07 april 2016 
1 min. leestijd

Mama-dochter praat, puberstijl

Toen A klein was hadden we al echte mama-dochterpraat. Het ging over staartjes, rokjes en andere leuke meiden dingen. Inmiddels zijn de gesprekken door gegroeid. Nu hebben we het over make-up, jongens, andere meisjes en nog steeds kleding.

Maar ook andere praatjes komen hier langzaam maar zeker aan de beurt.

Keuzes maken

Nu het kinderlijf in een puberlijf aan het veranderen is hebben we al een paar praatjes gehad.
We begonnen met een keuze praatje.
Hoe maak je eigen keuzes? Laat jij je beïnvloeden door de groep?

Als jij gedraagt als een vervelende puber mag ik er dan wat van zeggen? Heb jij een keuze in hoe je reageert op andere mensen en wat zijn je keuzes dan?

Het was een goed gesprek. A heeft in haar omgeving soms te maken met echte puberende pubers. Meisjes die een jaar of twee ouder zijn dan zij is en die dus middenin de pubertijd zitten. A merkt duidelijk dat deze meisjes anders reageren, onvoorspelbaar zijn en zich minder aan trekken van de gezaghebbers.

verandering

Nog net geen puber

Op dit moment ergert zij zich daar aan. Ze kan niet begrijpen dat je keuzes maakt waarbij je de eigen glazen ingooit. Je zo slecht gedragen dat je verwijderd wordt van je sport of door je ouders er niet meer heen mag omdat jij je thuis niet aan de regels wilt houden. In haar ogen is het nog iets magisch maar ze begrijpt wel heel goed dat je altijd een keuze hebt in hoe jij je gedraagt. En als je kiest om je te misdragen dat je dan ook voor de gevolgen op moet draaien. Puber of geen puber.

Hopelijk blijft ze er voorlopig nog zo naar kijken en maakt zij zelf andere keuzes. Maar dat het soms lastiger gaat worden daar is mama in elk geval wel al uit.

Had jij ook zulke gesprekken met je puber of ben je dat van plan?

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 07 Apr 2016

Ik heb inderdaad ook wel eens zulke gesprekken met mijn twaalfjarige, ben benieuwd hoe lang het nog mag duren voordat ze niks meer van me wil.

Hanneke
Door

Hanneke

op 07 Apr 2016

Ja dat vraag ik mij ook regelmatig af.

Reactie plaatsen