21 januari 2016 
2 min. leestijd

Middelbare school keuze

A zit in groep 7 dus wij moeten ons gaan oriënteren op middelbare scholen. Waar de basisschool volledig de keuze was van mij en mijn man is de keuze van de middelbare school aan veel meer factoren onderhevig. Ik heb er nu al slapeloze nachten van en maak mij ernstige zorgen. Waarom? Nou dat zal ik je vertellen…….
Om te beginnen is het handig om te weten wat A wil worden, aangezien dat de keuze van je school behoorlijk kan beinvloeden.

Beroepskeuze

A wil dierenarts, dansjuf of basisschooljuf worden. Drie dingen die als enige raakvlak hebben dat het praktijkberoepen zijn. Actief bezig zijn is dus iets wat mijn meisje aantrekt. Verder zijn de richtingen totaal verschillend.

Niveau

Een ander punt om rekening mee te houden is natuurlijk welk niveau ze aan kan. Dit weten we niet. De school geeft pas een advies in groep 8, lekker handig want die zelfde school stimuleert ons wel om te gaan kijken naar scholen. Maar of ik naar een praktijkschool of atheneum moet gaan kijken dat laten ze je voor het gemak dan niet weten.

Keuze mogelijkheden in de omgeving

Hier in de omgeving is alles in de buurt. Er is een praktijkschool, een vmbo-school en drie scholen die MAVO-VWO bieden. Maar die laatste drie hebben allemaal hun eigen specialiteiten. Zo kan je bij de één extra handvaardigheid volgen, heeft de andere een sportklas, de volgende twee-talig onderwijs en is een van die drie ook nog gespecialiseerd in dalton-onderwijs. De keuze is reuze! Hoe makkelijk hadden mijn ouders het dan met 1 school in het dorp die alle vormen van onderwijs bood!
En dan heb ik het nog niet gehad over de omliggende omgeving. Ook hier zijn verschillende scholen maar omdat ik een half uur fietsen heen en terug zonde van de tijd vind, tijd die ze ook anders kan gebruiken, laten we die buiten beschouwing.

middelbare schoolkeuze

Keuze van andere

Als ik aan ouders, in mijn omgeving, vraag wat de uiteindelijk doorslag voor hun gegeven heeft dan lijkt bij het merendeel de sfeer en hoe het kind zich voelde, tijdens de oriëntatie op de school, de doorslag te geven. Logisch natuurlijk want het kind moet zich goed en prettig voelen. Ze zitten er tenslotte vier tot zes jaar aan vast.

Ook is de richting waarin ze willen van belang. Kinderen die sportmeester willen worden kiezen voor de school met de sportklas. Houdt het kind van knutselen en werken met de handen is extra handvaardigheid natuurlijk een pluspunt voor het kind.

Negatieve verhalen

Helaas kreeg ik tijdens mijn vragen aan de ouders soms ook negatieve dingen over de scholen te horen. Alhoewel ik moet zeggen dat de meeste ouders vonden dat de scholen de problemen adequaat oploste. Toch houd ik mijn hart vast. Kinderen die andere kinderen bedreigen, op verschillende wijzes en niet noodzakelijk uit de eigen klas maar soms wild vreemden. Kinderen die van school worden gestuurd voor het bezit van wapens (steek en/of vuurwapens).

1000 vragen

Hoe weet ik zeker dat dit de juiste keuze is? En stel dat haar beroepskeuze verandert, zit ze dan niet op de verkeerde school? Stel ik haar straks ongewild bloot aan gevaar als ze op de verkeerde school komt of is dit op alle scholen aan de orde? (Dat laatste hoop ik toch echt niet want dan slaap ik waarschijnlijk nooit meer!) Laat ik mijn keuze beïnvloeden door negatieve verhalen van andere mensen?

Zitten jullie kinderen al op de middelbare school en hoe hebben jullie de keuze gemaakt?

KidzBlozzy
Door

KidzBlozzy

op 21 Jan 2016

Wij zitten nu in hetzelfde schuitje. Emma zit ook in groep 7 en is er heel stellig in. Ze wil met dieren gaan werken. Dat kan hier in de buurt maar op 1 school en die school ligt in Twello, zo'n half uur fietsen. Ze wil niet eens naar andere scholen gaan kijken. Toch gaan we ook naar twee scholen in Apeldoorn kijken. Twello is Vmbo en de twee andere scholen vmbo-vwo. Ik vind het lastig, maar ik denk dat je toch voor de school moet kiezen waar je je goed bij voelt en niet teveel moet kijken naar de uitzonderingen. Die zijn op elke school wel te vinden.

Hanneke
Door

Hanneke

op 21 Jan 2016

We sluiten nog niks uit inderdaad. Eerst maar eens rondlopen en sfeer snuiven. We hebben nog een jaar!

Middelbare school keuze 2 – Mama's met thee
Door

Middelbare school keuze 2 – Mama's met thee

op 22 Mar 2016

[…] is even geleden dat wij ons onderdompelde in het kiezen van een middelbare school. Ondertussen hebben we de open dagen al even achter de rug. We hebben de sfeer gesnoven, de […]

Reactie plaatsen