20 februari 2018 
in School
4 min. leestijd

Voorlopige schoolkeuze groep 7

Zoals ik al aangaf in Zoektocht naar een nieuwe school is begonnen hebben we ons afgelopen maand een aantal avonden en dagen bezig gehouden met de oriëntatie op een middelbare school. Na een eerste orientatie, die stiekem al veel langer duurt, hebben we de keuze nu beperkt tot 2 scholen.

Keuzestress

Volgens mij is de zoektocht naar de juiste middelbare school er ook een om kennis te maken met het fenomeen keuzestress. Hoeveel scholen die in aanmerking komen zijn er bij jullie in de buurt? Hier echt meer dan genoeg. Afhankelijk van hoe groot je het zoekgebied maakt natuurlijk. Maar ook op fietsafstand zijn er veel scholen. En zoals een van de directeuren al zei. Alle scholen hier in de buurt zijn goed. Dus kijk welke school past er bij jou en bij je kind.
Dat betekent feitelijk dat er geen enkele school afvalt. Keuzestress gegarandeerd.

Eerste selectie

Voor we besloten welke open dagen en informatieavonden we eventueel zouden gaan bezoeken hadden we al een eerste selectie gemaakt. Een hele simpele. Pak de kaart, pak een passer en trek een cirkel op de afstand die je maximaal wilt fietsen. Beetje flauw, maar de scholen die verder weg liggen, hebben we op deze manier eigenlijk geschrapt. Natuurlijk hebben we wel even gekeken naar het aanbod van die scholen. Maar hun specialisaties waren niet direct dingen waar A heel warm voor liep. Dus prima om ze af te strepen.
Daarnaast hebben we ook nog een aantal scholen afgestreept die in een regio Midden vallen. Onze vakantieregio is regio Noord, en aangezien T nog wel 6 jaar op de basisschool blijft, is dezelfde regio toch best een beetje praktisch. Dus in goed overleg vielen ook deze scholen af.Voorlopige schoolkeuze groep 7

Wat blijft er over?

Eigenlijk bleven er toen 2 scholen over. Toevallig de 2 scholen die altijd al, al jaren, bovenaan het lijstje staan.
Of zou het geen toeval zijn ;).
De ene school is dus onze oude middelbare school, hier in het dorp. En de andere school is de school waar nicht A dit jaar ook begonnen is als brugklasser.  En waar neef Q inmiddels heeft besloten ook zijn schoolcarrière na groep 8 te gaan voortzetten. Van beide scholen hebben we de open dag mogen bezoeken.

Open dagen

Op de open dagen doet een school natuurlijk zijn uiterste best om goed voor de dag te komen. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd en op beide scholen, kregen ze een tas met informatie en leuke hebbedingetjes mee naar huis.Voorlopige schoolkeuze groep 7
Op de open dag van de school van A, kregen we samen met neef Q een rondleiding van A. Dat maakte het natuurlijk extra leuk. We waren hier ook al naar de informatieavond geweest. En A was heel enthousiast geworden van deze avond. Samen met haar neef en nicht moesten op deze school ook alle vakken bezocht worden. Kortom we waren de volledige tijd wel zoet.
De kleinschaligheid van de school, de rust die het gebouw uitstraalt en de vorm van onderwijs, Dalton, zijn zeker enorme pluspunten na het bezoeken van deze open dag.
Een nadeel kan zijn dat ze hiervoor het verst moet fietsen, door de polder, dus altijd wind en regen tegen.

De andere school die ik samen met haar bezocht was dus onze oude middelbare school. Een grotere school. Veel groter. 3 gebouwen, wij hebben ons voornamelijk gericht op het Havo/VWO gebouw, omdat dit vermoedelijk de kant is die A op zal gaan. Dat is direct ook het deel waar wij vroeger naar school zijn geweest. Of het nu kwam van de spanning of omdat ze gewoon een virus had opgelopen, we zullen het nooit weten, maar A had enorme buikpijn. We hebben nog steeds wel heel veel vakken en lokalen bezocht. Maar A wilde eigenlijk nergens iets doen. Hebben ze daar zo hun best voor gedaan ;)
Eigenlijk kwam dat nog best goed uit, want ondanks dat hebben we bijna 3 uur doorgebracht op deze school. Want natuurlijk moest er ook nog een bliksembezoek aan de andere gebouwen gebracht worden, ook al kom je daar waarschijnlijk niet terecht, maar het is fijn om die wel gezien te hebben, zeker nu je de kans hebt.

Keuze maken

Na het bezoeken van beide open dagen zijn we blij dat we de keuze nog niet hoeven maken. Hoewel A nu een voorkeur heeft voor de eerst genoemde school, wil ze graag nog wat meer zien van de andere school. Door de buikpijn heeft ze het, niet genoeg ervaren.
Gelukkig heeft ze volgend jaar in groep 8 nog kansen genoeg. Beide scholen organiseren voor groep 8 nog extra dagen om beter kennis te maken met de school. Lesjesmiddagen, tweedaagses en natuurlijk nog de nodige informatie avonden en nog een keer de open dag.
In elk geval is het wel duidelijk dat de keuze op dit moment beperkt lijkt te blijven tot deze 2 scholen. En dat is in elk geval minder keuzestress….

Reactie plaatsen