Vroeger als kind hadden we een kinderbijbel thuis. Of eigenlijk 2. Een met het Oude Testament (OT) en een met het Nieuwe Testament (NT). Die namen we vaak mee naar de kerk. Om de tijd te doden. Als kind vonden we met name de Preek, of de overweging zoals het bij ons in de kerk genoemd werd. De kinderbijbel was dan aangenaam vermaak. Ik heb nog wel eens geprobeerd om deze bijbels weer op te sporen, maar in de loop der jaren zijn ze wel zoekgeraakt, of misschien weggegooid. En misschien ook niet erg, wellicht hadden de teksten nu wel wat gedateerd geweest.
Wel of niet geloven
Ik denk dat iedereen wel een periode heeft waarin hij/zij zich afvraagt of er meer is, of misschien of wat je altijd is bijgebracht, of dat wel echt is. Zo zijn wij beiden opgevoed met de gedachte dat er een god is. En gingen we naar de kerk. Vanaf de puberteit gingen we ook doordat sporten en kerk niet altijd samen ging, maar ook omdat onze gedachtes over het geloof misschien wel een andere kant opgingen.
Er is zeker wel meer tussen hemel en aarde om in te geloven, dat bewijzen alle verschillende godsdiensten en met name hun overeenkomsten zeker. Maar hoe je dat wil noemen. Of misschien helemaal niet wil noemen, dat is natuurlijk ook allemaal prima. Zo heeft R het geloof helemaal niet mee gekregen vanuit huis en kom ik nu eigenlijk alleen met Kerst en Pasen nog wel in de kerk.
Opvoeden met geloof
Dat betekent dat onze kinderen ook niet echt gelovig opgevoed worden. En toevallig kozen we ook niet voor een basisschool met een gelovige achtergrond, omdat ik ook fan ben van de Daltonschool. Dus ook op school krijgen ze niet mee. Toch vind ik het belangrijk dat ze iets mee krijgen van elk geloof. Nu kan ik niet over elk geloof veel vertellen, simpelweg omdat ik er ook niet genoeg van weet. Maar ik kan ze wel meegeven wat ik weet. Zo neem ik ze regelmatig mee naar de kerk met kerst. En als het kan ook met Pasen. En thuis hebben we het wel over verhalen uit de bijbel. Dat blijft vooral geconcentreerd rondom de feestdagen. Ook omdat ik zelf niet alle verhalen heel goed ken. En dan ken ik de verhalen uit het OT net iets beter, dacht ik. Tot ik de Bijbel op rijm van Marianne Busser en Ron Schroder onder ogen kreeg.
OT en NT?
Wat is ook al weer het verschil tussen het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Het oude Testament komt in meerdere geloven terug. Het ontstaan van de aarde (Genesis), de uittocht uit Egypte waarbij we de samenhang met het Joodse Paasfeest zien (Exodus).
In het Nieuwe Testament (NT) vinden we met name de verhalen over het leven van Jezus, verteld en later opgeschreven door zijn discipelen.
NT op rijm
Nu mocht ik dus een exemplaar van het Nieuwe Testament in Rijm ontvangen. Zoals de trouwe volgers wellicht wel weten ben ik al jaren fan van de boeken van Marianne Busser en Ron Schröder. Hun rijm is zo goed, dat ik zelfs rijm leuk begon te vinden. Het leest altijd lekker voor, het klopt altijd. Het maakt niet uit over welk onderwerp. Vandaar dat ik dan ook direct enthousiast werd over dit boek. En dan had ik de inhoud nog niet eens gezien.
Ik denk bij het NT altijd direct aan het kerstverhaal en de verhalen rondom Pasen. Die ken ik zelf het beste. Maar welke verhalen zijn er nog meer blijven hangen? Zelf dacht ik dus eigenlijk heel erg weinig. Want als er hier af en toe een vraag wordt gesteld, dan blijft het antwoord dat ik geef meestal heel vaag. Het verhaal van de broden en de vissen weet ik dan nog wel. Maar hoe kwam Jezus ook al weer aan zijn volgelingen, en er was een verhaal over het dopen met Johannes de Doper, en verhalen over de tempel, maar verder dan de bekende klok en de klepel bracht het mij niet meer. Tenminste dat dacht ik. Want wat je in je kindertijd leert, blijft best goed hangen, merkte ik toen we het boek gingen lezen. Het NT bevat naast de meeste bekende verhalen en feestdagen ook veel andere verhalen over het leven en de belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus.
Wat vinden wij van het boek?
Toen ik het boek opende was ik meer dan aangenaam verrast. Wel 40 verhalen staan er in het boek. En ik ken ze dus bijna allemaal. Toch iets blijven hangen van de opvoeding van vroeger en daarnaast dus ook een goede keuze voor de meeste bekende verhalen. Het kerstverhaal en het Paasverhaal in de verschillende delen, allemaal netjes hun eigen verhaal. Zoals de reis naar Bethlehem, de herders en de komst van de 3 Koningen.
Dan volgen natuurlijk de doop van Jezus en het kiezen van zijn leerlingen.
Het indrukwekkende verhaal van het delen van de broden en vissen,
Lazarus, Bartimeüs. Ze komen allemaal voorbij. En we eindigen het boek met Hemelvaart en Pinksteren. Een heel compleet boek dus, waarmee je het leven van Jezus op een fijn leesbare manier met je kinderen kunt delen. En ik ook eindelijk zelf de verhalen weer even kan opfrissen op een manier die ik leuk vind. Door middel van kinderboeken.
En doordat het boek op rijm is en geschreven voor de allerjongste kinderen onder ons, is het ook nog eens heel toegankelijk als je eigenlijk nog heel weinig weet van de Bijbel. Dat maakt het eigenlijk geschikt voor alle leeftijden. Ook voor A en voor T is dit een mooie kennismaking met de bijbel. Heel toegankelijk geschreven en leest door de rijm ook lekker weg. Voor A zijn de verhalen wel wat simpel weergegeven inmiddels, maar nog steeds geeft het ook voor haar, met geringe bijbelkennis, nog steeds een goede indruk van de verhalen.
Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Titel: Het Nieuwe Testament, Bijbel voor kinderen,
Auteur: Marianne Busser en Ron Schröder,
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf,
Prijs: € 15,99,
Aantal pagina’s: 103,
ISBN 978 90 00 37189 1
Waar te koop?
Je koopt dit geweldige boek natuurlijk bij Bol en de boekhandel.
NB. Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Op social media zijn deze artikelen te herkennen aan #mmtad. De link naar het boek is een affiliate link, je helpt mij om de kosten van de website te betalen als je via deze link besteld. Dat kost jou niets extra’s