20 mei 2015 
3 min. leestijd

Een blog zonder shampoo

Shampoo en dan een blog vanaf mijn hand. Ja dat kan, ik ben geen beautyblogger en wil ik ook nooit worden. Al die verschillende soorten make-up kunnen me gestolen worden. En ik ben eigenlijk ook altijd heel trouw aan al mijn andere verzorgingsproducten. Al jaren dezelfde deo, tandpasta, dagcrème etc. Alleen wissel ik nog wel eens van douchespul. De ene keer Dove, de andere keer Rituals. Net wat er nog aan cadeaus in de kast staat. En anders koop ik wel iets in die strekking. Toch ga ik vandaag een blog schrijven over shampoo, of eigenlijk een blog zonder shampoo….

Haren wassen

Net als heel veel mensen, hoop ik, douche ik eigenlijk elke morgen. Voor mij is het naast opfrissen ook een momentje om even wakker te worden. Ik ben nog steeds geen ochtendmens en als ik voor half 10 moet opstaan, helpt een warme douche me om even rustig wakker te worden. Voor alle andere mama’s onder ons, het is ook een van de schaarse momenten op de dag dat je meestal alleen bent hè, dus even genieten.
Vorig jaar waste ik dan ook elke dag mijn haren. Shampoo en conditioner erin. Heerlijk daarna wel met een nat hoofd naar buiten, want tijd om de te fohnen nam ik eigenlijk nooit. Ik kon geen dag zonder shampoo. Dan zat mijn haar, ondanks dat het lang en steil is en dus altijd dezelfde kant op valt, gewoon niet goed.

Verslaafd aan shampoo

Eigenlijk kun je wel stellen dat mijn haar gewoon verslaafd was aan shampoo. Net als bij andere verslavingen, leek het wel of mijn haar niet meer zonder de dagelijkse dosis shampoo kon. Maar net als bij andere verslavingen, is dat echt maar schijn… Immers heb je echt dat glas wijn, bier of die sigaret nodig? Nee natuurlijk niet, alleen je bent er zo aan gewend, dat je het mist. Vooral de psychische verslaving is heftig. En ja, ik heb jaren gerookt, dus ik weet waar ik over praat. Dus mijn haar zat ook vreselijk als ik het niet had gewassen met shampoo. En het voelde na 1 dag al heel vet aan. Dat is normaal, want mijn hoofhuid was hard aan het werk om elke dag mijn haar maar weer te voorzien van een beschermende laag, die ik er dan fanatiek weer uitwaste…..Zonder shampoo

Afkicken

Meestal kun je natuurlijk maar gelijk helemaal direct stoppen en afkicken. In het geval van veel verslavingen zal ik dat ook toejuichen, hoe eerder de foute stoffen verdwenen zijn hoe beter. Maar om nou steeds met een vet hoofd rond te lopen, dat zag ik toch echt niet zitten.
Ik besloot daarom langzaam af te kicken.
In september besloot ik om te beginnen met minderen met shampoo. De ene dag waste ik mijn haar, en de andere dag maakte ik het alleen nat onder de douche. Het was vol te houden, mijn haar werd niet te vet. Ik denk dat de meeste mensen het niet gemerkt hebben. Zowel, dan waren ze in elk geval beleefd genoeg om het niet te zeggen.
Na een paar weken, was mijn haar hier pas aangewend en gingen we een stapje vooruit.

Elke keer een dagje erbij

En zo kwam er elke keer een shampooloos dagje voorbij. Nu na een half jaar kan ik wel zeggen, dat ik veel en dan ook echt veel minder shampoo gebruik. Met shampoo was ik mijn haar 1x in de week. En dan is de laatste dag nog steeds vet, maar ik denk dat dat ook nog zal afnemen in de loop van de tijd, want zo begon het ook na de eerste shampooloze dag. En ik was het ook niet elke dag meer met water. Ook hier zit nu af en toe een dag of soms twee tussen. Een groot verschil dus.
In het midden van de week, doe ik nog wel wat conditioner in mijn punten, anders worden ze erg pluizig en droog. Misschien moet het dan toch binnenkort ook wat korter geknipt worden….

Happy haar

Ik ben helemaal happy met mijn bijna shampooloze haar. Het ziet er goed uit, en is toch ook minder slap, zonder dat ik daar veel moeite voor moet doen. Verder afbouwen doe ik voorlopig niet. Ik vind het toch wel fris om minimaal 1x per week mijn haar met shampoo te blijven wassen. Zeker als je goed hebt gezweten na het sporten, vind ik water niet altijd voldoende om het goed schoon te krijgen.
Ook heb ik geen zin om met appelazijn en baking soda aan de slag te gaan, dus ik ben tevreden met het resultaat.

En hoe vaak wassen jullie je haar?

koperdeleur
Door

koperdeleur

op 20 May 2015

Ik was mijn haar 1x per vijf dagen. Dan is het voornamelijk nodig voor de hoofdhuid. Ik heb een roos/psoariasis aandoening van de hoofdhuid en heb jaren gezocht naar een goede shampoo om de jeuk en de bij behorende schilfers te onder drukken. De bekende merken bijten enorm dus die waren geen optie. Via de kapper een shampoo gekocht die wel wat hielp maar de jeuk bleef. Nu heb ik Elvive, anti-roos met selenium. Een onogelijke knalblauwe fles met een oranje rand, maar het werkt super.

marjon1911
Door

marjon1911

op 20 May 2015

Ik ben ook geen beauty mens met veel producten. Gebruik ook meestal 1 standaard iets. Wel grappig om te lezen dat je shampoo verslaafd was. Ik was mijn haren gemiddeld 3 keer per week. Geen vaste dagen, alleen de maandag, na mijn tennisles. Verder wanneer het uitkomt.

Themommydiaries
Door

Themommydiaries

op 20 May 2015

Ik was mijn haar momenteel om de 2 dagen. Eerst inderdaad ook elke dag, maar daar werd mijn haar ook niet vrolijk van. Helaas heb ik kinderen die mijn haar als zakdoek of handdoek gebruiken en vind ik het daarom wel fijn om het om de 2 dagen te wassen. Ik heb trouwens wel heel lang zonder parabenen en siliconen gewassen. Met een bos krullen als gevolg!

Marijke
Door

Marijke

op 25 May 2015

Zodra mijn huidige producten dan eindelijk op zijn. Dat duurt nog wel even met de hoeveelheid die ik nu gebruik... Ga ik ook op zoek naar shampoo zonder parabenen en siliconen

Themommydiaries
Door

Themommydiaries

op 26 May 2015

Die van garnier is een aanrader. Die groene! Ruikt naar limoen!

Jenn
Door

Jenn

op 20 May 2015

Ik was mijn haar eens in de twee a drie dagen, ik vind het vreselijk om met vet haar rond te lopen, al zie ik het zelf waarschijnlijk erger dan een ander...

Marijke
Door

Marijke

op 25 May 2015

Waarschijnlijk zie je het zelf meer dan anderen idd. Heb er namelijk geen reacties op gehad

Linda
Door

Linda

op 21 May 2015

Ik heb vrij lang haar dus haren wassen is best een klus. Vaak die ik het gemiddeld twee keer per week. Net zoals een andere reactie heb ik last van psoriasis, verschrikkelijk. Heb ook alles geprobeerd, gebruik nu de natuurlijke baby shampoo s. Maar zal dat blauwe flesje ook eens gaan proberen. Verder gebruik ik ook cremespoeling omdat uitkammen anders geen beginnen aan is.

koperdeleur
Door

koperdeleur

op 21 May 2015

Ja cremespoeling gebruik ik ook maar nooit op de hoofdhuid, alleen de delen van het haar die niet meer in aanraking komen met de huid. Dat scheelt ook een boel jeuk en ellende en toch goed door te kammen haar.

Linda
Door

Linda

op 21 May 2015

Fijn om zo tips uit te wisselen, heb er pas na de bevalling van de eerste echt last van. En wordt steeds erger. Heb van de huisarts ook al van alles voorgeschreven gekregen, maar helaas niets dat echt helpt (langer dan twee weken).

dochterlief
Door

dochterlief

op 21 May 2015

Dit probeer ik ook al tijden, maar hier wordt mijn haar door mijn dochter ook gebruikt als zakdoek of servet. En ook ik heb psoriasis op mijn hoofdhuid, waardoor heel veel shampoo afvalt. Ik gebruik nu de Calendula Babyshampoo van Weleda en een shampooblokje met Lavendel van Lush (Lullaby heet die) waar mijn hoofdhuid het goed op doet. Maar nog steeds was ik om de 2 dagen.

Marijke
Door

Marijke

op 25 May 2015

Die van Lush lijkt me ook wel lekker! En goed voor je!

Reactie plaatsen