09 maart 2017 
3 min. leestijd

Ik heb een raspuber in huis

Ik weet het zeker, ik heb een 100% puber in mijn huis. Alhoewel de tekenen in het begin nog vrij subtiel waren zijn ze dat nu echt niet meer. Ik kan er niet meer omheen mijn baby van 12 jaar geleden is een puber geworden met alle symptomen die erbij horen.

Het afvalmonster

Om te beginnen vind ik werkelijk overal spullen van mijn puber. Nu was ze nooit zo een opgeruimd typje maar het neemt steeds massalere vormen aan. Ongeacht wat wij ervan zeggen er lijkt een soort afvalmonster in mijn kind te zitten dat overal waar het langskomt iets achter laat. Schoolwerk, blaadjes, haarelastiekjes, klemmen, schoenen, kledingstukken, borden of ander servies en niet te vergeten verpakkingen van etenswarenen. Niet alleen de huiskamer maar ook de badkamer, de hal en de trap zijn vaak slachtoffer van dit rondslinger monster. De eigen kamer laten we voor het gemak maar even buitenbeschouwing want dat is gewoon weg een oorlogsgebied.

Opruimen

Het is vreselijk vervelend om de nietmachine niet in het laatje aan te treffen waar die hoort. Dat is voor iedereen zo. Toch denkt mijn puber dat het apparaat zijn eigen weg weer terug schijnt te kunnen vinden naar die lade nadat het gebruikt is. Dat de werkelijk anders is ontdekken ze pas als hun goede vriend ineens niet meer in het laatje ligt. Wie heeft dat op zijn geweten? Iemand anders heeft hem vast gebruikt! Wat tja aan hen kan het niet liggen toch?

Schuld?

En als je dan toch bezig bent, kan je nog wel even wat andere dingen groep gooien. Nee, die dingen hebben absoluut niks met dit onderwerp te maken maar wie valt daar nou over? Hij heeft dat gedaan en toen niet opgeruimd dus hij zal het nu ook wel gedaan hebben want ik was het niet.
En mocht je door de puber niet in letterlijke bewoordingen de schuld krijgen dan doet de toon je toch vermoeden dat jij degene bent die het fout deed. De intonatie van “Mijn stickie zit niet in mijn jaszak!” doet je onmiddelijk in de verdediging schieten als ouder. Dat je part nog deel aan het verdwijnen van het stickie hebt gehad schijnt in dit geval ook niks uit te maken. Hij was er eerst wel en nu niet meer dus iemand moet het gedaan hebben. Als je na een zoektocht uiteindelijk zelf de zak nakijkt en het stickie bijna meteen tevoorschijnt haalt levert dat je een kwade blik op en boosaardig gemoppeld “Hmm”. Graag gedaan schat!

Discussie

De laatste tijd krijg ik ook zeer regelmatig te horen wat ik heb gezegd maar dan wel even helemaal uit het verband gehaald en binnen een andere context geplaatst. “Ja. maar jij zei….”, gevolgd door prachtige nergens opslaande uitleg. Jep een echte puber.

Vreemde luchtjes

Er komen regelmatig vreemde luchtjes uit de kamer van mijn puber. Ik heb het niet over muffe stinkende zweetluchtjes maar over hele sterke parfumluchten. Flink in de lucht spuiten en er dan doorheen lopen, zo doen ze dat in de film toch ook!

puberOpa en oma

Oef dat is een puntje want dan kan je niet gamen, bellen met je vrienden of ander hangwerk uitvoeren. Ze willen dan ook niet altijd meer mee. Wat gaan we daar doen dan? En moet ik echt mee? Hoor ik steeds vaker in plaats van het vroegere “Leuk!”.

Was

De wasmand is half vol of half leeg? Nou hier niet meer hoor. De wasmand is helemaal leeg tot mijn puber ineens beseft dat al die kleren op die stapel op de grond toch gewassen dienen te worden. Ook als het de stapel schone was is die omgevallen is. Want dat opvouwen is een probleem en met kreukels lopen ook. Dus de wasmand is binnen een minuut uitpuilend vol. En of het wel gisteren gewassen kon zijn want ze willen het nu aan!

Weekeinde

Het weekeinde is voor mij! Niet voor jullie! Ehm? Oh!
Hiermee wordt heel duidelijk aangegeven dat ik dus niets hoef te plannen tenzij in goed overleg. Huiswerk liever niet en weggaan ook niet. Want dan kunnen ze niet uitslapen, niet laat naar bed en al helemaal niet ongelimiteerd achter de tablet, pc of telefoon hangen. Dat ze inmiddels later naar bed willen dan ik zien zij niet als een probleem. Ik wel, gek genoeg.

En weet je wat het ergste is? Nummer twee begint ook al  maar stiekem moet ik er om lachen. Maar dat zeg ik maar niet hard op.

Reactie plaatsen