10 mei 2017 
in School
2 min. leestijd

Kennismakingsgesprek middelbare school

Na het oriënteren, beslissen en uiteindelijk inschrijven is het nu tijd voor de volgende stap. We hebben de bevestiging van inschrijving binnen en de school wil graag kennismaken met hun nieuwe leerlingen. Dus kregen we niet alleen de bevestiging van inschrijving per post thuis gestuurd maar in dezelfde brief zat een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek.

Samen of alleen?

In de brief werd het ons alleen niet helemaal duidelijk of het gesprek voor ouders en leerling was of alleen voor de leerling. De brief was aan leerling en verzorgers gericht en uit de tekst konden we het niet halen. Dus we besloten dat ik dan mee zou gaan en dat we wel zouden zien of ze alleen of wij samen moesten verschijnen. In het ergste geval zou ik op haar moeten wachten.

Een dag voor het gesprek was A druk aan het appen met haar vriendinnen en al snel kwam ze met de mededeling dat ze samen met haar vriendin naar het gesprek ging. Volgens vriendin was het niet nodig dat ik mee ging. Ehm, oh!?

Naar aanleiding hiervan besloot ik her en der om mij heen wat navraag te gaan doen bij ouders die al een zoon of dochter op die school hadden zitten. En unaniem kwam het antwoord dat het gesprek met alleen het kind was.

Alleen

Dus A vertrok samen met haar vriendin, alleen, naar de middelbare school voor het kennismakingsgesprek.

In de brief stonden een aantal punten die ze wilde bespreken dus die hadden wij thuis al even doorgesproken. Leek ons beter dan er daar pas over na te gaan denken. Enigszins voorbereid op het gesprek was ze dus wel.

kennismaking middelbare school

A was bij terugkomst er enthousiast over het gesprek. Ze had het gesprek met een lieve mevrouw en het was een leuk gesprek geweest. Ze had kunnen vertellen over haar hobbies, dansen, make-up en gamen, ze had het over haar vriendinnen gehad en waarom ze graag bij vriendin E in de klas zou willen komen en nog veel meer.

Sociaal contract

Na het gesprek kreeg ze een brief mee. Een leerling-ouder-schoolcontract. Zowel wij, A en de school ondertekenen dit zodat iedereen van elkaar weet dat we op de hoogte zijn van de regels binnen school. Ik heb het vluchtig even doorgelezen en eigenlijk staat er niks vreemds in. Het betreft de doodnormale dingen zoals elkaar met respect behandelen. Met de kennismakingsdag in juni neemt ze de ondertekende brief mee en dan ondertekent haar mentor hem ook.  Er gaat een exemplaar in haar dossier en wij krijgen er een mee terug naar huis. Kunnen we later in elk geval niet zeggen dat we niet op de hoogte waren.

En nu wachten we de volgende brief af. Die komt ongeveer half juni en zal ons gaan vertellen in welke klas ze komt, en dus of ze bij haar vriendin zit.

Best wel spannend allemaal!

Rob Alberts
Door

Rob Alberts

op 10 May 2017

Tegenwoordig wordt er gelukkig meer aandacht besteed aan het kennismaken.Vriendelijke groet,

Hanneke
Door

Hanneke

op 11 May 2017

Gelukkig wel. Dat neemt denk ik een heleboel stress weg bij de kinderen.

Reactie plaatsen