12 juni 2017 
in Mama
2 min. leestijd

Haren wassen zonder shampoo?

Al jaren heb ik last van een schilferige hoofdhuid. Deze zogenoemde roos gaat gepaard met jeuk, daardoor open gekrabde plekjes en soms ontstekingen. En al jaren ben ik op zoek naar iets dat hier tegen helpt.

Puberteit

Toen ik in de puberteit kwam was er niet zoveel keuze in de shampoos. We hadden Timotei, eerst de groene en later die met honing. Maar toen kwam de roos. Veel keuze was er niet. Dus eindigde ik met Head&Schoulders. Deze shampoo brandde en beet in mijn hoofdhuid en maakte het probleem niet beter. Ik kreeg echt een hekel aan mijn haren wassen en ik gebruikte geen stylingsproducten, want dan moest ik mijn haar vaker wassen.

Dure shampoo

Via de kapper kwam ik op een andere shampoo. Een prijzige shampoo voor roos en geïrriteerde hoofdhuid. Het pijnlijke haren wassen hield hiermee gelukkig op maar de jeuk en de roos bleef.

Elvive

Toen kwam Elvive met een anti-roos shampoo. Een blauwe fles met een oranje randje. Eindelijk iets dat wel hielp? En ja even leek het beter te gaan. Geen crèmespoeling erbij gebruiken want die doet het effect van de shampoo te niet. En braaf deed ik dat en een aantal jaren was de roos werkelijk minder, de jeuk bleef overigens wel. Maar de laatste tijd is het weer goed raak. De schilfers, vooral op het voorhoofd, vieren hoogtij dagen. Ook heb ik jeuk, jeuk en jeuk en ik ben het zat.

Aaargh, jeuk!

Dus internet is je grootste vriend en ik ben gaan zoeken.

Op YouTube liep ik tegen dit filmpje aan. En zeker waard om even te kijken als je interesse hebt in het wassen van je haar zonder shampoo.

Youtube filmpje: Shampoo generatie

Hierna besloot ik verder te zoeken en ik kwam onder andere blogs tegen over het onderwerp maar ook een no-poo groep op facebook waar ik een heleboel informatie vond. No-poo staat voor geen shampoo.

Alternatieven

Vol verbazing las ik dat er heel veel alternatieven zijn voor shampoo en vooral dat veel meer mensen met dezelfde problemen te maken hebben als ik. Na veel lezen en daarna nog meer lezen besloot ik het te proberen. Ik kreeg een blok allepozeep, een zeep zonder toevoegingen maar gewoon zeep zoals zeep vroeger zeep was, en besloot het te proberen.

haren wassen zonder shampoo

De eerste keer was niet echt een succes. Als je wel eens per ongeluk zeep in haren hebt gesmeerd dat weet je ongeveer hoe mijn haren voelde. Het was gewoon niet schoon omdat de zeep niet goed te verdelen was over mijn haar. Alleen de bovenste haren werden een beetje geraakt door het zeep blok maar de rest kreeg geen wasbeurt.

Na weer lezen en advies vragen besloot ik om de zeep te raspen en op te lossen in water. Zo ontstond er een waterige zeepoplossing die ik wel door mijn haren kon verspreiden. En warempel het werkte. Mijn haren voelde schoner. Maar het was een enorm gedoe en het werkte niet elke keer even goed. Wel had ik meteen minder last had van de roos en het jeukende gevoel.

Ik moet wel even een voetnoot plaatsen. Als je met zeep je haren gaat wassen dan moet je daarna wel spoelen met een oplossing met wat azijn erin, anders blijft je haar heel stug.

Blijvertje?

En nu? Ik ben van plan om dit niet te blijven doen want eerlijk is eerlijk het is veel meer werk dan even je haren wassen met shampoo. Ook weet ik nog niet hoe ik dit bijvoorbeeld zou kunnen gaan doen op vakantie. Dus voorlopig ga ik weer terug naar de shampoo en op zoek naar een ander alternatief.

Heb jij wel eens een alternatief voor shampoo geprobeerd?

Renate Elshout - Cillekens
Door

Renate Elshout - Cillekens

op 12 Jun 2017

Als je er echt veel last van hebt, zeker ook omdat je ontstekingen benoemt, is het misschien raadzaam om naar de huisarts te gaan (als je dat al niet eens gedaan hebt ;) ) en te laten nakijken op (een vorm van) psoriasis. Dat kan ook alleen voorkomen op de hoofdhuid en lijkt ook veel op roos. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/psoriasis/item32010 Succes met het vinden van een fijne shampoo!

Hanneke
Door

Hanneke

op 12 Jun 2017

Psoriasis komt veel voor en heb ik op een klein stukje, haargrens voorhoofd. De rest is toch echt roos helaas. Lief dat je meedenkt.

Rob Alberts
Door

Rob Alberts

op 12 Jun 2017

Wanneer ik shampoo nodig heb, heb ik te lang haar. Voor mij het teken om een kapper op te zoeken. Wanner ik mijn gezicht was dan neem ik mijn hele hoofd in een keer mee. Kalende groet,

Hanneke
Door

Hanneke

op 13 Jun 2017

Hihi, voor vrouwen toch iets anders.......

Weg met de jeuk en schilfers – Mama's met thee
Door

Weg met de jeuk en schilfers – Mama's met thee

op 14 Jun 2017

[…] Niet alleen ik, maar ook Hanneke kampt met dit probleem. Zij probeert ook de juiste oplossing te vinden en ze schreef er al over: Haren wassen zonder shampoo […]

Geen cremespoeling of conditioner meer – Mama's met thee
Door

Geen cremespoeling of conditioner meer – Mama's met thee

op 04 Jul 2017

[…] heb je het al gelezen maar ik probeer af te kicken van de shampoo. Maar daar hoort natuurlijk dan ook conditioner bij want dat bestaat veelal uit dezelfde producten […]

Reactie plaatsen