17 februari 2023 
3 min. leestijd

9/11

Iedereen van een zekere leeftijd, ja we worden nu echt oud, weet het nog. Waar je was, wat je deed op het moment dat er vliegtuigen het World Trade Center invlogen op 11 september. Elk jaar is het dan ook weer op het nieuws en elk jaar kijk ik of er nog een documentaire over uitgezonden wordt. Dat was in de beginjaren zeker zo, maar nu het verder weg raakt, wordt het meer iets uit de geschiedenis boeken.

Zo ook voor de kinderen in mijn groep 8 en mijn eigen kinderen. Ik merkte in toen we het er in de klas over hadden, dat de kinderen (11 jaar gemiddeld) geen idee hadden van de impact. Alleen wat ze hadden gezien op het jeugdjournaal en op school en van hun ouders. Want hun ouders weten nog precies......

Alan Gratz

Precies hier om schreef Alan Gratz het boek 9/11. Het heeft lange tijd geduurd voor hij dit verhaal kon schrijven. Te aangrijpend. Ik kan dat best begrijpen.  Ik heb al eerder geprobeerd om in de bieb een boek van Alan Gratz te pakken te krijgen. Hij schrijft ook over de Tweede Wereldoorlog en dat is een thema dat op elke basisschool behandeld wordt, en waar vele boeken over te vinden zijn in de (school)bibliotheek. Ik had echter nog nooit een boek van hem gelezen. Maar hierdoor viel een paar weken geleden mijn oog dus wel op dit boek.

En na een paar bladzijden was ik verkocht. Ik kon niet meer stoppen met lezen. Ik wilde weten hoe het afloopt met Brandon (ook als je de geschiedenis dus wel kent en kan voorspellen hoe het afloopt)

9/11

De titel van het boek zegt het al. Het boek speelt zich af op 11 september 2001. Brandon (9 jaar) is geschorst van school en hij gaat daarom een dagje met zijn vader mee naar zijn werk. Zijn vader werkt in het restaurant op de bovenste verdieping van het World Trade Center in New York. Al snel na binnenkomst gaat Brandon als zijn vader het niet ziet weer naar beneden, hij heeft in de winkels iets gezien dat hij moet kopen. Maar in de lift gaat het mis. De lift stopt. Samen met zijn mede liftgebruikers breken er angstige momenten aan. Waarom is de lift stil komen te hangen? Als ze de lift veilig hebben verlaten begint het pas echt. Er is nog geen besef van de omvang van de ramp. Iedereen moet op zijn plek blijven en wachten op de hulpdiensten. Brandon weet zijn vader te bereiken per telefoon, maar komt er al snel achter dat naar boven lopen, al zijn het maar een paar verdiepingen niet gaat lukken. Er zijn complete verdiepingen weg geslagen.

Als ze dan ook nog zien hoe een vliegtuig zich in de andere toren boort, is het duidelijk. Ze gaan naar beneden. En dat is ook nog niet zo makkelijk. Lukt het Brandon en zijn vader om het WTC op tijd te verlaten? Voor de torens instorten?

Na elk hoofdstuk krijgen we een kijkje in het leven van de 13 jarige Reshmina in Afghanistan. Zij woont met haar familie in een dorpje tussen de Taliban en de Amerikaanse soldaten. Waarom die er precies zijn, dat weet zij niet. Ze zijn er al zo lang, maar waarom? En waarom wordt haar broer steeds meer richting de Taliban getrokken?

Dan slaat het noodlot toe en vindt zij een Amerikaanse soldaat Tazz, ze mag hem niet aanraken of helpen, maar hij kan haar wel volgen naar haar huis, waar ze hem helpen. Met grote risico's, want haar broer waarschuwt de Taliban dat er een Amerikaanse soldaat onderdak krijgt in hun dorp. 

9/11 Alan Gratz

Wat vonden wij van het boek?

Zoals ik al zei, dit boek heb ik bijna in 1 adem uitgelezen. Ik kon het echt niet wegleggen. In eerste instantie werd ik vooral gegrepen door het verhaal van Brandon en baalde ik bijna dat er een hoofdstuk van Reshmina kwam. Naarmate die laatste verhaallijn vorderde veranderde dat. Het heden in Afghanistan voor Reshmina en de aanslagen op de Twin Towers in New York hebben heel nauw met elkaar te maken in het boek. En de blik dit Alan Gratz ons geeft op de werkelijkheid van Reshmina is verfrissend. Wat mij betreft een blik waarmee we vaker naar de wereld zouden moeten kijken.

Aan het einde van het boek liepen de tranen wel echt over mijn wangen. De herkenbaarheid en de heftigheid van wat Brandon meemaakt, is zo treffend geschreven. Alsof je er zelf bij bent. Typisch een boek dat als het dan uit is, dat je even helemaal stil valt en nog lang nadenkt over het boek.

Indrukwekkend, heftig en ook heel mooi waren de woorden die ik gebruikte toen ik het aan iemand omschreef een dag later.

Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]

Titel: 9/11

Auteur: Alan Gratz

Uitgeverij: Kluitman

Prijs: € 16,99

Aantal pagina's: 304

ISBN: 9789020654721

Reactie plaatsen