidelijke zichtbare groei is die sinds een jaar is ingezet. Er is dus veel potentie en een enorme wilskracht. Het aanpassen van het niveau heeft niet directe gevolgen. Wel is het zo, aldus de middelbare school, dat kinderen met een HAVO/VWO-niveau iets sneller uitgedaagd zullen worden en hierdoor dus eigenlijk meer kansen krijgen.
Zelfde klas, meer uitdaging

A gaat dus gewoon naar dezelfde school, naar dezelfde klas maar dan met net iets meer opties om VWO te gaan doen. Maar dan zal ze wel haar best moeten doen. Op de school hebben ze twee brugjaren dus ze heeft twee haar de tijd om al haar vakken op VWO-niveau te brengen. En lukt dat niet dan doet ze lekker de HAVO, ook prachtig.

kennismaking middelbare school

Klassenindeling

Verder kwam de brief met de klassenindeling of eigenlijk kwam die dus niet. Terwijl de appjes van vriendinnen binnenstroomden met de in welke klas ze kwamen viel er bij ons maar geen brief op de mat. En dat was natuurlijk op een zaterdag dus duurde het wachten wel extra lang. Alhoewel A er best luchtig overdeed merkte wij wel dat het toch spannend was voor haar. En wachten duurt dan ook best lang. Maandag heeft manlief gebeld met de school en hoorde wij mondeling dat ze bij haar beste vriendin in de klas komt en bij een ander meisje dat ze in elk geval kent vanuit groep 8. De school was zo vriendelijk om de brief nog even per mail naar ons toe te zenden omdat er ook informatie in stond over de kennismakingsdagen voor de kinderen en voor die van de ouders. De brief kwam later, op dinsdag pas.

Kennismaking met de klas

En nu kijken we uit naar het volgende stapje. Kennismaken met de klas en de mentor, nog dit schooljaar. Met daarmee ook informatie over de boeken, op welke dag ze verwacht worden in het nieuwe schooljaar, het nemen van een pasfoto voor op de leerlingenpas en waarschijnlijk nog veel meer.

Kennismaking met de mentor

Ook wij als ouders hebben een kennismaking. Wij mogen een avond anderhalf uur kennismaken met de andere ouders en de mentor van de klas. Maar ook wij krijgen heel veel informatie te verwerken. Zo is er onder andere informatie over de laptops waar de hele school mee werkt en die we kunnen huren.

Allemaal best spannend dus. Ik ben dan ook blij dat manlief lekker mee gaat naar de ouderinformatieavond.

Worden jullie ook zo grondig voorbereid op de middelbare school?

mamasliefste
Door

mamasliefste

op 21 Jun 2017

Mijn oudste dochter gaat nu naar groep 6, dat vond ik al een shock. De middelbare school duurt dus nog even, maar is zeker weer een hele nieuwe fase

Hanneke
Door

Hanneke

op 21 Jun 2017

En het is zo snel gebeurd! Blijf goed opletten want voor je het weet.......

mckleuver
Door

mckleuver

op 21 Jun 2017

Ik moest heel even bedenken over wie het ging. Dat werd later in het artikel voor mij duidelijk. Wel vraag ik mij af wat een sociaal contract is. Daar heb ik nog niet van gehoord. Ik heb geen kennismaking met mijn klas gehad, dat kwam pas toen het schooljaar begon. Erg spannend!

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jun 2017

Dat had ik vroeger ook. Ik vond dat een verschrikking en de hele vakantie spannend. Ik ben blij dat het nu anders gaat voor mijn dochter.

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jun 2017

Oh en in een sociaal contract staat niet meer dan dat het kind zich normaal dient te gedragen, respect te tonen voor andere etc etc

Pink it
Door

Pink it

op 21 Jun 2017

Ohh zo spannend! Wij hebben deze fase "gelukkig" nog niet (dochterlief zit in groep 5) x

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jun 2017

Groep gaat al hard genoeg. Nog even en dan weet je precies hoe spannend het is ?

Amy
Door

Amy

op 21 Jun 2017

De middelbare school is gelijk een hele aanpassing dus goed dat de school zoveel voorbereidingen treft!

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jun 2017

Ik ben er ook erg blij. Toen ik zelf ging was dat nog anders en de hele vakantie superspannend.

luxelifelovercom
Door

luxelifelovercom

op 21 Jun 2017

Oe wat spannend zeg, ik weet nog wel mijn eerste dag. Ik was heel de avond ervoor bezig met kleren zoeken, want ja wat moet je aan? 100 keer heb ik gekeken of ik wel alle boeken mee had. Ik sliep amper en was heel zenuwachtig, want ja wat zullen al die nieuwe mensen van je vinden? En zullen de grote kinderen gemeen zijn zoals in films? Ik vond het echt zo eng. Gelukkig viel het mee en werden brugklassers helemaal niet gepest.

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jun 2017

Dat laatste, gepeste bruggers, moeten we jog even afwachten natuurlijk. Maar wat we horen van mensen die nu in de brugklas zitten is het een erg fijne school. Dus we gaan van het beste uit.

luxelifelovercom
Door

luxelifelovercom

op 22 Jun 2017

Ja inderdaad, het komt vast wel goed!

Melanie
Door

Melanie

op 22 Jun 2017

Ik schreef over de middelbare school ook een paar berichten. Mijn zoon gast dit jaar ook naar de middelbare school. Hij heeft twee jaar lang VWO en dit jaar havo/VWO op zijn cito toets. Hij kwam op de cito 1 punt te kort voor VWO. Toch geeft de school hem niet hoger dan Havo advies. Ik baal dat hij niet net als jouw kind havo/vwo mag proberen. Ik hoop dat mijn zoon zich niet gaat vervelen. Dat doet hij namelijk zijn hele basisschool tijd al. En bij vervelen komt vervelend doen en nergens meer geïnteresseerd in zijn. Helaas ziet de school het niet. Ik hou mijn hart vast voor de middelbare. Gelukkig gaat hij extra scheikunde en natuurkunde les volgen. Dat zal hem hopelijk uitdagen.

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jun 2017

Ik hoop dat hij toch goed terecht komt. Hier in de omgeving kan je voor de meeste scholen toch hoger uitkomen dan je advies. Als hij zijn best doet komt het vast wel goed.

Astrid
Door

Astrid

op 22 Jun 2017

Gelukkig nog lang niet iemand naar de middelbare school. De oudste gaat naar groep vier, dat vind ik voorlopig hard genoeg gaan voor onze zes jarige knul :-o

Hanneke
Door

Hanneke

op 22 Jun 2017

Haha, ja beetje rustig aan. Het gaat allemaal al zo onwijs snel

Cassandra | Momambition.nl
Door

Cassandra | Momambition.nl

op 23 Jun 2017

Ik vind het al spannend genoeg dat die van mij volgend jaar naar school moet, laat staan de middelbare school haha

Hanneke
Door

Hanneke

op 23 Jun 2017

Alles op zijn tijd. Ze is wel echt aan toe, misschien wel meer dan ik. Net zoals toen ze naar de basisschool ging eigenlijk. Toen was zij er ook meer aan toe dan ik.

Kennis maken met de klas – Mama's met thee
Door

Kennis maken met de klas – Mama's met thee

op 06 Jul 2017

[…] een middag naar de school toe om alvast kennis te maken met de klas. Inmiddels weten we via de brief in welke klas ze zit en dat ze een van haar beste vriendinnen bij haar […]

Pim
Door

Pim

op 28 May 2018

Hartstikke spannend zo'n stap in het leven van een kind. Het is zo belangrijk betrokken te zijn in de schoolkeuze en plaatsing in het niveau. Leraren geven een kind graag het voordeel van de twijfel als ze merken dat de ouders betrokken zijn.

Hanneke
Door

Hanneke

op 31 May 2018

Is dat zo? Oke dat wist ik niet. Weet je ook wat daar de motivatie verder achter is? Of is dat omdat er meer controle is bij betrokken ouders?

Reactie plaatsen