Kinderen
Hanneke Koper-de Leur
Kinderen
03/22/2016
1 min
2

Middelbare school keuze 2

03/22/2016
1 min
2

Het is even geleden dat wij ons onderdompelden in het kiezen van een middelbare school. Ondertussen hebben we de open dagen al even achter de rug. We hebben de sfeer gesnoven, de afstanden gefietst om de bereikbaarheid te ervaren, heel veel informatie tot ons genomen en folders verzameld. En nu?

Informatie

Het is een enorme hoeveelheid informatie die op je afkomt. Verschillende vormen van onderwijs, tweetalig, dalton, science of gewoon normaal zonder toeters en bellen. De folders heb ik nu al drie keer doorgebladerd en ik kreeg sterk de neiging om zelf maar een vergelijking op papier te gaan zetten  om meer overzicht te krijgen in de de verschillende keuzes op de verschillende scholen. En toen vond ik www.scholenopdekaart.nl. Een website die precies dat doet! Op een overzichtelijke wijze de scholen met elkaar vergelijken.

Op de website kan je op postcode zoeken naar de scholen die in je omgeving liggen en die toevoegen aan je vergelijking. Ik koos voor de drie scholen die wij ook bezochten op de open dagen.

image1 (10)

De scholen kan je op verschillende punten naast elkaar leggen.

Algemeen

Hoever zijn ze weg van jouw huis en waar liggen ze op de kaart.
Wat zegt de school van zichzelf. Welke kernwoorden gebruiken ze omzichzelf te beschrijven zoals, ontwikkeling, toptalent, warm of uniek.
Ook de open dagen zijn hier overzichtelijk terug te vinden.

Schoolsamenstelling

Hoeveel leerlingen heeft de school in totaal.
Welke stromingen (vmbo, havo, vwo, etc) biedt de school aan.
Welk profiel (vakkenpakket) wordt het meest gekozen.

Resultaten

Wat zijn de slagingspercentages, per stroming.
Gemiddelde examencijfers, per stroming.
Stromen veel leerlingen intern door en hoe is de doorstroom naar vervolgonderwijs.

Waarderingen

Ook kan je kijken naar cijfers die door de leerlingen en ouders gegeven worden aan veiligheid en tevredenheid.

Een superhandige vergelijkingssite voor scholen dus.

Basisschool

Handig om te weten voor de papa’s en mama’s die nog lang geen middelbare school hoeven te kiezen maar wel voor de keuze van een basisschool staan, je kan dezelfde site ook gebruiken voor het vergelijken van een basisschool. Hier worden wel andere dingen vergeleken.

Een ding wil ik nog wel vermelden. De scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen van de gegevens. Hierdoor kan het zijn dan sommige gegevens niet bekend zijn of niet zijn doorgegeven. Ook kan het zijn dat sommige scholen helemaal geen gegevens verstrekken aan de website.

Reacties
Categorieën