09 januari 2023 
2 min. leestijd

Dochter van de onderwereld

Kinderen groeien langzaam allemaal de kinderboeken weer uit, maar ik blijf ze gewoon lezen, maar het is ook een mooi moment om nieuwe boeken te ontdekken. De nieuwe literatuur boeken natuurlijk, maar daar zijn we geen fan van. Gewoon niet ons genre zeg maar.  Wel leuk zijn boeken die je wellicht kent als YA (Young Adult). Boeken met name geschreven voor de jong volwassene vanaf 13 jaar. Een jongere in de hoofdrol, makkelijk geschreven waardoor het lezen ook echt ontspanning is, in tegenstelling tot sommige literatuur boeken. 

Zo kreeg ik onlangs een YA boek doorgestuurd van een voor mij onbekende Nederlandse schrijver. Theo-Henk Streng. Zijn korte samenvatting sprak me aan net als de titel: Dochter van de onderwereld. Dat belooft een spannend boek te zijn.

Dochter van de onderwereld

Het duurt even voor ik aan het boek kan beginnen. De drukte aan het einde van het jaar weerhoudt mij van veel lezen. Maar als ik dan eindelijk met mijn telefoon ga zitten voor dit boek is het eigenlijk zo uit.

Dochter van de onderwereld

Het boek vertelt het verhaal van Nikki. De vader van Nikki is een grote in de onderwereld, of eigenlijk was. Want op het moment dat wij Nikki leren kennen, wordt haar vader vermoord. Juist op deze dag vonden klasgenoten het weer fijn om allerlei verhalen over Jaap Verdonk, de grote drugscrimineel te vertellen. Nikki weet zelf ook wel dat deze verhalen waar zijn, maar het is toch haar vader.

Nikki raakt na de begrafenis zelf betrokken bij allerlei zaken uit de onderwereld. Zo neemt een van haar vaders "zakenpartners" contact met haar op over de praktijken van haar vaders compagnon. Is haar moeder ook nog bij van alles betrokken dat moet worden "afgerond".

Ondertussen heeft zij veel steun aan Jim. Hij weet ook de computer van haar vaders compagnon te kraken om een lijst met belastende informatie over allerlei corrupte agenten, rechercheurs en rechters bloot te leggen.

Alleen dan neemt het boek een verrassende wending. Plotseling is haar moeder in gevaar en Nikki kan haar niet bereiken. En wat heeft dat te maken met de moord op haar vader? Niet veel later staan ze oog in oog met de verrassende dader......

Wat vond ik van het boek?

Zoals een YA boek moet zijn, leest het lekker weg. Het is gemakkelijk geschreven en op het feit na dat Nikki rookt, kun je je (zelfs als volwassene) goed in haar verplaatsen. Het verhaal neemt een verrassende wending, dat is ook fijn, want als je de afloop al van te voren kunt voorspellen, vind ik dat minder leuk. Bij dit boek had ik echt een, OH, zot het zo moment. En toen ik het begin nog eens terug las, vielen me wel een aantal dingen op, waarmee het verhaal chronologisch ook helemaal klopt. Je kunt dan bijna het tijdstip van de moord zelf aangeven., maar dat is achteraf. Goed geschreven dus.


Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5] 

Titel: Dochter van de onderwereld

Auteur: Theo-Henk Streng

Uitgeverij: H!P

Prijs: € 3,99 (ebook)

Aantal pagina's: 126

ISBN: 9789493266933

Reactie plaatsen